Николай Василев: Ако държавата определя цените, живеем в Куба

Има неяснота за изхарчените 9 млрд. лв. през последния месец на 2021 г.
5 яну 2022 12:34, Анисия Иванова
210
Николай Василев: Ако държавата определя цените, живеем в Куба
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министерството на финансите планира базов дефицит от 3% за 2022 г., без да включва средствата за пандемията и енергийните помощи, където ще има най-големи разходи. Ако свършат възможностите за вземане на лесни дългове за прокарване на политиките на управляващите, може да се стигне и до увеличение на данъците. Ако иска да подпомогне бизнеса и нуждаещите се части от населението да посрещнат високите цени на тока, държавата трябва да спре с популизма и да предриеме дългосрочни, базирани на пазара мерки. Това заяви Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката и на държавната администрация, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

България не е харчила толкова като процент от БВП през последните тридесет години и като абсолютна стойност, каза Василев.

"Бюджетният дефицит е по-висок от катастрофалната 1996 г. - за останалите години България е имала или излишъци, или балансирани бюджети, или малки дефицити. Това е все едно да кажем, че едно семейство по принцип е фалирало, но без сметката за парно, ток, училището на децата и ипотеката, финансовото му състояние е сравнително добро."

Според Василев допълнителната актуализация през юни може да бъде само нагоре, дефицитът може да достигне 7%, а може да се очаква и увеличение на държавния дълг. Управляващите са наследили "забележително нисък държавен дълг", който сега е започнал бързо да нараства и след няколко години България може да стане "от ниско задлъжняла средно задлъжняла... Държавата след 1997 г. дисциплинирано намалява дълга като процент от БВП, за да може някой да дойде наготово, да опука парите за няколко дена и месеца и да казва, че това е хубаво."

Има сериозна неяснота в изхарчените 9 млрд. лв. от правителството през последния месец на 2021 г., каза Василев и добави, че за "поне 4 млрд. лв." няма информация за какво са изхарчени.

"Имало ли е обществени поръчки, кога са били обявени, инхаус ли са, в каква посока заминават парите и защо - не е ясно на цялото българско население, а и на Народното събрание. Това е било приумица на изпълнителната власт в последните дни на годината, както става всяка година - по същия начин критикувахме предните правителства, Борисов критикуваше тройната коалиция."

Разходване на суми от такъв мащаб са проинфлационни действия и в други години би бил най-важният фактор за повишаване на инфлацията, каза Василев.

"Политиката през последните месеци е раздаване на пари на който ги поиска... По-големият проблем е липсата на всякаква интуиция за бюджетна дисциплина.", смята той.

Според Василев е неправилно да се говори за икономическа криза, подобна на 2009 г. или 1996 г., въпреки пандемията и произтичащите от нея проблеми. "Имаме най-високия растеж за последните дванадесет години макар и на база 2020 г., една от исторически най-ниските безработици, нямаме рецесия, доходите растат всяка година от 1997 г."

Нива на инфлацията от 7%, макар и не ниски, не са необикновени за България, а и тя е "привнесена заради промяната на цените на световните суровини, както и голямото печатане на пари през последните две години", заяви Василев.

България ще има само изключителна полза и никаква вреда от присъединяването си в еврозоната. Правителството не е казало, че е против въвеждането на еврото, но е показателно, че не е обявило, че подкрепя това, каза Василев. "Закъсняхме много за еврозоната - Хърватия и Румъния ще ни изпреварят, а някой ден може и Северна Македония."

Ако продължава с "глупости като мораториуми или други неправилни намеси на пазара", правителството може наистина да предизвика енергийна криза с липса на ток. Василев припомни, че повишението в цените на енергийните ресурси е било очаквано още от лятото и не може да се използва извинението за печелене на време за подготвяне на мерки.

През годините КЕВР предлага увеличения на цените за битовите потребители, които са по-ниски отколкото трябва, като разликата се поемаше от бизнеса, напомни Василев. "Да се твърди, че увеличение от 11% на тока - при катастрофалното порастване на международните цени - едва ли не ще събори държавата е абсурд."

За да помогне на бизнеса, държавата трябва да либерализира пазара, да осигури алтернативни доставки на газ, нови мощности на ток от по-чисти източници, и да предприема дългосрочни мерки "на базата на пазарната икономика, а не на комунистически декрети... Ако държавата ще определя цените, значи живеем в Куба, а не в пазарна икономика в ЕС."

