Пандемията съкрати живота ни със средно 3 месеца, а във Видин - с цяла година

Само в Кърджали продължителността на живота не е намаляла
9 дек 2021 17:30, Нели Христова
42
Пандемията съкрати живота ни със средно 3 месеца, а във Видин - с цяла година
Снимка: БГНЕС

Средно по около 3 месеца живот са изгубили българите за периода 2018 - 2020 г. в резултат най-вече на COVID-19 пандемията (от 74,90 на 74,64 години). Това сочат данни на НСИ, цитирани от Зорница Славова, старши икономист от Института за пазарна икономика на пресконференция в БТА.

С изключение на област Кърджали всички други бележат намаление в продължителността на живота на своите жители. Във Видин например се губи средно 1,2 години живот. Видин е областта, в която продължителността на живота е най-ниска от цялата страна. На другия край на спектъра се намира област Кърджали, където хората живеят най-дълго, повече от средното за страната и нямат загуба на години живот вследствие на пандемията през разглеждания период (жителите на областта са със средна очаквана продължителност на живота от 76,7 години).

Само за една година COVID-19 се превръща в третата по значимост причина за смърт в България (с дял 7 на сто в общата смъртност), изпреварвана само от болестите на кръвообращението (61 на сто) и новообразуванията (15 процента), се посочва в изследването.

Общата смъртност в България през 2020 г. бележи сериозен ръст. Тя нараства от 1549 на 100 хиляди души на 1799 на 100 хиляди души от населението по данни на НСИ. Това рязко увеличение в рамките на една година се дължи както на смъртността от COVID-19, така и на допълнителната смъртност (свръх смъртност) от други болести и други причини в резултат на затрудненото функциониране на здравната система по време на кризата, се посочва в изследването.

Рекордна смъртност от COVID-19 като дял от всички смъртни случаи в една област е отбелязана в област Благоевград - 10 на сто от всички смъртни случаи се дължат на COVID-19 (при средно 6,9 на сто за страната). Висок е делът на смъртността от COVID-19 също в области Пловдив (8,8 на сто) и Смолян (8,7 на сто).

Най-слабо пострадала по този показател е област Сливен, където смъртните случаи с причинаCOVID-19 са 4,3 процента от всички. Частично обяснение на този факт може да се търси в по-слабото тестване и установяването на причините за смъртта в тази област.

През 2020 г. най-висока е смъртността в област Видин (2766 души на 100 хиляди души от населението), Монтана (2548 души на 100 хиляди души) и Кюстендил (2403 души на 100 хиляди). .

Високата смъртност в областите Видин, Габрово и Кюстендил донякъде може да се обясни с факта, че това са най-застарелите области в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Година и половина "пандемията" ни навира в очите всички човеконенавистни практики в здравеопазването - скъпо и некачествено, недостъпно за голяма част от населението. И нищо! Само констатации и пазене на системата, която, заедно с ниските доходи, некачествените храни и икономическата несигурност, ни обрича на смърт.И без грипа оглавявахме всички класации по смъртност на населението. Най-бързо изчезващата нация... И какво от това?
27
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията съкрати живота ни със средно 3 месеца, а във Видин - с цяла година, а сред симпатизантите на партия Възраждане с 5 години.
26
1
 
2
 
! Отговори
Кърджалийци преди 2 години
с двойно гражданство, които са в Турция умират на около 100години;). Просто наследниците им взимат българските пенсии. Подобно е и с делиорманските турци.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятай,ако нямаше вирус щяхме да удължим живота с минимум 10 години. Но като погледнеш смъртността колко се е увеличила, излиза 0, 3 процента, точно колкото казват конспираторите.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех че във Видин има най много починали от корона вирус .......странно
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО с извънредна новина. Дядо Коледа пипнал Омикрон и е карантиниран.Той е бил не ваксиниран. Тази година подаръци нямало да има.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много примитивни хора има в България не носят маски не пазят дистанция не искат да се ваксинират-нормално е да умират повечко от короната.Така е животът и смъртта са доста логично нещо.
21
2
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
тия във Видин са така или иначе 7 години назад от всички останали в България
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"никой нямаше да знае че имало "пандемия"! ФАКТ!".... е, в болница известно време щеше да се влиза само с връзки, ама няма как :)
19
0
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
Колко пъти да повтарям : Спри да се наричаш германец. Не си и няма да бъдеш.
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема проблеми. Хора умират секи ден!
17
1
 
6
 
! Отговори
Пешо Бустера преди 2 години
Аз пък станах безсмъртен, благодарение на ваксините !
16
4
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Факт е, че неадекватните мерки в почти всички държави позволиха на вируса да се разпространи почти по целия свят. Примерно в България до юли 2020 вируса го нямаше в България и беше само внос. Достатъчно беше да не се допусне вноса на вируса, но вместо това Бойко Борисов отвори широко границите за внос на вируса, а на нас в България, където вирус нямаше, ни сложи КПП-та? Специалистите казват, че едно от нещата, които трябва да се направят при такава зараза е да не се допуска пренос в други държав
15
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Специалистите си казаха какво трябва да се прави - каквото направи Китай и пандемията щеше да свърши за няколко месеца, но трябваше да се направи в целия свят едновременно още в началото. Факт!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е виновна пандемията или некадърните ни управници е въпроса...
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изследване основано на грешни данни. Тази надвишена смърност е заради Ковид-19м а не заради лошото здравеопазване - него си го имаше и преди Ковид-19. Колко са починалите от Ковид-19 може да се съди по надвишената смъртност а тя е около 20-21 хиляди за 2020 година. Другата голяма грешка идва от незнанието колко хора живеят в България и сред които е тази смъртност. Живеещите в чужбина как влизат в статистиката? Реално смъртността през 2019 и 2020 не са 15,5 и 18 на 1000, а някъде 30 и 35 на 1000
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На едни с 3 месеца, на други с 30 години, а на някои с цял живот.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва е малка лъжа с големи цели смърноста и от другите болести също нараства значително в щатите например миналата година смърните случаи от диабет скачат с 50 хиляди
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ауууу!
9
1
 
15
 
! Отговори
malart преди 2 години
Депресии, психози, безработица, липса на здравеопазване. лоша храна заради бедност. Още ефекти на удара от startup-a Covid