От треска за имоти до опасения за балон – жилищният пазар у нас

Рекордни сделки и ипотечно кредитиране белязаха 2021 г.
Обновена: 2 яну 2022 20:10 | 2 яну 2022 14:16, Екип на Investor.bg
209
От треска за имоти до опасения за балон – жилищният пазар у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Жилищният пазар в България изпрати най-силната си година по брой сделки от финансовата криза насам. От началото на годината до края на септември изповяданите сделки у нас са близо 173 хил., показаха данни на Агенцията по вписванията към края на третото тримесечие. Ръстове през деветмесечието, в повечето случаи двуцифрени не само в сравнение с пандемичната 2020 г., но и със силната за пазара 2019 г., постигаха и четирите най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас, а през второто тримесечие сделките в София достигнаха най-високото си ниво от съответно 2008 г. и от 2005 г. насам, когато започва воденето на статистика.

Още по темата

Силният интерес към жилищата за покупка логично повиши и цените им. Данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие (последното, за което е налична информация) показаха ръст на цените в цялата страна с 9,1% на годишна база. В София той е още по-голям – почти 12%, а в Пловдив достига 8,1%. Малко по-бавно са нараснали цените в двата големи града по Черноморието Варна и Бургас – съответно със 7,5% и 4,3% на годишна база.

Нарушаването на веригите за доставка в строителството обаче подложи на натиск строителните предприемачи у нас. Рязкото поскъпване на строителните материали увеличи разходите им за строителство, възникна и недостиг на основни материали като желязо, тухли, арматура, хидроизолация.

В резултат на това в медиите се появиха съобщения за строителни компании, които са на ръба на фалита, защото са побързали да продадат имоти „на зелено“, без да вземат предвид поскъпването на материалите. Имаше и предприемачи, които решиха да отложат стартирането на нови жилищни проекти в очакване на по-добри времена.

2021 беше година, в която и ипотечното кредитиране растеше с ускорени темпове наред със сделките. Данни на БНБ показаха, че през октомври у нас са отпуснати ипотечни кредити на обща стойност 13,7 млрд. лв., което е нарастване с 16,5% на годишна база. Бързите темпове на жилищното кредитиране разтревожиха БНБ, която през декември вдигна нивото на антицикличния капиталов буфер до 1,5% от началото на 2023 г., след като само три месеца по-рано го увеличи на 1% от началото на октомври догодина.

В мотивите си централната банка посочи, че високите нива на кредитна активност при жилищните заеми създават потенциален кредитен риск и предпоставка за увеличаване на задлъжнялостта. Това може да се отрази негативно на способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си и да увеличи лошите заеми, предупреди БНБ.

Така обобщено изглеждаше жилищният пазар у нас през изминалата година. А какъв беше той през погледа на консултант, предприемач, банкер, специализирания сайт за имотни обяви Imoti.net и читател на Investor.bg, кои фактори ще оказват най-силно влияние на пазара тази година и ще продължат ли да растат цените на жилищата, вижте в годишната анкета.

Продължението на материала четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
Имотните спекули пълнят гушите на банките и на корумпирани чиновници, които продават евтино общински и държавни земи. Имотите са ипотекирани и всеки финансов трус може да изхвърли гордия собственик. А такива се задават
112
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байганя експерта знае две и двеста. Туй имоти, мимоти, мармоти, ломоти, лопати, мотики, сиииииииичку разбира байганя, дай му само думата да слушаш... Все за него е скъпо. А не казва нищо за празния си скъсан джоб.
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен184 Аз не инвестирам в жилища.Имам едно жилище,в което живея.
110
8
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Балонаджиите чакат да се пукне балона,умните купуват и лека-полека си изплащат жилището.След време първите ще имат празни надежди за спукан балон,а вторите собствено жилище.
109
5
 
4
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Отивам при един чиновник. Една голяма стая, един коридор. Всичко по стените с некролози. ама, като се загледах. Не били некролози, а ЧСИ. Всичко, имоти, апартаменти, строежи. Майко мило. хиляди са. Той каза, че от януари стават тройно.
108
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година едно и също пишат да кълват балъците
107
5
 
