2021 г. - най-трудната изборна година за последните 30

Не било добре партийни страсти да влияят на ЦИК
30
2021 г. - най-трудната изборна година за последните 30
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това беше най-трудната за изборната администрация година в последните 30 години, такова стълпотворение на избори не е имало. Това каза за БНР Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.

Всички проведени избори отразиха волята на избирателите, смята Томов.

„Съвършено ясни са два ефекта – с положителен и отрицателен знак, които би следвало да имаме предвид занапред: с машинното гласуване на практика се ликвидират недействителните вотове и до голяма степен се ограничават изборните измами и незаконни изборни практики. Отрицателният знак е, че липсата на достатъчно опит се отрази на избирателната активност, която беше рекордно ниска тази година и ставаше все по-ниска от избори на избори“, посочи той.

Томов определи като „доста тежки“ логистичните проблеми, свързани с машинното гласуване.

Промяната в изборната технология създаде психологически затруднения за част от избирателите да отидат да гласуват, но не това е основната причина. Повлияха както умората и нестабилната политическа ситуация, така и пандемията, изтъкна Цветозар Томов.

Хората гласуваха с половин глас за своя политически избор, склонността да го променят за кратък интервал от време говори за това, отбеляза още той.

Относно ЦИК и квотния принцип на сформирането ѝ Цветозар Томов коментира, че не е добре партийни и политически страсти да влияят върху решенията на комисията, но такива решения е имало и в тази кампания.

Според него трябва да се премахнат партийните квоти и да имаме изборна администрация, която да не е излъчвана от участниците в политическия процес, но това е още по-важно на равнище РИК и СИК.

Не би било разумно да се предприема реформа за подмяна на по-голямата част от участниците в изборната администрация, защото дейността изисква опит, допълни Томов.

Той не вижда възможност да се вземе решение, което да игнорира напълно политическите пристрастия.

„Идеалът би бил изцяло професионална изборна администрация, с хора, които са напълно независими и неизлъчени от политическите партии. Пътят към това обаче трябва да бъде преминат внимателно. Защото имаме примери с други институции, които формално се излъчват не на партиен принцип, но фактически това става така. В случая с ЦИК това би било опасно“, каза той.

Цветозар Томов е на мнение, че трябва да се намери принципно решение, свързано с изборите в чужбина и напрежението, свързано с комуникацията между секционните комисии зад граница и централната администрация, защото сега по думите му контрата остава в СИК.

„Тук съществува обективен проблем, който трябва да бъде решен. Ние имаме вече район „Чужбина“, съгласно последните промени в Изборния кодекс, след приключването на преброяването ще знаем и мандатите в него. Нямаме районна избирателна комисия за чужбина“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Рай Гичи преди 2 години
Трудна беше, заради трудните машини за гласуване на Мадуро, дето Борисов ги докара да прави машинации на изборите, ама нещо не му са получи
26
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
Не случайно ходихме 3 пъти на избори! Българина имаше време и възможност,да си промени мисленето и политическите си възгледи! И заложи на новите партии! ГЕРБ вече беше мразена партия,прогнила от корупция! Масата българи пожелаха промяна и нови политически партии! Ерата Борисов приключи!!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше най трудното нямаше да си ги избират все таквиз некадърници
24
4
 
4
 
! Отговори
перко преди 2 години
НАЙ ПОРОЧНИТЕ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ
23
3
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До релист На мен само не ми е ясно защо Герб не поиска международно наблюдение на изборите при цялата тази ситуация,поне от ЕС..Доста преди изборите беше ясно, че БСП правят пълзящ преврат,а Бойко загърби най-спокойно този факт..Има нещо гнило в Дания,значи..Сигурно на Бойко просто му писна да се занимава с лу.ди и сдаде фронта..Наистина не е политик,това е могъл,това е направил..Жалко за Държавата и хората в нея..БСП и СИЕ са врагове на народа!Неслучайно и гърци и македонци ни наквакаха вече
22
6
 
