Николай Василев: Ако държавата определя цените, живеем в Куба

Има неяснота за изхарчените 9 млрд. лв. през последния месец на 2021 г.
5 яну 2022 12:34, Анисия Иванова
210
Николай Василев: Ако държавата определя цените, живеем в Куба
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министерството на финансите планира базов дефицит от 3% за 2022 г., без да включва средствата за пандемията и енергийните помощи, където ще има най-големи разходи. Ако свършат възможностите за вземане на лесни дългове за прокарване на политиките на управляващите, може да се стигне и до увеличение на данъците. Ако иска да подпомогне бизнеса и нуждаещите се части от населението да посрещнат високите цени на тока, държавата трябва да спре с популизма и да предриеме дългосрочни, базирани на пазара мерки. Това заяви Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката и на държавната администрация, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

България не е харчила толкова като процент от БВП през последните тридесет години и като абсолютна стойност, каза Василев.

"Бюджетният дефицит е по-висок от катастрофалната 1996 г. - за останалите години България е имала или излишъци, или балансирани бюджети, или малки дефицити. Това е все едно да кажем, че едно семейство по принцип е фалирало, но без сметката за парно, ток, училището на децата и ипотеката, финансовото му състояние е сравнително добро."

Според Василев допълнителната актуализация през юни може да бъде само нагоре, дефицитът може да достигне 7%, а може да се очаква и увеличение на държавния дълг. Управляващите са наследили "забележително нисък държавен дълг", който сега е започнал бързо да нараства и след няколко години България може да стане "от ниско задлъжняла средно задлъжняла... Държавата след 1997 г. дисциплинирано намалява дълга като процент от БВП, за да може някой да дойде наготово, да опука парите за няколко дена и месеца и да казва, че това е хубаво."

Има сериозна неяснота в изхарчените 9 млрд. лв. от правителството през последния месец на 2021 г., каза Василев и добави, че за "поне 4 млрд. лв." няма информация за какво са изхарчени.

"Имало ли е обществени поръчки, кога са били обявени, инхаус ли са, в каква посока заминават парите и защо - не е ясно на цялото българско население, а и на Народното събрание. Това е било приумица на изпълнителната власт в последните дни на годината, както става всяка година - по същия начин критикувахме предните правителства, Борисов критикуваше тройната коалиция."

Разходване на суми от такъв мащаб са проинфлационни действия и в други години би бил най-важният фактор за повишаване на инфлацията, каза Василев.

"Политиката през последните месеци е раздаване на пари на който ги поиска... По-големият проблем е липсата на всякаква интуиция за бюджетна дисциплина.", смята той.

Според Василев е неправилно да се говори за икономическа криза, подобна на 2009 г. или 1996 г., въпреки пандемията и произтичащите от нея проблеми. "Имаме най-високия растеж за последните дванадесет години макар и на база 2020 г., една от исторически най-ниските безработици, нямаме рецесия, доходите растат всяка година от 1997 г."

Нива на инфлацията от 7%, макар и не ниски, не са необикновени за България, а и тя е "привнесена заради промяната на цените на световните суровини, както и голямото печатане на пари през последните две години", заяви Василев.

България ще има само изключителна полза и никаква вреда от присъединяването си в еврозоната. Правителството не е казало, че е против въвеждането на еврото, но е показателно, че не е обявило, че подкрепя това, каза Василев. "Закъсняхме много за еврозоната - Хърватия и Румъния ще ни изпреварят, а някой ден може и Северна Македония."

Ако продължава с "глупости като мораториуми или други неправилни намеси на пазара", правителството може наистина да предизвика енергийна криза с липса на ток. Василев припомни, че повишението в цените на енергийните ресурси е било очаквано още от лятото и не може да се използва извинението за печелене на време за подготвяне на мерки.

През годините КЕВР предлага увеличения на цените за битовите потребители, които са по-ниски отколкото трябва, като разликата се поемаше от бизнеса, напомни Василев. "Да се твърди, че увеличение от 11% на тока - при катастрофалното порастване на международните цени - едва ли не ще събори държавата е абсурд."

