Как в разложкото с. Горно Драглище се готвят за Бъдни вечер?

Важни са семейството и приемствеността
24 дек 2021 16:28, Анисия Иванова
7
Как в разложкото с. Горно Драглище се готвят за Бъдни вечер?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Трапезата на Бъдни вечер носи символа на семейството и добротата и е изпълнена със сакралност. Какви са традициите преди и сега - решихме да ви покажем как се приготвят в разложкото село Горно Драглище.

Дешка Кротева казва, че навремето задължително е трябвало да на трапезата да има нечетен брой, но да са били точно 9, защото жената 9 месеца носи рожбата си.

За да се запазят традициите живи обаче, трябва да има и приемственост.

"Нямаше я, ама в последно време я има. Усетиха, че нещо им куца. Не може само жули на телефона - писна им това, така че взе да се връща. Животът стана много странно нещо", смята Дешка Кротева.

А когато ястията са готови, домакинът на къщата запалвал голям пън, наричан бъдник, който да гори през цялата нощ. Вярва се, че колкото по-дълго тлее този бъдник, толкова по-богата ще бъде реколтата.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Бъдни вечерBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Защо ми слагате минуси колеги съфорумци.Чобане не е обидна дума.Означава високо планински джентълмен пастир
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Долно Дръглище пък ядем и пием.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Наблюдател-Добре ли сте?
3
3
 
4
 
! Отговори
нАучен сътрудник преди 2 години
Ехеее, Дешка е жива бре! Браво, от 20 години не съм я виждал! Още поне 20 по толкова да иззими! Много блага, любезна и гостоприемна жена!
2
7
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Чобани с чобани.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко сладко говори...

Спонсорирани публикации