Британско проучване заклейми любимата мусака като враг номер 1 на природата

ВМРО: Ще продължаваме да отглеждаме крави и прасета за ужас на либералните чиновници
Обновена: 29 дек 2021 21:14 | 29 дек 2021 18:41, Анисия Иванова
485

Британска медия определи българската мусака като ястието, което е най-вредно за климата, защото оставя най- голям въглероден отпечатък.

17 декември. Дата, на която българската мусака беше обвинена за замърсител номер 1 сред всички европейски ястия. Според сайта Юсуич за готвенето на порция от любимата манджа в атмосферата се отделят повече от 11 грама въглерод.

Въглеродният отпечатък са парникови газове, които се отделят от производството на един продукт. Гръцката мусака е едва на 7 място. За порция от нея в атмосферата отлитат малко над 2 грама въглерод.

"Тези изследователи са се объркали много сериозно и аз мога да им го покажа. Първо, гръцката мусака се готви също с картофи, не само с патладжани, а на много места я правят с тиквичка, картоф и патладжан. Всичко това се пържи поотделно. Което е много ток, много нафта, дизел, дърва", каза топготвачът Иван Звездев пред Bulgaria ON AIR.

А българската мусака е доста по-екологична, смята той.

"Когато мусака се е правила в България, изобщо не е била мръсна природата. Става мръсна от съвсем други събития. Има много грешки в тази новина и показва колко много безделници има на земята. Тази новина е като цяло грешна, защото казват тежко местно говеждо ястие. А нашата мусакичка доста изтъня през последните години и повече наблягаме на картофа", добави Звездев.

В защита на българската мусака се обявиха и от ВМРО.

"Британците направиха едно мъдро нещо и то е да излязат от този безумен Европейски съюз. Защото всъщност това е проблемът. По нашите земи се яде мусака от стотици години, даже от хилядолетия. Ние ще продължаваме да отглеждаме крави и прасета за ужас на някои либерални чиновници и на нашия зелен министър", каза Александър Сиди от ВМРО.

Несъгласен с изследването е и министърът на околната среда и водите.

"Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие поради чисто здравословни причини. Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се консумират и с хляб", посочи той.

Никой обаче не знае какъв ще бъде въглеродният отпечатък, ако мусаката се гарнира с чаша домашна ракия.

Вижте повече в репортажа на  Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


485
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
моето проучване показва че англичанките са дебели и грозни, а англичаните правят много безсмислени проучвания щото са им къси и тънки атрибутите.
286
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото той овчарския пай (който е шотландски) изобщо не прилича на мусаката, че даже и грах слагат в него....
285
1
 
4
 
! Отговори
А статия преди 2 години
..за датското проучване, кога?: The study, was released on MedRXiv by a team of researchers in Denmark, shows that the experimental vaccines provide zero protection against Omicron beginning two months after vaccination . Researchers found that those who received the Pfizer vaccine were an astounding 76.5% more likely to have a breakthrough infection than their unvaccinated counterparts once 90 days had passed those who received Modernas were 39.3%"- Мусаката си е ОК! Затоплистите не са у ред
284
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава да направят вреден за екологията и фасула. От тия партньори нищо убаво не е видела България.
283
2
 
7
 
! Отговори
вмро преди 2 години
ще отглежда прасета...че те са си отгледали бая,като гледам шчембе въйводъ,че то май вече и за това не стават...а като ви обявят я луда крава ,я свинска чума баш тия чиновници ,така ще ви го забият
282
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност англичаните са направили голяма реклама на нашата мусака с тази класация, очаквам повишено търсене на българска мусака в световен мащаб.
281
1
 
23
 
! Отговори
бе вие преди 2 години
толкова ли не разбрахте,че всичко,свързано с България,и най - вече българите са им вредни на тия там и се мъчат да го унищожат?
280
7
 
4
 
! Отговори
!!!!! преди 2 години
Рязък скок на болните от COVID-19, близо 3500 за последните 24 часа
279
0
 
19
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
А те да вземат да понамалят телешкото
278
0
 
17
 
! Отговори
Мусаката дава крила преди 2 години
Избягвам мусаката защото е радиацйонна и по състав е близка до така наречените "мръсни бомби" тя е доказан врак на човечеството която дори не е от нашето измерение. Предлагам да се вземат спешни военни действия и да се обучат граждани като мобилни "отряди за борба против мусаката".
277
1
 
23
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 2 години
Първата дума кога дойдат на блок масата англичаните еда кажат "МУЦАКА" Умират за нея и затова ги е страх да не измести техните бъламачи!
276
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либе,растичните луна,тици са във вихъра на про,стотията си. Либе,растията е РАК за обществото и планетата, тумор който трябва да се изреже и изпепели!
275
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерастичните лунатици са във вихъра на про.,стотията си. Либерастията е РАК за общшеството и плалнетата, тумор който ТРЯБВА да се изреже!
274
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерастичните лунатици са във вихъра на про стотията си. Либерастията е РАК за планетата и обществото, тумор който ТРЯБВА да се изреже!
273
0
 
11
 
! Отговори
САМАРА от кладенеца преди 2 години
Българската храна е вкусна, тия англичани ще изчезнат първо от ОМИКРОНА. Лично си говорих с него от другата страна на огледалото. Каза,, Идва края на света, първо май на англичаните".
272
0
 
17
 
! Отговори
честно преди 2 години
Ей затова са в БРЕКСИТ. Големи познавачи по всичко, че им биха дузпата от Е.С. А като готвачи са възможно най-нескопосани.
271
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова "велики" са англичаните, че нямат етнографски музей в столицата си! Това значи, че или нямат какво да покажат, или се срамуват от това, което имат! Крадци на история - откраднаха мраморните от гърците... и още колко грехове имат....
270
0
 
28
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
Да си гледат пакистанците и да си траят.
269
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте да съберем пари за британците с мозъчни увреждания.
268
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британците са финни като бамбуци щот ядат малко, но вкусно.

Спонсорирани публикации