Погрешно е мораториумът да се представя като социална мярка, тъй като не помага на хората, които имат нужда.

Предложеното увеличение на цената на тока от 11%, което е много, много по-малко от пазарно необходимото, щеше да добави до 20 лв. към сметките на нуждаещите се домакинства, коментира Василев. Общата сума, която ще бъде използвана с този мораториум, ще е много по-голяма, тъй като ще се подпомагат "неенергийно бедните, които потребяват в пъти повече ток... В момента бедните плащат сметката на небедните."

"Епохата е популистка", каза Василев в коментар за почти единодушното приемане на мораториума в Народното събрание и за новото управляващо мнозинство.

 "Сега сме на етап "има само ляво" и ляв популизъм. Ако изобщо имаме някаква посока и някаква икономическа политика - аз не знам да имаме такава - тя не е тази, която бих искал да видя като гражданин."

"Не ми се иска през 2022 г., петнадесет години след приемането ни в Европейския съюз, да твърдим че България е една ултра бедна държава от Африка, която не може да си плаща сметките за ток... 90-те години бяхме бедни, сега не сме толкова богати колкото западняците, но сме по-малко бедни от преди.", допълни той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
103 защо не питаш старците кога са стояли? Години наред. А тока от 5 дни е тройна цена. Запази си въпроса за след месец и ще ти отговорят стотици, а след 6 месеца хиляди. И ще ти отговорят така, че свят ще ти се завие. А ББ се оака с отказа от Ел централата, от това че клекна на ЕС и години се ласкае с тръбопровода, не защити държавния интерес. И да, много неща направиха ГЕРБ, но допуснаха некадърници и спортисти да вилнеят и за това ще бъдат втори още 10 год., но ще са 2ри, а не 5ти!
99
0
 
6
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Държавата не може да контролира цените на частни производители и търговци. НО! Смисъла на държавата е да осигури своите граждани някаква сигурност и извода е, има дейности които трябва да са държавни. Водоснабдяване, електричество, здравеопазване...
98
1
 
6
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Я, сега да ни обясниш какви са "игричките" на Путин с цената на газта!? Не беше ли ЕС този който реши да прекрати дългосрочните договори с Русия и да мине на спотови цени (на борсата)? Сега, посочи "източниците", от които бихме могли да купуваме газ при вече... борсовите цени!? А, и да не забравиш да посочиш държавата и компанията от която ще трябва да закупим новите ядрени реактори.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 97 - И зартова некои решиха да откраднат завода ли? Е, браво!
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да махнем и валутния борд? А, бре, умник? Щото БГ-икономиката е много силна...
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98 "и защо сега сме принудени да стоим все по-често на тъмно и студено." Кога си стоял на "тъмно и студено" поради липса на ток?
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като за правителствата избрани управляващи,че онаследявали забележително нисък държавен дълг,а при застъпването им в качеството на избрани управляващите винаги се жалват,че нищо не са им оставили предишните само едни големи дългове/зад тях/за тях и винаги дългът започвал да нараства от харчене да покрият дълговете уж ниски,а за тях високи и още да останат за харчене с икономичност според всички с които страната можела да стане от ниско задлъжняла преди в средно задлъжняла след изискванията 1997г
93
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадецът дава интервюта по медиите. Що не разправи как продаде БТК за 1/4 от цената му?
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 96 Половината от изброените от теб неща си бяха компромати на ДС: кюлчетата, "къщите", подслушванията. Откакто се е заговорило за подслушвания в публичното пространство се изнасят ГЛАВНО подслушвания срещу ..... Борисов. Интресна работа, той сам себе си ли е подслушвал, или едни другаре? ГЕРБ си имаха недостатъци, но имаха огромни за България предимства. Само неграмотния алеков герой може да реши, че "не може така" и реши да докара такива, които ще го ошушкат.
91
2
 
