Проф. Ива Христова: Други огнища на менингит няма

При всички контактни деца е доказано здраво заразоносителство
3 дек 2021 09:24, Елка Василева
12
Проф. Ива Христова: Други огнища на менингит няма
Снимка: архив, БГНЕС

Няма други огнища на менингит, няма място за паника. Изследвани са контактните на детето от съседните групи. При всички контактни деца се доказа здраво заразоносителство, предприеха се сериозни противоепидемични мерки. Положителните проби са доказани с PCR. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата

По думите ѝ в детска възраст бактериалните менингити много рядко могат да доведат до такова тежко протичане.

 "Всички ваксини, които съществуват за предпазване на детското здраве, са препоръчителни. В общия случай заболяването протича само със засягане на горните дихателни пътища. Това е рядко заболяване, трябва да му се обърне внимание", каза още проф. Ива Христова.


 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поздравявам Днес.бг за това, че най-после сложиха друга снимка на госпожата, различна от обичайната, която качват всеки ден.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хем доказали у децата в групата здраво заразоносителство хем за тяхната възраст бактериалните менингити рядко довеждат до тежки форми на боледуване, но това е заразна инфекция съществуваща на протежение още преживее за детето починало от нея,че само с него да се отчетат като особено тежко протичане,че да рекламират ваксини от които леко да мине заразата,че да не се пренатоварват от грижи за лечение,а ваксини от менингити въобще има ли съществуващи щом таз зараза е лека по форма от заразата ковид
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много смело изказване от госпожата, като и това огнище беше покрито. Детето си заминало миналия петък, те до сряда са приемали деца. Както всичко останало у нас се върви след проблемите, жалкото е, че това са институции за обществено здраве, не е като сервитьор да си сбърка работата все пак.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да повярвам, че се е загрижила за болест различна от ковид.
6
3
 
3
 
! Отговори
-|- преди 1 месец
Преди 24 години 14-ият син на познати се спомина за няма и 24 часа - вечерта се оплака, че не се чувства добре, на другия ден по обяд вече бе издъхнал в болницата (вкараха го в спешното още нощта с висока температуа). Какво ли не казаха тогава докторите като причина - синдром на Фатепхаус-Фредериксен или Скоротечен менингит и др., а какво е всъшност... През следващите 3-4 гоини по вестниците писаха за един-два подобни случая с по-малки деца.Надяваш се да не ти се случи и това е
5
3
 
12
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 месец
Професорите не са професионалисти. Те са книжници. Отрекли са се от бог. С огромно его и суета са.
4
4
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
"Всички ваксини са препоръчителни" казвате, а за Ковид ваксината що така...тя препоръчителна ли е или задължителна с тез сертификати и т.н. ограничения?
3
3
 
3
 
! Отговори
КУНЧЕВ? преди 1 месец
с менингит ли е?
2
14
 
4
 
! Отговори
Симо преди 1 месец
Няма ли да се намери някой умник да каже,че няма менингит и ваксините не действат!?!?!
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не се е реагирало на време а се стигна до смъртта на дете пак няма виновен