Празнично с Весела Лечева - за успехите, трудностите и перфекционизма

Винаги в състезанията се е опитвала да бъде на първите места
24 дек 2021 12:31, Петя Славова
18

Една от олимпийските ни медалистки Весела Лечева е звездата тази седмица в рубриката "Златните. За 25 години с пушка в ръка тя завоюва редица отличия - 5 пъти световна шампионка, 8 пъти европейска шампионка, 4 световни купи, 2 сребърни медала от Олимпийските игри - в Сеул (1988) и Барселона (1992), 17 световни рекорда.

"Доста нетрадиционен избор, особено за момичета, е такъв спорт като стрелбата. Аз мечтаех от дете да тренирам волейбол, но така се стекоха нещата. Баща ми е дългогодишен треньор и състезател  по спортна стрелба. Родителите прехвърлят амбициите на своите деца. Един ден просто ми каза, че от есента започвам да тренирам спортна стрелба", сподели Весела Лечева пред водещата на "България сутрин" Мария Константинова.

Тя разказа, че този спорт ѝ е прилегнал вътрешно, защото е едно непрекъснато съсредоточаване и работа върху себе си. А дали е било трудно баща ѝ да бъде и неин треньор, тя разказа:

Трудно беше, защото треньорът се прибираше вкъщи и продължаваше с тренировъчния процес - лягане, ставане, трениране. Нищо не можеше да убегне от погледа на баща ми.

Винаги и във всяко едно състезание се е опитвала да бъде на първите места. А едни от най-невероятните ѝ постижения са двата олимпийски сребърни медала в Сеул и Барселона.

"Олимпиадата е много по-различно като формат състезание. Чувствах се много подготвена. Оказа се, че тогава бях една медийна звезда - не можех да се разхождам спокойно по улиците на Сеул. Първият медал, който се разиграва на всяка Олимпиада, е този на жени-пушка. Очакванията тогава бяха, че първият медал ще бъде за България - в мое лице", каза Лечева пред Bulgaria ON AIR.

За Олимпийските игри в Барселона посочи, че са били сериозен старт за времето, в което е била във върхова форма.

"Няколко часа преди самия финал, точно като аз влизам с първи резултат в него, след мен беше една корейка. Двете бяхме с еднакъв резултат. Точно тогава отмениха старта за половина час по-късно заради технически проблеми. Аз останах в стаята за почивка. Съдията не дойде да ни каже, че техническият проблем е отстранен и стартът ще бъде запазен. Много късно отидох на огневата линия. Успях все пак да се концентрирам и да настигна другите. Последният ми изстрел ми донесе втория медал", спомни си Лечева.

Отличията за нея означават голямо трудолюбие, отдаденост, перфекционизъм до краен предел и вяра, че можеш да постигнеш една цел, ако се бориш всеки ден за нея.

"Цената на всички успехи е това, че не съм имала детство, години с развлечения. Приятелските събирания и дискотеките бяха табу за мен.  Може би това ми допадаше - всяко състезание ме зареждаше много. Надпреварата и адреналинът ме зареждаха и ме мотивираха", сподели Лечева.

Формулата за успех се пише всеки ден, преди всяко състезание, смята тя, но за да успееш, трябва да бъдеш добре подготвен.

"Всичко е плод на усилия. Няма случаен успех. Бих казала на младите да не се притесняват да си поставят високи цели", убедена е тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Непознат преди 2 години
Каквото и да разказва и каквито заслуги да демонстрира, тази се изложи като плюе срещу тези, с които до вчера яде и пи. Злобарка , интригантка и комбинаторика на манипулации. Мръсен човек !
11
1
 
7
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
На тая мжа й беше шеф на мафията , а тя любовница на Седефчоф. Резултата е - съпруг фикус и недоклатене
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васо Божков също я поздравява!
9
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Айде на орото при Деса *** и лудата лекарка, Весело! Ти, за друго акъл нямаш, интервюта ще ми даваш, "перфекционистко"!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадла. Къде ги намирате тези за интервюта, бе?
7
1
 
7
 
! Отговори
що така бе весе преди 2 години
а нещо да живее бкп що не каза ?
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключително редакторско попадение е на Бъдни вечер да публикуваш материал за Весела Лечева. Спомням си , че като простреляха мъжа й в Горубляне се изви хоро. Такива хора, както викат шопите "обични".
5
1
 
7
 
! Отговори
Минков преди 2 години
Другарката си е изпълнила дълга към БКП.Нищо лошо. Такива бяха времената. Същото беше с борците и щангистите. След 1990г се разкриха доста тайни за всичките ни спортисти.ГДР също не отстъпваха. Имаше и жертви-починали от какви ли не странични ефекти....
4
1
 
16
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Мутреса.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Голяма шампионка до съпруга на неокомунистически престъпник(престъпник);приближени до Гоце.
2
1
 
28
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Я кажи како за завод "КОМ" в гр. Берковица. Как мъжът ти Манол Велев го купи за 1 лев и разпродаде и събори за милярд и половина.
1
3
 
6
 
! Отговори
Перник преди 2 години
В България се изтезават хора!