Размерът на пенсиите ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж

Мнималната става 370 лв., а максималната 1500 лв.
71
Размерът на пенсиите ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на трудовите пенсии. Размерът на всички пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 24 декември 2021 г., ще се изчислява с нова тежест за годините и месеците осигурителен стаж без превръщане. Ще се прилага процент 1,35 за всяка година осигурителен стаж без превръщане, както и съответната част от тези проценти - за всеки месец осигурителен стаж.

С оглед равнопоставеност на пенсионерите, считано от днес НОИ ще преизчисли служебно над 2 000 000 трудови пенсии и добавки (в т.ч. пенсии за осигурителен стаж и възраст, инвалидни пенсии, наследствени пенсии и вдовишки добавки), отпуснати с начална дата до 24 декември 2021 г., включително, като при това преизчисляване ще бъде приложена по-високата тежест за всяка година и месец осигурителен стаж без превръщане, допълва БТА.

За пенсионерите, които имат осигурителен стаж, положен при условията на първа и/или втора категория труд, разликата между общия им осигурителен стаж, превърнат към трета категория труд, и осигурителния им стаж без превръщане, продължава да участва при определяне размера на пенсията с 1,2 на сто за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент - за месеците осигурителен стаж.

Преизчисляването на пенсиите ще се извърши без да се променя доходът, от който е изчислена всяка една от тях, след което размерът й ще се осъвремени, преизчисли и индексира съобразно нормативната уредба, действаща от датата на отпускането й до 24 декември 2021 г. включително. Преизчисляването ще се извърши само ако това е по-благоприятно за пенсионера. В противен случай ще се запази размерът на пенсията, получаван до датата на преизчисляването.

Преизчислените размери на пенсиите си хората ще започнат да получават с редовното месечно плащане за януари 2022 г., като към тях ще бъде изплатена и разликата между старите и новите им размери за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г.

За преизчисляването на всяка пенсия ще бъде издадено разпореждане, което ще се връчва на хората при поискване. В зависимост от желанието на пенсионера, връчването може да се извърши на място в приемната на съответното териториално поделение на НОИ, чрез лицензиран пощенски оператор с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление". Хората, разполагащи с Персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ще могат да направят справка за разпорежданията, касаещи техните пенсии, на интернет страницата на НОИ след началото на януари 2022 г.

От 25 декември 2021 г. се увеличава от 300 лв. на 370 лв. минималният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, отпусната на хора, положили пълния осигурителен стаж, изискуем от закона към момента на пенсионирането. Въз основа на този размер се определят минималните размери и на останалите видове пенсии, свързани с трудова дейност, като например: 314,50 лв. (85 на сто от 370 лв.) - за пенсията за осигурителен стаж и възраст, отпусната при условията на непълен осигурителен стаж (към момента - не по-малко от 15 г. действителен осигурителен стаж); 314,50 лв. (85 на сто от 370 лв.) - за пенсията за инвалидност поради общо заболяване при трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане между 50 и 70,99 на сто, съответно 388,50 лв. за същия вид пенсии при процент на увреждане от 71 до 90 на сто и 425,50 лв. - за над 90 на сто; 277,50 лв. (75 на сто от 370 лв.) - за наследствените пенсии.

С промените пенсионерите, които получават минимален размер на съответния вид пенсия ще достигнат 1 044 000 при 892 000 към настоящия момент.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях също се увеличава - от 1440 лв. на 1500 лв. Така пенсионерите, чиито пенсии са ограничени до т.нар. "таван" на пенсиите ще се увеличат от около 27 500 на над 34 000.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: пенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
пенсионерите, преди 2 години
ВЪН ОТ ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА-като са трудоспособни да отидат в частните фирми и да работят.първо изчислете колко пари ,,лапат,, на държавата- или пенсия или заплата не може и двете-ТОВА СА ТАРИКАТИТЕ
64
0
 
1
 
! Отговори
Жо преди 2 години
НАПРИМЕР- Имате 40 г. Втора кат. Това прави 50 г. Трета кат. РЕАЛНИТЕ ви години стаж са 40 и те ще се умножат по новия коефициент 1,35, а "доппълнителните" 10 години (получени от ПРЕВРЪЩАНЕТО) ще се умножат по стария коефициент 1,2. ВТОРИ ПРИМЕР- Имате 27 г Първа кат. и 3 г. Трета. Това прави 45 г. Трета кат. РЕАЛНИТЕ години стаж, обаче, са 27 плюс 3 = 30г. и те ще се умножат по новия коефициент 1,35, а "допълнителните" 15 г. (получени от ПРЕВРЪЩАНЕТО) ще умножат по стария-1,2. ТОЛКОВА Е ПРОСТО
63
0
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Жо дали е така? Аз разбрах друго. Смятат реалните години по 1,35 и ако се получи по малка пенсия от настоящата оставят ти настоящата и занапред по 1.2. С други думи, нямаш увеличение. Ако с по големия коефициент получиш съответно по голяма пенсия ти оставят по голямата. Но за мен е без значение, така или иначе ще продължавам да храня едно *** семейство. Разбира се по добра е твоята версия, така ще има по големи пенсии за доста хора. Наздраве ...
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жо Това добре за втора категория. Боща ми беше подземен работник и има 27 г. първа категория труд, след това е работил още 3 години трета категория. Излиза, че само 27 г. ще му са по коефицент 1.35 така ли да се разбира? защото при 40 г. втора категориа 40 ще му са по коефицент 1.35 и 5 г. по 1.2. По тази логика първа категория труд пенсията пада или грешим?
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па Я Като те гледам,колко си грамотен,най-много което можеш да имаш е един-два чифта скъсани *** и и още толкова протрити чорапи!
60
7
 
