Размерът на пенсиите ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж

Мнималната става 370 лв., а максималната 1500 лв.
71
Размерът на пенсиите ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на трудовите пенсии. Размерът на всички пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 24 декември 2021 г., ще се изчислява с нова тежест за годините и месеците осигурителен стаж без превръщане. Ще се прилага процент 1,35 за всяка година осигурителен стаж без превръщане, както и съответната част от тези проценти - за всеки месец осигурителен стаж.

С оглед равнопоставеност на пенсионерите, считано от днес НОИ ще преизчисли служебно над 2 000 000 трудови пенсии и добавки (в т.ч. пенсии за осигурителен стаж и възраст, инвалидни пенсии, наследствени пенсии и вдовишки добавки), отпуснати с начална дата до 24 декември 2021 г., включително, като при това преизчисляване ще бъде приложена по-високата тежест за всяка година и месец осигурителен стаж без превръщане, допълва БТА.

За пенсионерите, които имат осигурителен стаж, положен при условията на първа и/или втора категория труд, разликата между общия им осигурителен стаж, превърнат към трета категория труд, и осигурителния им стаж без превръщане, продължава да участва при определяне размера на пенсията с 1,2 на сто за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент - за месеците осигурителен стаж.

Преизчисляването на пенсиите ще се извърши без да се променя доходът, от който е изчислена всяка една от тях, след което размерът й ще се осъвремени, преизчисли и индексира съобразно нормативната уредба, действаща от датата на отпускането й до 24 декември 2021 г. включително. Преизчисляването ще се извърши само ако това е по-благоприятно за пенсионера. В противен случай ще се запази размерът на пенсията, получаван до датата на преизчисляването.

Преизчислените размери на пенсиите си хората ще започнат да получават с редовното месечно плащане за януари 2022 г., като към тях ще бъде изплатена и разликата между старите и новите им размери за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г.

За преизчисляването на всяка пенсия ще бъде издадено разпореждане, което ще се връчва на хората при поискване. В зависимост от желанието на пенсионера, връчването може да се извърши на място в приемната на съответното териториално поделение на НОИ, чрез лицензиран пощенски оператор с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление". Хората, разполагащи с Персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ще могат да направят справка за разпорежданията, касаещи техните пенсии, на интернет страницата на НОИ след началото на януари 2022 г.

От 25 декември 2021 г. се увеличава от 300 лв. на 370 лв. минималният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, отпусната на хора, положили пълния осигурителен стаж, изискуем от закона към момента на пенсионирането. Въз основа на този размер се определят минималните размери и на останалите видове пенсии, свързани с трудова дейност, като например: 314,50 лв. (85 на сто от 370 лв.) - за пенсията за осигурителен стаж и възраст, отпусната при условията на непълен осигурителен стаж (към момента - не по-малко от 15 г. действителен осигурителен стаж); 314,50 лв. (85 на сто от 370 лв.) - за пенсията за инвалидност поради общо заболяване при трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане между 50 и 70,99 на сто, съответно 388,50 лв. за същия вид пенсии при процент на увреждане от 71 до 90 на сто и 425,50 лв. - за над 90 на сто; 277,50 лв. (75 на сто от 370 лв.) - за наследствените пенсии.

С промените пенсионерите, които получават минимален размер на съответния вид пенсия ще достигнат 1 044 000 при 892 000 към настоящия момент.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях също се увеличава - от 1440 лв. на 1500 лв. Така пенсионерите, чиито пенсии са ограничени до т.нар. "таван" на пенсиите ще се увеличат от около 27 500 на над 34 000.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: пенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
11
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Язе не даам нищу на дръжавата. Плащам секи месец само здравни ! Парътъ я обръщам в евро,долар,британска лира,швейцарски франк ! Купил съм и два апартамента един в Софето и адин у Филибето ! Даам ги под наем .Тъй или инак на 70год жа ми дадът социална пенсия,язе от спестявания и от наеми моа дъ карам без дъ съ лишавам от нищу. От да даам паръ на дръжавата ?
44
7
 
5
 
! Отговори
Пълно безумие преди 2 години
Значи няма никакво значение какви осигуровки си плащал, важното е да си работил, макар и на минимална.Актуализиране всяка година със СОД за предходната!!!! С икономическите възгледи на комунделската номенклатура баба Мика само задълбочавате несправедливостта и да не се чудите защо младите крият доходи.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Учил и работил по времето н комунизма. Равен шанс и комунизъм в едно изречение ням кк д има. Баща ти е бил вероятно партиец, или доносник, з да може си ето му да се изучи, а сега е първи радетел за демокрация. Стакив политически whores съм се сблъсква доста. Обикновено с плитки и елементарни.
42
1
 
