Цените на тока за битовите потребители можело да се замразят

За фирмите обаче това не е възможно
23
Цените на тока за битовите потребители можело да се замразят
Снимка: Pixabay

"За битовите потребители е напълно възможно да се замразят цените на електроенергията, най-малкото поради факта, че ние като домакинства и граждани не сме на свободния пазар, а все още сме част от регулирания. За съжаление обаче за фирмите няма как да се случи", коментира Ваня Григорова -  икономически съветник в КТ "Подкрепа", пред bTV.
 
Според Красимир Дачев – заместник председател на Българската търговско-промишлена палата, ние сме една от малкото държави в ЕС, които колкото електроенергия консумираме, толкова и изнасяме. "Ние нямаме вътрешен дефицит за производство на енергия", подчерта той.  

По думите на Ваня Григорова първият полезен ход би бил, ако това правителство е склонно да поведе едни сериозни и тежки разговори с Европейската комисия, така че да може да запазим произведената в страната енергия за вътрешно ползване. "Нищо друго няма да помогне за запазване на цените", смята тя.  

"Именно отварянето на пазара доведе до ръста на цената на електроенергията. Друга марка би било намаляването или премахването на ДДС върху електроенаргията", заяви още тя.

Според Красимир Дачев трябва да се открие един сегмент на борсата, на който големите производители да си купуват директно електроенергия на дългосрочни договори.

"Всички започнаха да продават само ден напред, никъде в света индустрия не се прави, ако не знаеш на другия ден колко ще бъде цената на тока. Целият процес не е прозрачен", отбеляза Дачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ЕВРАЗИЯ ЗДРАВЕЙ преди 2 години
В ДЪРЖАВАТА НА ЧЕРЕПИТЕ Е НЕЛОГИЧНО И НАЛУДНО,НАРОДЪТ СМАЗАН И ЗАМЪКНАТ В ЕВРАЗИЯ
17
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Бизнеси гризна на Адам Смит джуча.
16
0
 
3
 
! Отговори
Днес преди 2 години
Днес яйцата бяха по над 30ст. Бройката! А хлябът? Май ще ядем пасти!!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският бизнесмен е евтин на диамантите, скъп на тока за промишлеността.
14
0
 
6
 
! Отговори
Ъ преди 2 години
Нека февруари да излязат сметките за ток и ще стане весело.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност - НЕ Е невъзможно, ама не искат...... Пазейки интереса само на една-единствена компания (Булгаргаз), Държавата се лишава от данъците на стотици хиляди задушени бизнеси в БГ поради виска цена на ел.ток
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският бизнесмен трепери от свободния пазар и най-големият му страх е от конкуренцията...................... Българският бизнесмен ако чуе, че ще има свободен пазар и свободна конкуренция, той веднага обявява, че фалира и че затваря...............................Дайте му далавери и държавни поръчки, дайте му евтин държавен ток, дайте му евтин робски труд, за да живее добре, да кара скъпи коли, да влиза в скъпи заведения, да си купува скъпи диаманти и всичко най-скъпо.
11
4
 
12
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Дреме му на Кирчо за цените, нали хвана калъчката, утре в Брюксел, в други ден-Париж, а ти мажи филии с мас.
10
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Щом НЕК може да изнася ел.енергията по фиксирани цени значи, че и навътрешният пазар може да го прави.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Струва ми се, че около 90% от населението на кълбото е изключено от предвижданията за след 20-30 години. Включително тук списващите платени и безплатни ***:)
8
7
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
С други думи, ще субсидираме не тези, които произвеждат и плащат данъци, а потребителите, да "имат да си харчат". Цоциалистите бързо ще докарат икономиката ни пак до колапс. Вярно, че тя е по-укрепнала отпреди, но и те са по-гладни и настървени.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпръс със свръхповишена трудност! Защо ТЕЦ Марица изток продаватока на 7.2 стотинки, което е с пон 1 стотинка по-ниско от това, от което ТЕЦ-ът има нужда, за да оперира и да реинвестира, а псоле се налагат помощи от държавата? И защо, до нас тока идва на 23-24 стотиники? Хммммм? ММММ? А де?
6
2
 
12
 
! Отговори
me me преди 2 години
После пак да питат за сивия сектор и защо нямало изсветляване. В момента в който дупето ти се покаже на светло, ти го набиват от 100 места.
5
5
 
14
 
! Отговори
Плюете соца...но преди 2 години
сега идва голямото НЯМАНЕ !
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само камшици по алчните и подкупни политици !!! Гръб да не им остане, както на нас не ни остана гръб , да ги хрантутим !!
3
2
 
23
 
! Отговори
А преди 2 години
Цени като у Европата със заплати като у Африка! Евала!
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кирчо ще яде чиризото на ЧЕЗ
1
2
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
на битовите потребители от аец останалите на свободния пазар в кварталнотомагазинче кам типовият хляб днес е от 1.09 лв на 1.49 лв