2
 
! Отговори
др.ГретаТюнберг преди 2 години
Решението на проблема с армията от пенсионирани,която трови държавата с години наред е на финал.Принудителна ваксинация до 3-3 месеца с закон и 5 дози за този мортус дефинитус.1500 лв за вързал кънките усвинен обезитус
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това реалният трудов стаж ли е или общия трудов стаж приравнен към трета категория труд.Защото ако имате 40г.трудов стаж втора категория,тогава би трябвало да имате 50г.трдов стаж приравнен към трета категория труд!4г.втора=5 години. трета категория труд!
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жо Нещо пак не се разбира, кои са тези " допълнителни години". Аз има 40 г. трудов стаж втора категория други нямам, кои ми са допълнителните години?
57
1
 
6
 
! Отговори
Жо преди 2 години
До Vs-----ПРЕВРЪЩАНЕ е приравняването на трудов стаж от Първа или Втора категория към най-масовата Трета категория труд. Всеки 3 години от Първа категория се ПРЕВРЪЩАТ в 5 г. Трета категория. Всеки 4 г. от Втора категория се ПРЕВРЪЩАТ в 5 г. от Трета категория. Сега, по новата система, реалните години трудов стаж ще се умножава по коефициент 1,35, а "допълнителните" години от Първа и Втора категория ще се умножават по стария начин по 1,2.
56
1
 
13
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
До ???Никога след 1989г условията за пенсиониране и стойността на пенсиите не отговарят реално на живота!Винаги има уловка ,която ощетява българите,така че братя българи,не вярвайте и сега!
55
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Има две причини за най-ниските пенсии. По-важната е, че размера на пенсията зависи от датата, на която се е пенсионирал човека и колкото тази дата е по-назад в миналото, толкова пенсията е по-малка. Втората причина всички я знаете - укриване на доходи, осигуровки на минимални суми и мизерни пенсии. Има разбира се манипулатори твърдящи, че ДС взимали високи пенсии и затова пенсиите на родителите им строителни инженери били ниски.
54
4
 
4
 
! Отговори
??? преди 2 години
Нещо не схващам. Размерът на пенсията се изчислява като се умножат 4 числа. Как решиха, че като увеличат едно от числата, това увеличение давало по-висока тежест на точно едно от другите три числа? Формулата е А*B*C*D и като увеличаваме примерно B, твърдим, че това давало по-голяма тежест на примерно А!!! А защо не на D или на С?!
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Единственото, което имаш е добро въображение господин мюлюцюнер.И ще трябв да те разочарован, не бия и не си правя гавра с трупове деденце, за майк ти съм прав.
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само след 5-6 години. Пенсия от ЕС ще деформира финансовия вид на държавата. Такива пенсионери ще получават по 2000? , а местните по 300?. Тогава ще сме в Евро зоната
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анонимният алкохолик си е алкохолик.Увреден мозък.
50
1
 
4
 
! Отговори
Vs преди 2 години
Няма да е лошо да обясните какво значи "превръщане", и някои други термини, защото много хора ще разберат, че ако работиш 30 години на 800 лв. и 10 години на 3000 лв. ще получиш една и съща пенсия! Много неясна, преписана статия!
49
3
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен АлкохоликВиждам, че успехите на другите много те радват, направо изпадаш в тремор от удоволствие. Добре, че не сме в една стая, че така щях да ти се порадвам, особенно след поздравите по адрес на майка ми. А, збравих да ти кажа, лузар, обиколих света. Имам и 14 метрова двумачтова яхта, бермудски кеч с бушприт и апарел на транеца. Е яхтата е втора рака но пак се брой. Живота е прекрасен, лузар ... Има да си подготвям вечерята за празника, сбогом лузар.
48
5
 
14
 
! Отговори
Дс чумата. преди 2 години
Майка ми и баща ми са строителни инженери цял живот са работили и сега са на кажи речи минимална пенсия за да могат да дават на дс ченгетата максимална щото доносите им са много ценни и са продажници им дават и допълнителна мвр пенсия. В Полша приеха закон за намаляване на дс пенсиите а тук кога?
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Животът му бил прекрасен, но той лее жлъч в нета заради пенсията му. Скрий се някъде бе дедка. Не ми разказва личните си драми. Всички знаем, как се учеше при комунизма. ***, вероятно се е трудила, но под бюрото на някой тлъст партиец за да те вземат в училище, и на работа.
46
1
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен Алкохолик разсйваш ме лузар. Нямам баща, израснах полу сирак, майка лека и пръст се скъсваше от работа да ни изгледа. Детството ми беше ужасно. Но живота ми беше прекрасен, Днес с жената правим 30 г. заедно. На 54 г. съм. Имам внуци и живота ми е прекрасен. Не съм разчитал на никого за нищо. И пак да ти кажа, живота ми е прекрасен. Разбра ли лузар ...