3
 
! Отговори
Никола преди 2 години
Пенсионирах се през 2006г. със коефицент 1.3 със смесен трудов стаж от 1 и 3.Не мога да разбера защо годините след превръщането ще ми ги изчисляват със коеф. 1.2 .А може би има хора със коефицент 1 ,на тях ще се изчислява със 1.2 допълнителните години.
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Кажи ми, колко данъци си платил за времето в, което си работил? За това децата се изнесоха от тук. Едни пенсионери, които 35 години взимат тавана и само мрънкат. Капитан си бил, но само в мечтите ти. Обикновен Ушев, които е бил хората за да се хареса на властта, че и останал след пенсия за да вземе работното място на някой човек. Уж реват, че годините за пенсия са им много, а след пенсия веднага остават на работа.
40
0
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Беше удоволствие да си почешем езика и клаиатурата, но все пак трябва и да се поработи малко. И запомнете, всеки сам си гради живота, кой както може. Не обвинявайте хората около вас за собствените си грешки. Весели празници на всички и наздраве.
39
0
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен Алкохоликне знам на какво ти мирише но на мен ми мирише на капитан на кораб. Това съм работил официално. А за собствено удоволствие, борсови операции, форекс, фондови борси и т.н. Жив и здрав, оправи си хремата, губиш нюх ...
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
До Я1ва категория и след пенсионирането си продължи да работиш? Мирише ми на милюцюнер. Демек нищо не си работил, нищо не си внасял в държавата, ранно пенсиониране, а сега още реве
37
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е актуално за тези, които ще оцелеят от епидемията... Само пенсионерите в България не виждат истината, че в болшинството случаи (над 90%) те са жертвите на коронавируса, но не отиват да се ваксинират... Цялото останало общество търпи мерки и ограничения точно, заради тяхната пpocтотия...
36
8
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен 35Аз повремето на Виденов бях на 30 г. ти на колко беше? За мен кризата беше добре дошла. Понеже съм финансово грамотен изтеглих заем преди влака да излезе от релси и като се прикачих на новия след това бях с едни огромни пари напред. Така, че да склерозирал съм напълно. Пенсионирах се на 48 г. с пенсия почти 2000 лева е, не миги датат всичките. Бих си камшика и сега съм в чужбина. Работя от вкъщи печеля добре и си живея живота. Да ударила ме е склерозата, забравям за простотиите.
35
0
 
3
 
! Отговори
Жо преди 2 години
До Жо----- Малка грешка при коментара миза 19. Тредов стаж от 40 години Втора категория труд, след ПРЕВРЪЩАНЕ става 50 години. Всеки 4 години стаж Втора категория се ПРЕВРЪЩАТ на 5 години стаж по Трета категория. Всеки 3 години стаж по Първа категория се ПРЕВРЪЩАТ в 5 години по Трета категория. Сега реално работените години стаж ще се изчислят по новия коефициент 1,35, а допълнителните години от ПРЕВРЪЩАНЕТО ще се изчислят по стария коефициент 1,2.
34
2
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До ЦИНИКДа така е в идеални условия. На тъста ми тъста така беше правил и имаше близо 50 000 през 90 г. Не ги обърна във валута и за една седмица се оказа, че има близо 50 лв. Но вноските му за пенсия така или иначе са си вървели та сега да има пенсия. Вече е на 90 и г. и взема около 400 лв. Така, че и да спестявш сам трябват условия, финансови познания и стабилна икономическа система. Но почти никога няма такова нещо накуп.
33
1
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Нямо лошо нека вдигат пенсите, но напоследък само за пенсионерите слушам, а какво става с работещите хора, които живея с мизерни доходи и минимална заплата, преоритет трябва да им е заплатите на хората и премахването на сивия сектор, откъдето ще дойдат пари и за пенсионерите, а не да теглят кредити, за да дават добавки и пенси, пълен абсурд, минималната заплата, като стартово можеше да я вдигнат от 650лв на 900лв поне, за да поеме инфулацията и след това по 150-200лв на година увеличение.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я па Я Склерозирал си дъртако. Жан Виденов караше влака 2 години. В началото доларът беше 60 в края 3000лв.
31
2
 
6
 
! Отговори
Жо преди 2 години
До Анонимен 19---Казваш, че имаш 40 г. трудов стаж по Втора категория. Значи трудовият ти стаж при ПРЕВРЪЩАНЕ е станал на 45 години. От тях 40 години ще ти изчислят по новия коефициент 1,35, а "допълнителните" 5 години от ПРЕВРЪЩАНЕТО ще ги изчислят по стария коефициент 1,2. Пенсията ти ще се увеличи!
30
0
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Начи съ чудъ ,ко чиляк почне раута на 18-20 год и секи месец заделя в аднъ кутия парътъ кадя даа на дръжавата зъ пенция и осигуровки до 65-68 год жа е събрал бая пара дъ дживее спокойно . Не дъ пълни общия кюп и дъ не знае кадя отиват парите му !
29
2
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До анонимния ***. Времето на Виденов беше около 6 месеца. Аномалията с хиперинфлацията беше за около 2-3 месеца. Освен това тези неща са изгладени финансово и числата са регулирани. Да, прецакване има и там но прецаканите пак сме ние не държавата. И вместо да се заяждаш по форумите вземи и си прегледай нещата. Сега си млад и зелен но един ден ще се събудиш и ще осъзнаеш колко и с какво си прецакан. Обаче няма да имаш нито време нито сили да правиш промени и прочее. Да си жив и здрав.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** Системата трябва да мине през катаклизъм и нулиране за да се решат проблемите. Отдавна е толкова задръстена, че местене на някой процент тук там само удължава агонията.
27
4
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
И ,,радвайки се" тегли един заем от 600 лева ,хваща влака влака от Силистра до София,нарежда се на няколкодневна денонощна опашка пред ЦУМ за да си чака реда за телевизор ,,Рубин"и го изплаща 3/три/години ! ....А жена му се прибира от магазина и вика ,,Урааа,ПУСНАЛИ са тоалетна хартия ,успях да взема 10 ролки" !....Ежедневие!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я па Я Тук си прав. Така е.