Председателката на КС: Права могат да бъдат ограничавани в името на живота и здравето

КС ще бъде отворен много повече за гражданите
Обновена: 12 дек 2021 19:23 | 12 дек 2021 18:45, Нели Христова
143
Председателката на КС: Права могат да бъдат ограничавани в името на живота и здравето
Снимка: БГНЕС

Нямаме сигнали към КС да се готви отправяне на питане за зеления сертификат. Ситуация, в която се поставя на карта животът и здравето на гражданите, дава възможност за пропорционално ограничаване на права, коментира принципно председателката на КС Павлина Панова.

Права могат да бъдат ограничавани в името на живота и здравето на гражданите, обобщи и подчерта тя.

Имаме сериозен дефицит на доверие на гражданите в конституцията - тя е като луксозен документ някъде високо по лавиците, не се чувства защитата от КС, макар че косвено гражданите имат достъп до такава.

Това коментира още първата жена председател на Конституционния съд у нас Павлина Панова в интервю за NOVA.

КС ще бъде отворен много повече за гражданите и ще се върви към индивидуална жалба, но трябва да се пипа изключително прецизно и да не се вадят политически интереси от това, призова тя партиите

Политиците имат интерес от индивидуалната конституционна жалба, защото ще гарантират по-добре правата на гражданите. У нас сега всеки може да с обърне към Европейския съд по правата на човека, но не всеки съд у нас може да се обърне към конституционния в собствената си държава, подчерта юристката.

На въпрос комфортно ли й е в стола като първата жена начело на 12-теа топмагистрати, тя определи това като голяма отговорност след двата успешни мандата на проф. Борис Велев. Той пък бе най-младият председател на КС.

Аз съм за отварянето на съда, за по-бърз и лек достъп на гражданите до него. Не считам, че индивидуалната конституционна жалба е панацеята за това, но е добре политиците, в това число и президентът, когато предлагат своите промени да обсъдят всички възможни канали, по които гражданите да имат защита на конституционните им права.

Конституцията от 1991 г. е млада - само на 30 г., и е напълно адекватна и днес, смята Панова. Затова определя като прекалено прибързано намерението на политиците да я ремонтират. Да, може да бъдат направени някои промени, но те трябва да станат с изключителна мъдрост. Изявлението, че някой подготвя изцяло нова конституцията, видяхме, че претърпя крах, напомни тя неуспешния опит на ГЕРБ.

Понякога, особено ако искането идва от депутати, прозират политически мотиви в сезирането на КС, но той е доказал, че не се води от политическа конюнктура и пази конституцията, заяви още Панова. Мое задължение е да опазим съда от опити за такива политически влияния, ангажира се тя.

По казуса с Кирил Петков и гражданството му е категорична, че КС е постъпил принципно и не е "употребен" да даде картбланш за кариера като депутат и премиер на бившия служебен министър.

Може ли да се прекрати мандат на един от тримата големи в Темида  и безконтролен ли е главният прокурор - това е следващото изпитание пред КС по питането на бившия правосъден министър и настоящ член на съда Янаки Стоилов. Два пъти назад във времето се произнесохме по въпроси, касаещи главния прокурор, напомни председателката. КС не може да дава указания как да бъде постигнато това, практиката ни е константна - не може КС да е негативен законодател, т.е. произнасяйки се за противоконституционност на определена разпоредба, не можем да даваме указания на законодателя как да уреди определен институт в правото.

Тя не знае с какви мотиви главният прокурор Иван Гешев възнамерява да отправи питане до КС за своите е правомощия, но смята, че няма основание от КС да се иска такова произнасяне. Вече има достатъчно наши решения през годините и един внимателен прочит на конституцията в техния контекст не би следвало да провокира подаването на такова искане, обясни Панова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаема другарко Панова, единствените, които ограничават права, са съпартийците ти от БКП.
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, какво се кривите? Или едно право е ненакърнимо, или е накърнимо. Първо пишете, че е ненакърнимо, после пишете , че е. ми тва е чиста диагноза за пишещия. Тая конституция от шизофреници ли е писана?
52
2
 
