Бъдникът - отсечен с един удар, хлябът - с бяло брашно

Ако бъдникът угасне - не е добър знак за семейството
24 дек 2021 09:25, Петя Славова
14

Традицията на Бъдни вечер повелява в дома да гори бъдник. В миналото в повечето домове е имало огнище и пламъкът е горял цялата нощ срещу Коледа.

"Бъдникът е специално дърво, което трябва да бъде отсечено от стопанина на къщата рано сутринта на 24 декември с един замах на брадвата. Дървото трябва да бъде крушово, дъбово или буково. Прави се прорез в него, който се запълва с миро, слагат се восък и тамян. След това се увива в бяло платно. Така се слага в домашното огнище", обясни главният асистент в Етнографския музей в София Иглика Мишкова пред "България сутрин".

Вярвало се е, че ако бъдникът угасне, това не е добър знак за семейството.

Още по темата

"Колкото повече са искрите, толкова по-плодородна ще е годината. Това е един много голям преход, след Бъдни вечер започват Мръсните дни, в които бродят множество страшни сили. След това този хаос ще бъде подреден с кръщението на Йордановден", каза още Мишкова пред Bulgaria ON AIR.

Традицията на Бъдни вечер повелява омесването на ритуален хляб. Назад във времето са месили по два.

"Единият е бил за дома, а другият за стоката - това, с което хората са си изкарвали прехраната. Вторият хляб, който е посветен на домашното огнище, се нарича "боговица", това е дар за Бога. Задължително се ползва чисто бяло пшенично брашно. Хлябът се украсява с изображения на различните домашни животи, ралото, има кръстен знак. От декорацията на тези хлябове зависи битието на едно семейство", разказа Иглика Мишкова.

От думите ѝ стана ясно, че не навсякъде в страната се спазва традицията ястията на трапезата на бъдат нечетен брой. В някои региони в питката за Бъдни вечер слагат късмети.

"В преобладаващата част на страната в хляба за Бъдни вечер се поставя една паричка. На когото се падне при разчупването, трябва да си я запази. Някогашната традиция е била паричката да се занесе в храма", сподели експертът по традициите на българина.

И подчерта, че най-важното на днешния ден е семейството да бъде заедно.  

"Не бива да забравяме, че това е празникът, който събира най-близките ни хора. Трябва да осигурим техните усмивки и щастие. Да се съберем около масата, за да почувстваме силата на това да бъдем заедно, да прекараме прекрасен празник", добави Иглика Мишкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Традициите са за това, да се нарушават и променят, иначе няма да прокопсат. Всичко тече, всичко се променя... иначе няма прогрес.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪДНИКЪТ Е ДЕБЕЛО ДЪРВО С ПОДХОДЯЩ РАЗМЕР. ОСНОВНАТА ЦЕЛ Е ДА ГОРИ ДЪЛГО ПРЕЗ НОЩТА И Е СИМВОЛ НА ЖИВОТВОРНАТА ЕНЕРГИЯ НА СЛЪНЦЕТО, НАРИЧАНО ОТ МНОГО БЪЛГАРИ РАЙКО. ТАКОВА ДЪРВО НЕ СЕ СЕЧЕ С ЕДИН "УДАР". НЕ ПОЗНАВАТЕ ИСТИНСКИТЕ ТРАДИЦИИ И ЗАТОВА СТАТИЯТА ВИ Е НЕЛЕПА!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господ дава, ала в кошара не вкарва
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдникът с един удар? Това миналогодишните дъбчета ли са, с няколко листенца? И ако през останалите 365 дни не можете да се гледате, разчитайте на Бъдни вечер да оправи нещата
4
1
 
0
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Чувам гласове :)))
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Бъдникът - отсечен с един удар '' ............................ хайде започваме с поредните селски простотии, Бъдникът - отсечен с един удар, жената да мълчи когато мъжа я бие и гайдата да свири ... когато един народ няма настояще или бъдеще, той се вкопчва в миналото като удавник за сламка.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човеците не са способни да отсекът с 1 удар нещо повече от клонка с диаметър 3,4 см. Как си представяте, някой да отсече дърво 20 см. с 1 удар, има много състезания, най-добрите професииналисти с най-добрите брадви секат дънери с доста удари.
1
2
 
5
 
! Отговори
Поп Груио преди 2 години
Традициите не са вяра .*** я обяснете днес какво е станало в света и защо се е родил Исус?По добре ще сторите за вярата