Най-често в инциденти с пиротехника участват мъже между 30 и 50 години

Много рядко има пострадали жени
31 дек 2021 15:19, Нели Христова
18
Най-често в инциденти с пиротехника участват мъже между 30 и 50 години
Снимка: БГНЕС

"Малко след полунощ е пикът на пациентите с травми от фойерверки", отбеляза д-р Людмил Симеонов – началник на клиниката по хирургия на ръката в "Пирогов".

"Направили сме средностатистически образ на пострадалия от пиратка – това обикновено е мъж, между 30 и 45-50 години. Много рядко имаме пострадали жени, изглежда те са по-заети през това време", уточни лекарят пред Би Ти Ви.

По думите му през последните години има позитивна тенденция на по-малко травматизъм, но той съществува.

"Една от зоните, които се засяга, е ръката, но голям процент поражения има и по откритите части на тялото – това са лицето, очите и понякога ушите, ако експлозията е много силна", каза още д-р Людмил Симеонов.

Опитът на клиниката е свързан с различни видове взривни вещества и фойерверки. Най-малки травми причиняват пиратките, които са най-лесно достъпни, но ако те се взривят в ръката, водят до изгаряния и разкъсно-контузни рани.

"Ако се случи инцидент с травма на ръката, първото нещо, което трябва да направи пострадалият, е да се измие на течаща вода, след което да превърже с обилен превързочен материал. Следващото нещо е да потърси възможно най-бързо най-близкия медицински кабинет или болница", обясни лекарят.

Клиниката по хирургия и микрохирургия на ръката е дежурна 24 часа, 365 дни в годината, съобщи той.

"Моят съвет е да не се дават пиротехнически средства на деца, защото травмата след това е много тежка и за родителите и за самите деца", каза още д-р Людмил Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Като ученик се прибирах от кормуване на Редута в Сухата Река през линиите на Триажна гара. Сега е оградено защото разни клешчета ги изпържи тока от селфита. Тогава не беше и случих на пожар на вагон пълен с кибрити. Бяха го изгасили вече и изхвърлили кибритите на линиите. Събрах една чанта и после имаше стържене на барут и правене на бомби от вестник, битум и пластмасова сламка за фитил. Гърмели сме с натрий, черен барут с калиева селитра от кабинета по химия и какво ли не още, но без нещастни с
12
1
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
Липса на умения.По-старите играеха на пиян баща, правеха карабини мини и правеха бомби от калиев перманганат-сяра и бял бронз. И димки от поликарбонат увит в станиол. Карабит имаше по площадките на строящите се блокове. Прави се дупка. Сипва се карабита и вода. Затапва се с консервна кутия от домати, продупчена. Един стои да запушва с пръста дупката на кутията, друг уплътнява с кал около нея да не излизат газове. Трети с пръчка със запален фитил чака другите двама да се махнат. Летеше високо.
11
0
 
2
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
Естествен отбор...
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и затова живеят по - кратко, защото не пращят от интелект.
9
4
 
5
 
! Отговори
Много ясно преди 2 години
Жените не страда от синдром на малкия банан и нямат нужда да компенсират!! И имат само една глава за мислене ;)
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40 годишни с акъл на 14
7
3
 
11
 
! Отговори
Алкохолколю преди 2 години
Тая година фондация 4 лапи забраняват гърмежите . Можели да се свети само с фенерчета и да се тананика тихичко. Аз също ще съм на четири лапи след полунощ. Гаранция
6
0
 
2
 
! Отговори
Брадат фанатик преди 2 години
Имам останали няколко стингъра . Ако някой иска?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Из нашия квартал пропуква Калашников. Отнякъде . Не мога да го сбъркам. Военни има много.
4
0
 
7
 
! Отговори
Стрела м9 преди 2 години
И баби участват със преносими зенитноракетни комплекси с изтекла годност на промоция .
3
5
 
7
 
! Отговори
мхм преди 2 години
жените са на мястото си, докато мъжете са навън на лов изкарвайки прехраната и отделили 5 минути да се забавляват след толкова стрес, жената е на същото място, където винаги е била - в кухнята
2
3
 
7
 
! Отговори
98.74% преди 2 години
от пострадалите са с незавършен имунизационен цикъл, предупредиха видни математици ! "Ваксинирайте се!", добавиха те в спешно изявление !
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на недоносения социализъм имаш конфети и бенгалски огън. Пиратки ракети и други сладки не същуствуваха. Затова нямаше пострадали хора. А и онзи норд беше с повече мозък от сегашните с големите глави. Нова година се посрещаше тихо скромно и с много любов. Тук в София имаше заря която се виждаше от всички кътчета на София. Ракетите които ги изтрелваха от оръдия разположени в парка Владимир Заимов достигаха 2 км височина. Букетите от от зарята бяха огромни във всички цветове на дъгата.

Спонсорирани публикации