Суматоха, завишени цени, пълни супермаркети и търговски обекти

Стотици използваха почивния ден за покупки
24 дек 2021 18:17, Анисия Иванова
47

В навечерието на Бъдни вечер - суматоха в големите хранителни магазини и търговските центрове. Стотици използваха почивния ден, за да пазаруват.

Празни булеварди, но пълни хипермаркети заради последни покупки за трапезата на Бъдни вечер и подготовка за коледната маса. Йоана и Николай Миланови също избират първия почивен с надежда за по-малко пазаруващи.

"Най-основните неща и нещо по-интересно, с което да се поглезим. Довечера ще приготвим традиционните постни ястия, ние спазваме духа на Бъдни вечер", сподели тя.

И докато обикаля рафтовете, Йоана забелязва ръста в цените.

"Цените са доста повече нагоре. Предполага се, че това е от пандемията", добави тя.

И макар да е Бъдни вечер голяма част от клиентите се насочиха към местните продукти в подготовка на утрешната коледна вечеря.

Пълните хипермаркети обаче опразниха пазарите в столицата. Ани е търговец от 10 години, но признава, че сега клиентите са малко.

"По-слаби години от тази няма. И за Великден беше така и сега. Хората нямат пари. Най-вече пенсионерите - броят си стотинките. Просто нямат пари и изнемогват", каза тя.

И докато едни заложиха на покупна на храна, други оставиха купуването на подаръци за деня преди Коледа.

"Основно детски подаръци сме купили. Може би бюджет от 200 - 300 лева отделихме", сподели Анита.

Други обаче отделят по-голяма сума за подарък.

Според проучване на експерти от "Моите пари" въпреки кризата за Коледа, хората не са ограничили харчовете си. Над 1000 лв. ще изхарчи средно всеки трети българин. Сумата ще отиде основно за храна, подаръци и пътувания. 1/5 от всички ще заделят до 250 лева за празничните дни.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Местни и месни - на автора е му е все тая
38
3
 
1
 
! Отговори
Да да преди 2 години
До Анонимен 13 Хайде по-леко.И други сме живяли през соца и знаем какво беше.Дълги опашки за основни продукти и се дават в определени количества,а не колкото искаш да купиш.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат хората пари лиии?!Моля?!Я пак!!!!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така ? Аз мисля , че от както дойдоха веригите цените падат .
35
1
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Знаете ли разликата между "месни" и "местни" продукти?
34
4
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Гражданятааа , гза ви пайджина жа фане с теа цени на ранътъ !
33
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И докато обикаля рафтовете, Йоана забелязва ръста в цените.Цените от месеци хвърчат на горе тя сега ги забелязала. Тази от Марс ли е паднала или само на Коледа купува храна. Явно през другото време е на фотосинтеза.
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЪСКАТ СУМА ПАРИ ЗА ГЛУПОСТИ. КУПИ НЕЩО СИМВОЛИЧНО , НО ОТ СЪРЦЕ. ГОСПОД ЗАРАДИ ТОЯ МЕРКАНТИЛИЗЪМ ВИ ПРАЩА САМО ГАДОСТИ , НО СТАДОТО СИ ПРОДЪЛАВА ПО СТАРОМУ
31
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До.32.Нито ми е тъмно нито пък съм на студено.Имам 8 панели,2 500 ватов инвертор( 24 волтов)и четири акумолатора.Даже мога да давам и на съседите ако закъсат.Мисля да си "пльосна" до тях и един 1 500 ватов ветрогенератор,но за сега не се налага.
30
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печелнарските вериги вдигнаха цените на всичко
29
6
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Брачеда Янев ши опрай нещо.Изарчеа държавни пари за банкети. Брачеда е генерал мокър вестник къса. От Килима на пода скача.
28
8
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 29 ! Агрегата ми дава донякъде автономност когато спре тока да не остана на тъмно и студено ! А с какво ще храня агрегата ли ? Ти с какво храниш колата си ,ако въобще имаш такава ? Знаеш ли какво става като кръстосаш пингвин и бухал ? БЪЛГАРИН ! ХЕМ НА ТЪМНО ,ХЕМ НА СТУДЕНО ! НЕ СИ КУПУВАЙ АГРЕГАТ ТОГАВА !
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светлото бъдеще като светлото тиквено минало, тъмно!
26
8
 
27
 
! Отговори
SS преди 2 години
Кирчо според мен най много да изкара до пролет ! Но не това е най важното ! Дори и да няма токов режим ,ако се освободи цената му ще настъпи хаос ! И в двата случая хората ще излезнат да протестират ! ЗАПАСЕТЕ СЕ С ХРАНА И ВОДА !!!
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До.27.SS.И с какво ще го"храниш" тоя агрегат с бензин ли,или с празна надежда,че тока ще ти излезе по ефтин.Ми по добре си купи панели,тях поне ги"храни"слънцето когато го има.Ток има в излишък,но търговците спекулират на борсата и цената му расте.Трябва нов механизъм за определяне на борсовите индекси и операции и тогава ще се види,че има излишък от ел.енергия.
24
11
 
19
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
очаквайте светлото бъдеще което фигуранта и харвардските костюмчета ви обещават . аз съм реалист , от тия нищо хубаво не чакам .
23
10
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ако не дай боже има режим на тока (Косово официално обяви такъв) ще се получи и стоков дефицит ! Съветвам купете си агрегати докато са още евтини !
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До.24.Не е верно,че няма да има.Сега План за изпълнение няма.Търсенето увеличава предлагането.Даже Държавата стимулира пазаруването,бизнеса и имането(на имоти) защото чрез данъците пълни бюджета.Колкото повече се пазарува и се трупат имоти,(и това държавата го стимулира,защото събира данъци и такси)толкова повече се пълни бюджета,ако не се краде де.И така,както кръговрата в природата,храни населението на Земята,така и Държавата подържа стандарта на живот.С една дума,колкото повече,толкова повече
21
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно нормално ежедневие за панелните хора. Все пак сега пускат кремвирши и двулитровки на промоция!
20
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувайте че скоро нема да има нищо по рафтовете