11
 
! Отговори
ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ преди 2 години
ПАЗАРЪТ Е В ЗАСТОЙ, СКОРО ИМОТНИЯ БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА !!! ЛИХВИТЕ ПО ИПОТЕЧНИТЕ КРЕДИТИ ЩЕ ТРЪГНАТ НАГОРЕ И МНОГО ХОРА ЩЕ РЕВЪТ НА УМРЯЛО !!!
106
7
 
7
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Смях, вечер във Бургас снимай 20 блока и после снимай 20 блока в София. Ако искаш пробвай с друг град и после броиш да видиш, колко много тъмни стаи има в Софето. ОНИЯ ТИ МИ ИЗПРАНИ МИЛИАРДИ ДЕТО ГИ ПЕРЕТ ЧЕКМЕДЖАН, ШИШО И ДОГ***Н ПРЕЗ АРАБСКИТЕ ШЕЙХОВЕ И СТРОЯТ ВЕЧЕ ТРЕТИ НЕБОСТЪРГАЧ. СМЕШНИЦИ. КАК Е НАЕМА? ДАВАТЕ ЛИ ПОД НАЕМ КОФРАЖ? ;) БАС СИ СМЕШНИЦИТЕ КРАДЦИ-МИЛИАРДЕРИ.
105
5
 
5
 
! Отговори
до 174 преди 2 години
Пукнал ти се е портфейла барабар с тиквата ти.Разгледай свободния пазар + ЧСИ предложенията.А докато чакаш Годо, тооо живота взел та минал във философстване/анализи.
104
2
 
11
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
*** в софето! АМА, СЕГА! да видиш колко ново строежи стоят незавършени. БАЛОНА ВЕЧЕ СЕ ПУКНА. фалитите почнаха. пари няма за строежи. КРЕДИТЕ СПРЯХА И СЕГА КАК ЩЕ ПЕРАТ? с биткойн? то това е до време. ПИТАЙ ШВЕФА НА СПППППИИДИ.
103
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро в много градове инвеститорите на зеленно ще трябва да доплащат под масата или ще горят.
102
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че има празни жилища на престижни места/градове където и да било по света не означава че мераклиите ще ги получат без пари. Без пари има само на село. Даже и там е спорно.
101
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квартал Изток, Изгрев има цели сгради празни от години." Чака арабските шейхове ли , да ги купят" ?
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак статия, за пазара на балоните
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До157. Няма нищо общо имотния пазар тук с този в ЕС. ТАМ ИМАТ ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ.Тук нямат законно завършен строеж със стандарт на ЕС./1990-2015...2020г./ така че сравнението не точно
98
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имоти без акт 16 са непродаваеми. А такива са хиляди.
97
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората купуват имоти заради инфлацията. Виждат,че ако днес един хляб струва 1.3 лв утре ще струва 2 лв. Парите се обезценяват. Ако имаш недвижим имот дори и да се спука някакъв балон,след 3-4 г цените пак да ще се вдигнат. Но хляба няма пак да поевтинее от 2 лв на 1.3 лв.
96
1
 
23
 
! Отговори
До В. преди 2 години
В имотите не се насочват свободни пари, а пари дадени на заем от банките. Да, има и свободни пари, но са 80-20 отношение. Цените на имотите зависят само от това какви заеми раздават банките. Който има мозък разбра това през 2009. Който няма - скоро ще го разбере.
95
5
 
6
 
! Отговори
В. преди 2 години
Данък ДДС, данък печалба, данък общ доход облагат икономическа дейност. Трябват як данък имот, капитал, земя. Дотогава докато всички свободни пари спрат да се насочват към имотна спекула, а се насочат към производство
94
2
 
15
 
! Отговори
приказката свърши преди 2 години
Просто не ви се вярва още...но приказката свърши...ще го разберете скоро и колкото и да ви боли, няма как да е иначе , вечни далавери няма, днес печелиш, утре губиш...