3
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Годината беше трудна за ГЕРБ и техните храненици. Кранчетата спряха. Следващата ще бъде още по-трудна за тях. А за някои ще е много зле, може и с бай Ставри да се срещнат.
21
2
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен21 В историята ни е имало и по-тежки моменти, така че няма място за отчаяние..Това е просто един страшен вик да се събудим! Тези не.годн.ици БСП използват дисциплината и безкритичното доверие на БКП и наследници в ръководството им и чрез тях ни правят на маймуни. БСП не е БКП, но използва неговата сила в битката си срещу народа!..Крайно време е някои хора да се събудят ако все още е останало нещо човешко в тях /защото алчността е съсипала не един и два живота/
20
1
 
7
 
! Отговори
Беее... беее... преди 2 години
Като видите цените от 1 януари ще има сълзи и сополи, по кофите ще ровите. Офчо население
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което не успяха едни наши южни съседи за 500 години тия за 30 го направиха унищожиха ни
18
1
 
9
 
! Отговори
Реален Геноцид преди 2 години
В България се провежда Геноцид истински! Варят ви като жаби!
17
1
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен до Диана Защо дано сме последни по всичко - ти да не си мазохист, значи..Не е хубаво да си на последно място, но е още по-лошо да си извън класацията с нашата разтурена и разграбена държава от БСП прехода. Не Герб са виновни за това, а БСП! Герб вързаха двата края, вкараха ни в чакалнята на еврозоната, в която членуват само богатите страни на ЕС..Не слушай лъжите на БСП, а мисли със собствения си мозък като гледаш фактите, а не коментарите на лъжците от БСП..
16
0
 
10
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
То пък едни избори...
15
0
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Този говори смешки, че с машинното гласуване се ликвидирали недействителните вотове-как ли го разбра това? Да не е ходил на врачка, значи? Щото аз и без врачка знам отлично, че всички тези неизвестни машинки, които бяха разкрити в последния момент не са никак случайни и никак не говорят за ликвидиране на недействителни вотове, а точно обратното-за тайно печатане на недействителни вотове и то в огромни количества..БСП нямаше да бъдат толкова сигурни в победата си без тайната подкрепа на машинки
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен до Диана преди 2 години
Диано последни сме по всичко не от вчера а от 30 години но най вече спомогнаха за това комунистите от ОПГ ГЕРБ.
13
3
 
6
 
! Отговори
релист преди 2 години
Каква воля на избирателите след като 70% не гласуваха защото не вярват в този изборен закон приет по късни доби? Нещо от резултатите за броенето на разписките от машинният вот! Пълно мълчание, защото ако ги побликувате изборите трябва да бъдат касирани! Добре дошли в страната на Мадуро!!! !
12
2
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен до 4 Ще сме на последно място по всичко не, ами и извън класацията с такива не.год.ни.ци като БСП и техния преход! Ти се благодари, че Бойко беше налице, см.еш.ко, щото си нямаш на идея явно какво дяволско котило е БСП. И Бойко е инженер, не е никак неграмотен - достатъчно е интелигентен за да ви държи 12г. извън властта и да му направите преврат с голям театър, че да го изгоните, БСП! Не.щас.тник! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудна изборна година, казвате! Значи машините на Мадуро, голям зор са видели рр'ииш ли?
10
2
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Евала на вас умните за супер алтернативата оъ чалгари, смешници и Прашковци с 19 имота дето ще борят корупцията.
9
0
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Няма как да се разбере предварително дали някой не е политически пристрастен в комисиите, особено след като БСП не си е отишла още и лъжите и манипулациите й са пословични, според мен..Ето защо изборните комисии - и ЦИК и РИК и СИК трябва да включват повече хора, които да се контролират един-друг по някакъв обективен начин /там, където трябва един подпис на член на комисия, да има три подписа като всеки проверява независимо от другите и не знае техните резултати преди да е дал своя, например/
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно беше на плюещите бавняри да излъчат алтернатива на ГЕРБ ама все пак с кастинги туй онуй събраха някакви гал фони да ни погребат. Важното е че Ицо хазарта и Слави работят заедно за успеха на България.