Британско проучване заклейми любимата мусака като враг номер 1 на природата

ВМРО: Ще продължаваме да отглеждаме крави и прасета за ужас на либералните чиновници
Обновена: 29 дек 2021 21:14 | 29 дек 2021 18:41, Анисия Иванова
485

Британска медия определи българската мусака като ястието, което е най-вредно за климата, защото оставя най- голям въглероден отпечатък.

17 декември. Дата, на която българската мусака беше обвинена за замърсител номер 1 сред всички европейски ястия. Според сайта Юсуич за готвенето на порция от любимата манджа в атмосферата се отделят повече от 11 грама въглерод.

Въглеродният отпечатък са парникови газове, които се отделят от производството на един продукт. Гръцката мусака е едва на 7 място. За порция от нея в атмосферата отлитат малко над 2 грама въглерод.

"Тези изследователи са се объркали много сериозно и аз мога да им го покажа. Първо, гръцката мусака се готви също с картофи, не само с патладжани, а на много места я правят с тиквичка, картоф и патладжан. Всичко това се пържи поотделно. Което е много ток, много нафта, дизел, дърва", каза топготвачът Иван Звездев пред Bulgaria ON AIR.

А българската мусака е доста по-екологична, смята той.

"Когато мусака се е правила в България, изобщо не е била мръсна природата. Става мръсна от съвсем други събития. Има много грешки в тази новина и показва колко много безделници има на земята. Тази новина е като цяло грешна, защото казват тежко местно говеждо ястие. А нашата мусакичка доста изтъня през последните години и повече наблягаме на картофа", добави Звездев.

В защита на българската мусака се обявиха и от ВМРО.

"Британците направиха едно мъдро нещо и то е да излязат от този безумен Европейски съюз. Защото всъщност това е проблемът. По нашите земи се яде мусака от стотици години, даже от хилядолетия. Ние ще продължаваме да отглеждаме крави и прасета за ужас на някои либерални чиновници и на нашия зелен министър", каза Александър Сиди от ВМРО.

Несъгласен с изследването е и министърът на околната среда и водите.

"Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие поради чисто здравословни причини. Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се консумират и с хляб", посочи той.

Никой обаче не знае какъв ще бъде въглеродният отпечатък, ако мусаката се гарнира с чаша домашна ракия.

Вижте повече в репортажа на  Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


485
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
0
 
16
 
! Отговори
Ох преди 2 години
Ох горките британци. Говеждото има много малък въглероден отпечатък нали? Пък любимия им сос грейви да не говорим
306
1
 
19
 
! Отговори
до 331 убеждавам се преди 2 години
Ахмедчо ти ли си бе? Казваш значи,балканската кухня е турска? Ми те турците като са дошли тука са живели в палатки бе. Не са можели да строят къщи, не са можели и да готвят. После през вековете са се научили от другите народи да строят и да готвят. Като отидеш да гледаш исторически забележителности колко от тях са турски? Няколко джамии и един,два двореца. Всичко друго е отпреди тях. Векове са минали преди да почнат да се цивилизоват и то малка част от тях. Някои скоро излязоха от пещерите
305
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 331 убеждавам се Предполагам,че мусака е направена за пръв път в Перу-родината на картофите.Мусака без картофи не става.
304
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се знае кои са измислили мусаката, ама най-малко вероятно е това да са турците. Първо, като са дошли по тези земи турците са били войнствено и чергарско племе. В кухнята на чергарските племена няма сложни ястия,камо ли такива приготвяни на пещ/фурна. Второ нашта мусака е с свинска кайма а мюслите не ядат свинско. Така,че мусаката може да е наша,гръцка, арабска, а бе на всеки. В всички кухни има подобни ястия,но откъде идва няма значение.
303
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До полковник Колев Та се сещам за един английски мин.прецедател иврейче-Дизраели му викат.....То и на Путин майката е еврейка...
302
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
британците и въобще западна Европа е деградирала до ниво безгръбначни!
301
0
 