8
 
! Отговори
това ли е промяната преди 2 години
9 МИЛИАРДА похарчени за Декември 2021г.!!!!......КЪДЕ СА ПАРИТЕ?????
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам, Меглена Кунева дето шатна 1 от реакторите на АЕЦ не беше ли царска ***, точно като Никето инч хай? Та като говорим за цени, това жълтичкото да си спомни кой дръпна шалтера и защо сега сме принудени да стоим все по-често на тъмно и студено. Ако не си спомня, да пита Меглена!
89
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До hhh "Пич, тези заводи не бяха ефективни, както и самата система. Затова се срина всичко. Стига си писал глупости." Чичо ми работеше в ЗИИУ Стандарт. 30% от продукцията им беше БРАК. Всеки работник имаше вкъщи по един кашон от продукцията им (естествено, без да е плащал за нея) и така нататък. Този завод се мъчи с години след 89та. Не го убиха приватизатори, а липса на иновации и конкурентоспособност.
88
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....защо не кажеш как се справиха НДСВ и ГЕРБ, в сравнение с БСП и "новите"?..... Казвам веднага: най-добре се справиха ГЕРБ, сравнено с останалите, но това че в момента БГ е цирк, ръководен от циркаджии, основната вина за това е на ГЕРБ - че загубиха мярката, че не се реформираха навреме, че допуснаха много злоупотреби - калинки,удивителни, тефтерчета, бири, подслушвания, кюлчета, барселони и още.....А постигнатото хората го виждаха и затова толкова време бяха на власт въпреки магариите.
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мееметчу "Знаеш ли, че тогава все още го нямаше икономическото чудо Китай, а у Туркието завиждаха на Бг?" Може да си работил, но говориш НЕВЕРНИ работи. След промените България беше ЗАЛЯТА от турски и китайски стоки. Не от западни. От турски и китайски. Всички битаци само това продаваха. Илиенци беше легендарен. Понеже имам наблюдения върху няколко завода, мога да ти кажа, че няма нищо общо "закриването" от "приватизаторите". Завода за обувки Вихрен се мъчи с години-убиха го китайски ментета
86
0
 
6
 
! Отговори
ПАК СЪМ ЗАСПАЛ ДА ГО преди 2 години
ДЪРЖАВАТА НИ Е СТАБИЛНА, ДОХОДИТЕ ВИСОКИ, ЦЕНИТЕ НИСКИ, НАРОДА НИ Е ЗДРАВ, НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧАВА, МЕДИЦИНАТА Е СТАХОТНА, ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ИСКАТ ДА ИНВЕСТИРАТ У НАС, ВСИЧКИ НИ ЗАВИЖДАТ, ЗАЩОТО СИ ИМАМЕ СТРАОТЕН ПРЕМИЕР КИРО /ДЖОН/ТРИВОЛТА!
85
4
 
2
 
! Отговори
hhh преди 2 години
До МееметчуПич, тези заводи не бяха ефективни, както и самата система. Затова се срина всичко. Стига си писал глупости.
84
0
 
11
 
! Отговори
НЕПРИЯТНО преди 2 години
ПОВРЪЩА МИ СЕ КАТО ГО ГЛЕДАМ ТОЯ, ОТ КРАДЛИВАТА ШАЙКА НА КОБУРГА
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка една дума в статията е вярна. За съжаление самият Василев доста се дискредитира като политик и никой не му вярва. С ляв дивашки популизъм, държава не се управлява. Нима не е вярно, че трябва да внасяме газ от възможно най-много източници, за да спрем игричките на Путин? Или че трябва да станем енергийно независими, чрез строеж на нови централи - газови и атомни и да изнасяме излишните количества ток?
82
2
 
11
 
! Отговори
Мееметчу преди 2 години
До Анонимен: Абе, момче, ти четеш ли внимателно или повторяш изтърканите мантри на Сороските НПО-та!? Бях на 26 години през 1989 година!!!! Самият аз работех! Ти чувал ли си за СИВ??? Знаеш ли, че тогава все още го нямаше икономическото чудо Китай, а у Туркието завиждаха на Бг??? Заводите ни бяха закрити при "приватизаторите", които ги изкупиха за стотитки а ги продадоха за милиони барабар с оборудването им и изхвърлиха хората на улицата! А, за планът Ран чувал ли си, щото аз го преживях!
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 82 "да му плаща огромна заплата," Малка подробност: през Комунизма в България заплатите бяха мижави. Изглеждаха големи само ако ги прекалкулираш в услуги, и то защото и услугите се извършваха от хора с мижави заплати. Всичко това щедро се финансираше от държавата, която постоянно влизаше в преразход и периодично, без никаква специална друга причина, фалираше. Всичко останало беше СКЪПО.

Спонсорирани публикации