Председателката на КС: Права могат да бъдат ограничавани в името на живота и здравето

КС ще бъде отворен много повече за гражданите
Обновена: 12 дек 2021 19:23 | 12 дек 2021 18:45, Нели Христова
143
Председателката на КС: Права могат да бъдат ограничавани в името на живота и здравето
Снимка: БГНЕС

Нямаме сигнали към КС да се готви отправяне на питане за зеления сертификат. Ситуация, в която се поставя на карта животът и здравето на гражданите, дава възможност за пропорционално ограничаване на права, коментира принципно председателката на КС Павлина Панова.

Права могат да бъдат ограничавани в името на живота и здравето на гражданите, обобщи и подчерта тя.

Имаме сериозен дефицит на доверие на гражданите в конституцията - тя е като луксозен документ някъде високо по лавиците, не се чувства защитата от КС, макар че косвено гражданите имат достъп до такава.

Това коментира още първата жена председател на Конституционния съд у нас Павлина Панова в интервю за NOVA.

КС ще бъде отворен много повече за гражданите и ще се върви към индивидуална жалба, но трябва да се пипа изключително прецизно и да не се вадят политически интереси от това, призова тя партиите

Политиците имат интерес от индивидуалната конституционна жалба, защото ще гарантират по-добре правата на гражданите. У нас сега всеки може да с обърне към Европейския съд по правата на човека, но не всеки съд у нас може да се обърне към конституционния в собствената си държава, подчерта юристката.

На въпрос комфортно ли й е в стола като първата жена начело на 12-теа топмагистрати, тя определи това като голяма отговорност след двата успешни мандата на проф. Борис Велев. Той пък бе най-младият председател на КС.

Аз съм за отварянето на съда, за по-бърз и лек достъп на гражданите до него. Не считам, че индивидуалната конституционна жалба е панацеята за това, но е добре политиците, в това число и президентът, когато предлагат своите промени да обсъдят всички възможни канали, по които гражданите да имат защита на конституционните им права.

Конституцията от 1991 г. е млада - само на 30 г., и е напълно адекватна и днес, смята Панова. Затова определя като прекалено прибързано намерението на политиците да я ремонтират. Да, може да бъдат направени някои промени, но те трябва да станат с изключителна мъдрост. Изявлението, че някой подготвя изцяло нова конституцията, видяхме, че претърпя крах, напомни тя неуспешния опит на ГЕРБ.

Понякога, особено ако искането идва от депутати, прозират политически мотиви в сезирането на КС, но той е доказал, че не се води от политическа конюнктура и пази конституцията, заяви още Панова. Мое задължение е да опазим съда от опити за такива политически влияния, ангажира се тя.

По казуса с Кирил Петков и гражданството му е категорична, че КС е постъпил принципно и не е "употребен" да даде картбланш за кариера като депутат и премиер на бившия служебен министър.

Може ли да се прекрати мандат на един от тримата големи в Темида  и безконтролен ли е главният прокурор - това е следващото изпитание пред КС по питането на бившия правосъден министър и настоящ член на съда Янаки Стоилов. Два пъти назад във времето се произнесохме по въпроси, касаещи главния прокурор, напомни председателката. КС не може да дава указания как да бъде постигнато това, практиката ни е константна - не може КС да е негативен законодател, т.е. произнасяйки се за противоконституционност на определена разпоредба, не можем да даваме указания на законодателя как да уреди определен институт в правото.

Тя не знае с какви мотиви главният прокурор Иван Гешев възнамерява да отправи питане до КС за своите е правомощия, но смята, че няма основание от КС да се иска такова произнасяне. Вече има достатъчно наши решения през годините и един внимателен прочит на конституцията в техния контекст не би следвало да провокира подаването на такова искане, обясни Панова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
8
 
! Отговори
от 40 и 46 преди 2 години
МеждунаРодният Закон, ратифициран и от България и от ЕС, като и Конституцията са Ясни!
33
1
 
12
 
! Отговори
Харта на ООН преди 2 години
за БиоЕтика и Човешка Права: чл 3, ал 2 Интереса и Благоденствието на Индивида имат Пълен Приоритет над тези на Обществото или на Науката!
32
1
 
11
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
До до Майстора "алкохола и цигарите са личен избор" - как и дали ще се пазя да не се разболея от настинка също е личен избор и никого не го касае.
31
2
 
13
 
! Отговори
Не разбрал преди 2 години
Значи , тя не знае мотивите за питането на Иван Гешев, но знаела, че нямало основание за това! Тази изобщо следва ли си нишката, или и тя гледа да се изплъзне от всякаква отговорност! Имало решения досега? Ами какъв ти е проблемът да препотвърдите? Да не ви накарат да работите извън работно време ли?
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков е нарушил конституцията но не е нарушил закона с неверна декларациоя. Как да го разбираме това и даже стана и премиер. Пародия на съд и съдебни органи.
29
1
 