4
 
! Отговори
до 331 убеждавам се преди 2 години
Я напиши името на първия направил мусака
300
29
 
2
 
! Отговори
убеждавам се преди 2 години
наистина,че българската наглост е безгранична,първо мусаката не е българска,както няма българска кухня,всичката балканска кухня идва от турско време,всички балкански народи имат подобна кухня с малки различия,но какво да очакваш от народ,който твърди,че е създал вселената, и благодарение на него слънцето изгрява и земята все още се върти,не мусаката(каквато и да е)трябва да бъде заличена,а този нагъл самозабравил се народ,докато има българи на тая планета,цялото човечество ще страда
299
3
 
13
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
" Велико" Британия е била враг на БГ през всички времена! Ама май не англичаните са виновни за това а евреите които са им са се качили на главите....
298
0
 
19
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Това да им е проблема.Ние сме към 10 пъти по малко от тях.Мислете как замърсяват техните из пражнения!
297
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Евроджендърите да се пля*кат отз*ад-така ще намалят въглеродния си отпечатък.
296
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мусаката е само началото. Либералите искат да унищожат всичко, което Творецът е създал- животни, земеделие, полове. Искат да ни накарат да ядем синтетично месо и ГМО зеленчуци, да се топлим със зелената измислена енергия. България ще е остров на нормалност сред извратените, такова време идва.
295
1
 
14
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
В средата на Октомври тъй като никъде не намерих нещо вкусно за ядене, отидох до мол Парадайза (не специално да ям нещо) и тъй като беше обяд си поръчах една мусака. За една шепичка порция мусака ми поискаха на касата над 14лв. В така наречната мусака се намираха трошички от каймата, а картофите бяха полу сурови....Поръчах си и една пълнена чушка - много лошо качество за над 7лв. за една чушка без нищо....
294
1
 
14
 
! Отговори
ikar преди 2 години
До АнонименА в ресторантите сервират грамадна порция мусака /по-голяма от нашите порции/, придружена от грамадна порция ориз! А между другото докато въпросният автор е съчинявал нова за мусаката, какъв е бил въглеродния отпечатък на работата му - използване на компютър, принтер, интернет и други периферии?
293
1
 
22
 
! Отговори
Бай Владо преди 2 години
Това започва да става суперцинично - да се вглъбяват във въглеродния отпечатък на порция мусака , а в същото време - замислят ли се какъв е въглеродния отпечатък на всички дейности в света на военните - със всичката им техника: самолети , подводници , кораби , танкове , стрелби със снаряди , ракети , стрелково оръжие, емисиите на обикновени автомобили с ДВГ и т.н., които са ежедневие по целия свят. Някой замисля ли се за това - ама там не смеят май да гъкнат - ни зелени , ни червени, ни бели
292
0
 
13
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
А агнешки чревца в масло или пък шкембе в масло, също ли са забранени.Може и момици в масло с червен пипер и каберне.Печена агнешка главо също е добре или пък гъста шкембе чорба ,но без чесън-не го понасям.Всичко това да е с подходящо гъсто червено вино
291
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди малко чух по една тв, че гръцката мусака била само със зеленчуци. Пълни глупостиии! Правят я САМО с телешка кайма, патл..жани, картофи и тиквички. А да не говорим за тяхното пастицио, което си е вид мусака с макарони и пак телешка кайма.
290
1
 
8
 
! Отговори
Ало преди 2 години
Няма по- големи простотии от тези.Поне като пишатглупости,вие журналята мислете преди да ги побликувате.Излагате се!!!!
289
0
 
13
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
За мусаката разбрахме вече, но за Мъск и конкурента му какво мислят анголите?Въпрос към тези, които могат да мислят.Защото слагат начало на бизнес, чиито последствия са невъобразими за обикновените граждани.
288
0
 
15
 
! Отговори
Червени бузки преди 2 години
Да строиш военни кораби, да мяташ бомби в Сирия не е вредно, българите с тази мусака докараха глобалното затопляне......

Спонсорирани публикации