Установиха нарушения в забележителността "Мелнишки пирамиди"

Засегнатата територия е на площ от около 2 дка
29 дек 2021 20:37, Анисия Иванова
13

РИОСВ - Благоевград провери сигнал за изкопни дейности и унищожаване на дървета в защитена територия – природна забележителност „Мелнишки пирамиди“.

Засегната е защитената територия в обхвата на скат и прилежащото сухо дере. Земята от ската е използвана за засипване и мястото е заравнено. Засегнатата територия е на площ от около 2 дка и се намира непосредствено до църквата „Св. Петка“. В обхвата на засегнатата площ е премахната дървесна растителност, която е конфискувана от ДГС - Сандански, съобщиха от РИОСВ.

Увредената площ попада в границите на защитената територия по смисъла на Закона за защитените територии и е в обхвата на две защитени зони –  „Мелнишки пирамиди“ за опазване на дивите птици, и „Среден Пирин – Алиботуш“ за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.

За установените нарушения РИОСВ - Благоевград ще сезира прокуратурата. Когато бъде открит нарушителят, инспекцията ще му състави акт. През последните години в близост до установените днес незаконни действия е имало и други подобни нарушения, затова инспекцията очаква прокуратурата и полицията този път да установят нарушителя.

Инспекцията е извършена след намесата на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от РИОСВ съвместно с представители на община Сандански, районното управление на полицията, служители на Държавно горско стопанство (ДГС) - Сандански и кмета на Мелник Сашо Филипов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Май няма да открият извършителя. Техника има и е на някого, ама на кого е, сигурно е неудобен въпрос. Техниката би трябвало да бъде задържана като средство на престъпление, но и това сигурно няма да стане, ако собственикът е спонсор. Иван със собствения багер бутна детската градина, издирирва се неизвестен извършител и неизвестен багер.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поповете си правят паркинг за манастира. Те са извън законите.
9
0
 
11
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
Мутробизнесът НЯМА ДА СПРЕ докато не съсипе ЦЯЛАТА природа на България .Справедливост и възмездие съществуват само в мечтите на наивниците . Парицата е царица на тая Територия.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
очаквам някой да си припознае Царевец, защото се чувства цар и само там може да живее. Туристите ходят в този край заради пирамидите, като ги разбиеш и построиш поредния бетон за какво да ходят там
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конфискация на багери и камиони! Няма по-лесно нещо от това да се открие нарушителя! Затвор за него! Форца, Борислав Сандов от РИОСВ съвместно с представители на община Сандански, районното управление на полицията, служители на Държавно горско стопанство (ДГС) - Сандански и кмета на Мелник Сашо Филипов! До дни трябва да докладвате, че сте си свършили работата!
6
0
 
8
 
! Отговори
Т преди 2 години
В местостта Бялата вода в Странджа, *** дървосекачи са разрушили маси за отдих и са запушили оттока на чушмата.
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
промяната на радеф е факт
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В същия имот от държавния горски фонд има и басейн и всякакви постройки. В съседен имот баш до пирамидите има спортно игрище и постройки. Пак горски фонд. Сега ли се събудиха в горското и в МОСВ?
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам предвид правителството някои хора започват да се мислят за богове.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е кога държавата е оставена на самотек и няма закони всеки започва да си прави кавото поиска започват да ни управляват меки китки.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Багери, камиони, а нарушителят - неизвестен! Ако го открият, щели да му съставят акт. Та той е за затвора!