Големите градове без заря за Нова година, но частният интерес не стихва

У нас има много сериозна традиция в използването на пиротехника
31 дек 2021 09:56, Нели Христова
55
Големите градове без заря за Нова година, но частният интерес не стихва
Снимка: БГНЕС

На прага на новата 2022 година и въпреки отказа на редица градове от празничната заря, сред които София, Пловдив, Стара Загора и Кюстендил, страстта към „частното” използване на пиротехника не стихва.

Екип на БГНЕС посети един от водещите магазини за пиротехника в столицата, за да научи какви са настроенията и желанията на софиянци да празнуват на фона на широк диапазон от аудио-визуални ефекти.

„Тенденцията в последните години е да се търсят т.нар. пиробатерии. Това е, казано на нормален език, заря в кутия. Поставяте на земята, палите едно фитилче и се наслаждавате на красиво шоу. Оттам нататък, традиционно си остават пиратките, римските свещи и т.н.“, каза търговецът Емил Йорданов.

По думите му в България хората имат много сериозна традиция на използване на пиротехнически материали и са добре запознати с тези изделия от години. Според него те предпочитат сигурното, избират да пазаруват от лицензирани магазини, отбягват случайните търговци и като цяло залагат на сигурните материали.

„Да, понякога хората търсят неща, които да гърмят – силно и мощно, но тенденцията е да се обръща все повече и повече внимание на безопасността“, категоричен бе Йорданов.

Той отбеляза, че коронакризата се е отразила неблагоприятно върху търговията в този сегмент. Бизнесът с пиротехника е ориентиран в последните два дни от годината и когато не може да се поеме голям поток от хора заради мерките, това неминуемо се отразява на целия сектор.

Експертът по пиротехника даде и няколко ценни съвета на хората, които нямат богат опит с използването на такъв тип изделия, как да подхождат към тях по-внимателно.

„На първо място, най-важното е да се доверите на консултанта. Да го слушате внимателно, когато ви предлага пиротехнически изделия, понеже той ще ви обясни всяка една специфика. Затова е изключително важно да избирате лицензирани магазини с обучени лица. След това, четете много внимателно инструкциите. И последната ми препоръка е да не употребявате пиротехнически изделия след като сте употребили алкохол. Същото е като при шофирането – губи се представа за времето, хората държат неща в ръце, които не трябва да се държат. Нищо не трябва да се държи в ръка“, подчерта специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 4лапи да забранят и гръмотевиците защото кучетата и тогава ги е страх.
21
3
 
29
 
! Отговори
Кучкарник преди 2 години
Дали в Берлин, Париж, Прага и други градове ще си забранят зарята заради бездомни кучета?????
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гледам тука единтроляк надраскал сумата и коментари
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е атака по икономиката на Китай,отново ... нали там се произвеждат основно тези неща ?
18
1
 
32
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Те от догодина, ще кажат ами айде и гей парад да има на 31 и забраняваме всички хетеросексуални да излизат навън или ако излизат ще трябва да бъдат опъвани или да опъват хомота... В супер изтрещял свят живеем, само се дъвче права, права, права ама за задължения никой не говори.
17
4
 
28
 
! Отговори
преди 2 години
От "Четири лапи" ще бъдат много притеснени от факта, че средно статистическият българин не се интересува от тяхното мнение !
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и 3ти март ще е забранен за празнуване, страхотни сме.
15
7
 
27
 
! Отговори
УЖАС !! преди 2 години
Демокрация, а?? Постепенно ни отрязват всички права, сега няма да има заря, за да не стресираме кучетата и котките ! хахаха Правят ни на абсолютно луууди! По Живково време беше по - голяма Демокрация от сега, съмсем сериозно го казвам!! Имаше законност, имаше правосъдия, имаше ред и справедливост за за повечето хора, а сега Бойко Борисов се оказа по недосегаем за правосъдието и от Тодор Живков !!
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кучетата се плашат от пиратки и бомбички,не от заря.
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пиратки и бомбички не харесвам,но зарята е много красива.
12
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пиротехниката я плзват само разни комплексари и дребнопишковци
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да купят антифони на кучетата.Нашето куче няма антифони,но се кефи на зарята.То е на две години и винаги се е радвало на зарята.В нашия квартал има поне по две на ден.Много се кефим и кучето се радва също така,като нас.Довечера всички заедно ще се радваме на зарята която са ни приготвили.
10
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само да ви светнна в западните страни ако хвъляш от домаси бомбички и фоеверки ще плащаш солена глоба
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да е обратното.Да има заря пред общините,а другите да забранят.Сега ще има заря на 99% ,колкото и миналата година.А кучетата не го преживяват както го казват.Кучетат се шашкат и след това им минава.Няма травма която да остане.Аз постоянно се шашакам като видя Б.Б. и К.К.,някой да ги е забранил.Травмата ми ще ми остане за цял живот.
8
4
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Заря ще има.Дали е общинска или частна няма значение.На който му пречи,да хваща гората.
7
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сега всяка нова година стрелях заради красотата на зарята. Тази май ще пуцам по кучетата, че заради тях и това ще ни забранят.
6
1
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Когато упорито твърдиш за някакви пернишки терористи, докажи го! Ако е лъжа, като за подслушваните политици, тогава млъкни и стига излива лъжи. Платили са ти, знам, ама вкарай и малко акъл в драсканиците. И си пий хапчетата!
5
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 3 ще празнуваш тихо както в нормалните държави без фоеверки и бомбички
4
0
 
20
 
! Отговори
Предлагам преди 2 години
...да забраним и Ковид! Като и " ваксините" за него! Впрочем на запад вече Не говорят за ваксини, а за Препарати за по- леко изкарване!
3
8
 
38
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ДА ЗАБРАНИМ НОВА ГОДИНА, ТРЕТИ МАРТ, ШЕСТИ И 22 СЕПТЕМВРИ, ЧЕ КУЧЕТАТА МНООООГО СЕ СТРЕСИРАТ ОТ ЗАРЯТА!!! ОТ ПИРАТКИ И БОМБИЧКИ - НЕ! ДА ЖИВЕЯТ " ЧЕТИРИ ЛАПИ"!!!:)