8
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Вие си дайте свободата ,Ние ще ви защитим --- може ама преди това малко ще се поизпотите и бая фера ще има !
51
2
 
22
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Някой да каже нещо за теориите на конспирациите?
50
2
 
14
 
! Отговори
Кунчев Воскресе преди 2 години
Ваксинирайте се, бе, аз съм Живото доказателство, че Бустерите са Ефективни и БезОпасни! е инвалид съм до края на живота си, но уредих синчето с милиони за 10 живота!!
49
2
 
18
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Глас народен ,глас Божии ! То стана глас конституционен глас Божии ,НО не точно ,а глас който тълкува Конституцията глас Божии ! Има разлика защото който тълкува може да изтълкува както му е угодно --- затова РЕФЕРЕНДУМ дали да има сертефикати Сега АЗ ги разбирам ,че мнозинството българи не сме достоини да си изберем как да живеем и че нямаме право да мислиме защото те ще ни кажат как да го правим .ама нямам желание да им се оставя да си правят експерименти със нас ! Възраждане идва !
48
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поговорката гласи че който вади нож от нож умира.
47
2
 
20
 
! Отговори
Новите еСеС-овци преди 2 години
излизат от сенките...
46
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледали ли сте 3та глyпаци на Доньо Донев с кравата? Кравата изяде едно писмо и 3мцата я убиха за да извадят писмото от корема й. А там пише, че награждават кравата. Накрая умнокрасивите сложиха медала на одраната кожа на кравата. Та и тая така. Да утрепем хората, за да им спасим живота. Ех Доньо Донев, защо не беше жив да я нарисуваш!
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КС и конституцията блокират всякакви реформи и съдиите и Гешев не могат да бъдат уволнени и на практика са неконтролирани,
44
2
 
17
 
! Отговори
Трифонов преди 2 години
Когато някой започне да се прави на велик че ще ограничава правата на хората когато му скимне се сещам за една поговорка от 80те години на 19 век в САЩ. "Хората се раждат различни но Самоел Колт ни направи равни" Сменяме Колт с Михаил Калашников и готово.
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В природата се знае, че енергията преминава от един вид в друг. Това е доказан факт. Следователно който отнема права трябва да знае че рано или късно и неговите права може да бъдат отнети. Но за да го разбираме не е нужен висок пост, а висока интелигентност.
42
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова сте загрижени за моето здраве, че сте готови да ме убиете за това.
41
0
 
20
 
! Отговори
Гестапо преди 2 години
може да идвате да ме застреляте, защото никога няма да се ваксинирам, никога няма да спра да упражнявам дадените ми от Господ Човешки Права!
40
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала. Тая току що пренаписа правото. Значи може да ме убият в името на това да ми спасят живота. Е няма такъв съд и такива съдии другаде!
39
0
 
19
 
! Отговори
Те така преди 2 години
Кое не ви стана ясно? Чрез ограничения ще се върви към масова ваксинация. Привидно няма да е задължителна.
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КС доказа, че е изтривалка на властта. Казусът Кирил и неговото гражданство за което все не им стигаше време да гледат го доказа. А мнението на изтривалките на властта не ни интересува. Сами си го направиха. А само като си помисля, че аз им имах доверие! Току що го убиха!
37
1
 
20
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 2 години
Вашият Живот е вреден за Нашето Здраве и Живот - следователно е ОК да ви ликвидираме! Това е истинска логика!! само да не стане - каквого п0чукал0 такова се обадило...
36
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години ми прави впечатление, че решенията са политически. Мисля че няма нужда от такава институция. Например от заглавието не става ясно кои права и в името на кой живот и кое здраве иска да се ограничават.
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете г-жо съдия, но от кога съда издава присъда, при това стигматизираща, унижаваща, посягаща на достойнството и живота на хората, БЕЗ да е изслушала и другата страна. Вие г-жо съдия как сте си взели дипломата? Да не би да сте си я купили? Защото изказването ви противоречи на изконната юридическа справедливост, изискваща да се изслушат аргументите и на двете страни и да се вземе безпристрастно решение. Подчертавам, безпристрастно и НЕКОРУМПИРАНО!

Спонсорирани публикации