Големите градове без заря за Нова година, но частният интерес не стихва

У нас има много сериозна традиция в използването на пиротехника
31 дек 2021 09:56, Нели Христова
55
Големите градове без заря за Нова година, но частният интерес не стихва
Снимка: БГНЕС

На прага на новата 2022 година и въпреки отказа на редица градове от празничната заря, сред които София, Пловдив, Стара Загора и Кюстендил, страстта към „частното” използване на пиротехника не стихва.

Екип на БГНЕС посети един от водещите магазини за пиротехника в столицата, за да научи какви са настроенията и желанията на софиянци да празнуват на фона на широк диапазон от аудио-визуални ефекти.

„Тенденцията в последните години е да се търсят т.нар. пиробатерии. Това е, казано на нормален език, заря в кутия. Поставяте на земята, палите едно фитилче и се наслаждавате на красиво шоу. Оттам нататък, традиционно си остават пиратките, римските свещи и т.н.“, каза търговецът Емил Йорданов.

По думите му в България хората имат много сериозна традиция на използване на пиротехнически материали и са добре запознати с тези изделия от години. Според него те предпочитат сигурното, избират да пазаруват от лицензирани магазини, отбягват случайните търговци и като цяло залагат на сигурните материали.

„Да, понякога хората търсят неща, които да гърмят – силно и мощно, но тенденцията е да се обръща все повече и повече внимание на безопасността“, категоричен бе Йорданов.

Той отбеляза, че коронакризата се е отразила неблагоприятно върху търговията в този сегмент. Бизнесът с пиротехника е ориентиран в последните два дни от годината и когато не може да се поеме голям поток от хора заради мерките, това неминуемо се отразява на целия сектор.

Експертът по пиротехника даде и няколко ценни съвета на хората, които нямат богат опит с използването на такъв тип изделия, как да подхождат към тях по-внимателно.

„На първо място, най-важното е да се доверите на консултанта. Да го слушате внимателно, когато ви предлага пиротехнически изделия, понеже той ще ви обясни всяка една специфика. Затова е изключително важно да избирате лицензирани магазини с обучени лица. След това, четете много внимателно инструкциите. И последната ми препоръка е да не употребявате пиротехнически изделия след като сте употребили алкохол. Същото е като при шофирането – губи се представа за времето, хората държат неща в ръце, които не трябва да се държат. Нищо не трябва да се държи в ръка“, подчерта специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора нали не е проблем в този последен ден от годината,че нито заря нито бомбички нито лампички ше пускам.Имам само храна ,домашни напитки и музика,Въобше не мисля да излизам на тераса или дворове и да правя некви ефекти
41
1
 
7
 
! Отговори
Старата госпожа преди 2 години
Излишно се хабите. Тази година отменят зарята, догодина и пиратките. Така ще е. Всичко по реда си. Радвайте се на всичко сега до което можете да се докоснете. Не се самонаказвайте искайки повече и от всичко. Просто бъдете щастливи и най вече Здрави!
40
10
 
10
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Има много проблеми във фойерверките: 1 - ракета или римска свещ може да попадне в човек. Второ - шум зверски от гърмежи - зле за нервната система. Трето - фини прахови частици замърсяват яко въздуха. Четвърто - пожари са често срещани след самодейни фойерверки. Пето - барутния прах се трупа по паркирани автомобили и разлага боята. Шесто - домашните животни наистина полудяват и се свират от страх където успеят. Седмо - и без гърмежи ще дойде новата година, и без петли ще се съмне.
39
4
 
10
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Абсолютно съм съгласен, че трябва да се ограничат гърмежите. Хубаво, че тая година наистина е по-тихо , преди 5-10 години се почваше още от ноември с пиратки в междублокови пространства основно от деца. И най-*** е, че родители им ги дават. Отвратително е последните дни от годината да са като в Афганистан, непрестанни гърмежи дене и нощем. Редно е да се съобразяваме с хората, които ходят на работа и трябва все пак да си отпочинат малко.
38
8
 
15
 
! Отговори
Жоро Таксито преди 2 години
Мястото на кучетата е на село в двора!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като им забраняват сега ще стане по- лошо. В 13.05 днес над аптеката на "Мара Малеева" в Пловдив на втория етаж гръмна апартамента. Живеят двама братя близнаци. Вероятно са правили самоделки.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи лъжи )даже и с калашници стрелят
35
9
 
15
 
! Отговори
Влади преди 2 години
СТИГА! Стига разни извратеняци , протестъри, грантаджии и пр. платени са НИ казвали кое е забранено и кое извращение е разрешено! Стига бездомни кучета са нападали и убивали хора, а не можем да ги прогоним. Стига увредени стари моми са хранили мастиите на детските площадки, а децата ни да бягат нахапани от тях. ДА СТАНЕМ И ДА ИЗМЕТЕМ ПОДМЯНАТА, ДА РАЗКАРАМЕ ИЗМИСЛЕНИТЕ, УЖ УЧИЛИ НА ЗАПАД НЕКАДЪРНИЦИ И МОШЕНИЦИ. ДА МАХНЕМ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП! ТОВА Е НАЧИНЪТ!
34
11
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
"Гръмни пиратка - оттърви се от куче" е моя девиз. Целогодишно.
33
8
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Ако *** не се напие на кирка и не мята пиратки и други подобни поне 30 минути все едно Нова година не е дошла.
32
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ау, да не забравите да си хвърлите и мусаката! Ба си и абсурдите вече!
31
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че искат да забранят празниците и събиранията хора, че така те да не се чувстват по-силни и организирани. Дреме им за животните. И за хората не им дреме! Не си лъжете главите.До сега заря не съм правила, но тази година ще се включа. Габрово го направи още снощи!
30
8
 
12
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Кучетата не знам ама на пожарникарите им се драйфа като наближи Нова година. Аз лично съм размотавал градинския маркуч да гася съседа, дето го подпали другия съсед. Пожарната дойде след 30 минути - защото гасеше и други такива ***. То да е някой нормален да пусне 1-2 ракетки за децата - не, ще се напием и ще направим Бейрут, а после къде са ми пръстите и очите, а докторите от Пирогов не ги бива.
29
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай сиктир от безсмислените ви ограничения! Който не организира празника е народен предател!
28
4
 
12
 
! Отговори
Пиротехник преди 2 години
Зарята се отлага за 12 ануари пред парламента.
27
10
 
21
 
! Отговори
Фойерверки преди 2 години
От къде някъде ще ме карат да се отказвам от фойерверките на Нова година заради нарушеното спокойствие на някакви си кучета?! Общините веднага клекнаха за да скатаят едни пари!
26
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
забрани една след друга коя от коя по абсурдни. Управляващите са като деца които не зная с какво да се захванат и само щуротии правят. Това са хора без работа и си намират работа за да оправдаят съществуването си.
25
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредния КРЕТ+ИНИЗЪМ на управляващите и Фъндъкова да забранят зарята. Управляващите не могат да направят живота ни по-добър а напротив заради тях имаме инфлация огромна при това. Управляващите са некадърни и затова въвеждат неадекватни забрани и регулации като забрана на фойерверките и размера на краставицата.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Луков генерал.
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Какво ще правят дамите с техните кучета и котки на зарята? Видяхте какво стана с 45-то и 46-то НС като се събраха жените от ИБГНИ, ИТН, ДБ и ГЕРБ: изпокараха се, крещяха си една на друга и само дето не се хванаха за косите. Сега пък някои дами с екзотично поведение искат да се забранят Зарите заради техните питомци. Ами стойте си вкъщи, никой няма да отговаря за вас и вашите животинки!