Запечатването на в. "Труд" - реваншизъм с бумерангов ефект

Свободата на словото не може да бъде заглушена, смята Валерия Велева
7 дек 2021 10:21, Ния Христова
131
 
Полицията вчера запечата редакцията на вестник "Труд" заради неплатени сметки. Главният редактор Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение и категорично заяви, че ще издаването на вестника ще продължи и не се страхуват от арести. 
 
"Явно има спор по плащането на наема. Каквито и да са взаимоотношенията, недопустимо е влизането на полиция и цялата агресия спрямо една медия. Това не е начинът, по който да се реши какъвто и да е проблем между държавата и една медия. Свободата на словото не може да бъде заглушена", заяви журналистът Валерия Велева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя добави, че "Труд" има ярка опозиционност спрямо новите управляващи и президента Радев.
 
"Да посегнеш на опозиционна медия е акт, който ще има бумерангов ефект. Ще отнесат въпроса до Европа. 20 години от моята журналистическа кариера са минали във вестник "Труд". Помня как Иван Костов изпрати Муравей Радев да прави тежки финансови ревизии и следствия срещу "Труд". Къде в момента е Костов, къде в момента е "Труд"?", каза още Велева.
 
Политологът проф. Росен Стоянов отбеляза, че медия не може да бъде затворена, тъй като тя ще стане изцяло дигитална.
 
"В тази нажежена политическа обстановка това беше ненужно. Това са фойерверки, които са следствие на емоционален реваншизъм от страна на този, който е разпоредил и разписал. Отиващото си служебно правителство, чрез този акт, ще остави петно върху себе си. Този акт ще бъде пришит към онзи министър, който вчера бягаше от отговори на въпроси на ваши колеги. Ако си много ербап, застани пред медиите и дай точните аргументи", коментира той.
 
"Преговорите буксуват, розовият балон спихва. Явно има проблеми и препъникамъни между 4-те партии. Много неща в това коалиционно споразумение са учудващи. Има парцелиране и феодализация на министерствата. Притеснително е набъбването на министерствата. Какво ще прави Министерството на климата? Ще имаме Министерство на ефективното управление. Това са абсолютно кухи структури, които означават раздута администрация", посочи Велева.
 
"Няма как за една седмица да пребориш онези стари партии с много политически опит и да ги убедиш в розовото бъдеще. Бракът ще се случи трудно и трябва да бъде на основата на принципни съгласия. Заявената прозрачност няма да е достатъчна, не е възможно всичко да се покаже на всички", смята той.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що реваншизъм бе мадам В? Никой не им е спрял вестника, той си излиза. Гонят ги от офис, за който не са плащали от месеци. Ми вземи си ги у вас без да ти плащат!
71
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За поддръжниците на ГЕРБ, които си мислят, че банкянския е най-големия демократ и се бори срещу комунистите.Та, да видят кои са защитниците на ГЕРБ - всички ДС ченгета и дърти комунисти.Та...още ли вярвате, че Бойко е антикомунист???
70
5
 
24
 
! Отговори
МП преди 2 години
Какво свободно слово имаше от в. Труд? Всичките им публикации бяха в полза на ГЕРБ и против Президента.Как веднъж не направиха нещо различно. Влезеш в сайта им да коментираш но трябва да се регистрираш за да те знаят кой си и ако имаш различно мнение от тяхното да те докладват на когото се отчитат. Ако това е свободна медия то аз съм Наполеон
69
1
 
20
 
! Отговори
Хайде де преди 2 години
Госпожо В така можете да говорите на твоите собственици които те карат да си биеш главата в стената теб да боли ДА НЕ ГОВОРИМ ЧИЯ ПРИДВОРНА ДАМА БЯХТЕ МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВЯТЕ НО ХОРАТА НЕ
68
1
 
12
 
! Отговори
монумент на ленин преди 2 години
Изобщо не я слушайте-ние колко такива сме ги слушали...и да поправите храма на Бузлуджа, че се руши, а скоро ще потрябва.
67
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербава подметке, свободата на словото не включва платените клакьори на властимащите. Още повече, че вече не са властимащи, да разполагат с нашите пари е повече от скандално.
66
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато и да ги закрият все ще бъде късно ! Това свърталище на ДС трябва да бъде заличено !
65
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая навремето покойният Тони Филипов наричаше "Малария Велева"
64
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая дърта чанта, дето въртеше баници и други неща на Доган и Бойко да си трае, че да не я поддкара и нея Рашков.
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недрага, велева и гербави плювачи под статията, блъсков няма договор с МК и в задачата се пита какво изобщо прави в тези помещения?
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами има лесно, бе вестник Труд - преместете с в някой офис, деот е по-така в страни. За по 1500-2000 лева, все ще се намери, кдъе да се сврете.
61
2
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Кифлата Вили пак се наточи!Да беше взела един душ поне ,та да заприлича на жена! На хората с достойнство им писна от такива колежки! Да ходи в ПИК.
60
1
 
12
 
! Отговори
Абориген Улуру преди 2 години
ВВ изглежда като улучена от бумеранг
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами коло са 240 бона, за някой от тузовете в ГЕРБ?
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Къде в момента е Костов, къде в момента" - На бахамите и си харчи стотиците милион."...къде в момента е "Труд"?" - Забутан на половин етаж, неспособен да си плати сметките, четен от 1/10 от хората, котио го четяха по времето на Костов :)
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Един 56 Гербав, баце ви чак до Франция стигна, да притеснява бивола. Не сме забравили. Не знам на кого си мислите, че говорите. Нямаме амнезия.
56
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Журналистите в една редакция, както и студентите в един университет са неприкосновени и не може въоръжени полицаи буквално да ги задържат и блъскат! Администрацията- ок да се оправят ако дължат, но не и журналистите!
55
8
 
23
 
! Отговори
404 преди 2 години
Мадам В е символ на анти журналистика, на поръчкова и изпълняваща всякакви поръчки, а мерси на такава журналистика. А ТРУД много отдавна не е вестник които беше именно благодарение на блъсков
54
4
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
До Анонимен ТИ В МАГАЗИНА АКО НЕ СИ ПЛАТИШ ЩЕ ТЕ ЧЕРПЯТ ЛИ . КОЛКО МЕСЕЦА ВЕЧЕ СА С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ . ИГРИЧКИ НА БЛЪСКОВ И БОРИСОВ .
53
17
 
9
 
! Отговори
Един преди 2 години
Кънчо, Райчев, Червен Кольо, къде сте? Не ви чувам! Радан Кънев? КаННа Рачева? "Демократите", "десните" от ДБ? Журналисти, асоциации, Европа, Сороси, радетели за свободата на словото, къде сте??? Ако това го беше направил ББ, черна помия щеше да тече по медиите, а сега ни дума, ни вопъл, ни стон...