29
 
! Отговори
Конституцията на РБ преди 2 години
чл. 29 ал. 2 Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опитичл. 57 ал. 3 При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 29
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да питам ако стане война и се налага мобилизация ще се изисква ли зелен сертификат.
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно излишен е КС след като има стотици други съдилища. Подава жалба всеки в съда по адрес и обжалва. А сега някъде там в София и само дупетати и калинки се избират едни други.
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стана ясно, че конституцията не е ясна и за съдиите. Решенията са им според интереса и който има повече пари.
25
1
 
21
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Какъв е критерия за " опасност на живота и здравето " на нацията ? Войната е ясна ( почва и свършва ) , природните бедствия са ясни ( идват и си отиват ) , а грипот е ежегоден ( вечен ) !!! След като отнемате правата на хората , заради опастност , която е вечна , значи според КС нема проблем по конституцията , правата на хората да се отнемат за винаги !?!? Лошо Седларова , много лошо.....
24
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 17 Като скот няма да живея защото имам средства да живея без да работя и аз и семейството ми до края на живота си ! А за гората ще я хвана. Имам 2 етажна хижа (вила) на тихо и безлюдно място ! Там се евакуирахме с жена ми през 2020 когато затвориха държавата. А КАКВО ИМАТЕ ВИЕ ? АКО НЕ ВИ ДАДЪТ ЗАПЛАТАТА ЩЕ УМРЕТЕ ОТ ГЛАД ! А И БЕЗ ТОВА ЩЕ УМРЕТЕ ДО 2-3 год АКО СТЕ ВАКСИНИРАН(А)
23
2
 
23
 
! Отговори
И все така, нали преди 2 години
Поредната обслужваща фигура се изцвъка по въпроса с правата и свободите - занапред винаги ще има някаква много застрашаваща причина да въведат и да налагат със сила новия феодализъм. Ще ви съчинят и "климатична извънредна ситуация", не се притеснявайте. Со кротце, со благо и со малце кьотек ще ви принудят да живеете както в 19 век, и то в най-добрия случай, докато господарите си ползват най-новите технологии и изобилие от енергия.
22
2
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 21 Като скот няма да живея защото имам средства да живея без да работя и аз и семейството ми до края на живота си ! А за гората ще я хвана. Имам 2 етажна хижа (вила) на тихо и безлюдно място ! Там се евакуирахме с жена ми през 2020 когато затвориха държавата. А КАКВО ИМАТЕ ВИЕ ? АКО НЕ ВИ ДАДЪТ ЗАПЛАТАТА ЩЕ УМРЕТЕ ОТ ГЛАД ! А И БЕЗ ТОВА ЩЕ УМРЕТЕ ДО 2-3 год АКО СТЕ ВАКСИНИРАН(А)
21
2
 
8
 
! Отговори
Кикорко и Кокорко преди 2 години
Машините Гласуваха за Нас, защото обещахме Задържителна Ваксинация, на Господарите на Машините! Честита Ханука, с Минора в Ръка!!
20
18
 
4
 
! Отговори
До SS преди 2 години
Аз ти предла6, да подпишеш официална декларация, че се отказваш от здравни, правоохранителни и всякакви услуги предоставяни от държавата. Спираш да плащаш данъци. Но ако случайно ти потрябва нещо от държавата, като сметоизвозване, линейка, пожарна, полиция, пенсия и т.н., ще трябва да си плащаш кеш, по пазарни цени. Навит ли си, отворко?
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Lancet на 20 Ноември излезе статия под заглавие "COVID-19: stigmatising the unvaccinated is not justified", обясняваща че ваксинираните разнасят вирус и се заразяват. След това, всички мантри, че ваксините са за да пазят другите, станаха несъстоятелни. Така че зелените сертификати нямат здравен смисъл.
18
0
 
29
 
! Отговори
Бай Оня с коня преди 2 години
"Имаме сериозен дефицит на доверие на гражданите в конституцията...". Да, така е. След като гледаме че някои хора на много високи държавни постове си позволяват системно да я газят безнаказано започваме да си мислим че тя служи само за украшение.
17
1
 
13
 
! Отговори
Кунчев Воскресе преди 2 години
болни сте, щото не сте ваксинирани, я ме вижте мене! няма общо с това дали имате или нямате пари за качествена храна и за отопление - гладуването и студуването ви правят по-здрави, нямате настинка, а КОВИД, ок?!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние ще се погрижим за вас. Нищо, че не искате. Около 80 % сме.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, има ли една статийка без грешки от всякакъв род? Бившият председател на КС се казва Норис Велчев, не Велев. Аман от мисирщини!

Спонсорирани публикации