За да помогне на бизнеса, държавата трябва да либерализира пазара, да осигури алтернативни доставки на газ, нови мощности на ток от по-чисти източници, и да предприема дългосрочни мерки "на базата на пазарната икономика, а не на комунистически декрети... Ако държавата ще определя цените, значи живеем в Куба, а не в пазарна икономика в ЕС."

Погрешно е мораториумът да се представя като социална мярка, тъй като не помага на хората, които имат нужда.

Предложеното увеличение на цената на тока от 11%, което е много, много по-малко от пазарно необходимото, щеше да добави до 20 лв. към сметките на нуждаещите се домакинства, коментира Василев. Общата сума, която ще бъде използвана с този мораториум, ще е много по-голяма, тъй като ще се подпомагат "неенергийно бедните, които потребяват в пъти повече ток... В момента бедните плащат сметката на небедните."

"Епохата е популистка", каза Василев в коментар за почти единодушното приемане на мораториума в Народното събрание и за новото управляващо мнозинство.

 "Сега сме на етап "има само ляво" и ляв популизъм. Ако изобщо имаме някаква посока и някаква икономическа политика - аз не знам да имаме такава - тя не е тази, която бих искал да видя като гражданин."

"Не ми се иска през 2022 г., петнадесет години след приемането ни в Европейския съюз, да твърдим че България е една ултра бедна държава от Африка, която не може да си плаща сметките за ток... 90-те години бяхме бедни, сега не сме толкова богати колкото западняците, но сме по-малко бедни от преди.", допълни той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 милярда отидоха за 60 на 40 и други помощи но за фирми на ГЕРП и ПП. Обикновените хора взеха по 60 лева на пенсионер.
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този кога е живал в Куба?
118
0
 
12
 
! Отговори
Безпартиен преди 2 години
Видяхме как НДСВ ни "оправиха" за 800 дни, затова нямаме нужда от съвети и критики. То се знае, че обикновеният човек винаги ще бъде прецакан независимо какво е правителството.
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 118 "Да затвориш всичко и да купуваме от вън, ток от Турция и Франция, газ от Америка. Знаем какво работи Николай и знаем за кого го е грижа." Както при всички важни решения, се "предлага" това, което е добре за страната. България е малка страна и трябва да решим, дали искаме да имаме ОЩЕ атомни мощности: това носи ЗНАЧИТЕЛНИ рискове, а, както казах, цената на атомната енергия ще бъде до небесата. "Николай" работеше по едно време за руски фирми. Сега не знам какво работи.
116
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без държавата цените ще фръкнат както 1996 г. Тогава имаше пак външен натиск за либерализация и приватизация и ето какво ни докара хиперинфлация..
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не го ли предлагаха за премиер преди 3-4 месеца? Ама отказа
114
0
 
4
 
! Отговори
Мееметчу преди 2 години
До Анонимен: Аа.., сега тъ разбирам, бе, "пич"!, тебе така съ тъ учили! Личи си от маниера ти на общуване и култура, "Пич"! -))) Всичко което изброи беше резултат от "планът Ран" на Луканов и последвалата "Приватизация" със закриването не само на заводи но и на цели сектори от икономиката на държавата, включително и пазарите, за които изнасяхме продукция!!!!! Мдаа.., Прав е бил аркадашъ Данте "Надежда всяка оставете тук..."
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Едно време в Куба "Нямаме никакъв избор за ваксина" На това му се казва, във вода гази, жаден ходи.
112
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 106 "Я, сега да ни обясниш какви са "игричките" на Путин с цената на газта!?" Липса на запълване на капацитетите на Газпром в Европа с произтичащата от това нестабилност поради неизвестността, дали ако някоя страна реши да купува, ще има какво. Но Газпром полека лека започва да осъзнава, че си вкара автогол, защото зимата се оказа по-мека от очакваното. Германия продава част от газовите си запаси на други държави на високи цени, защото Газпром не ги обслужва. Германия печели. Газпром губи.
111
2
 
2
 
! Отговори
Едно време в Куба преди 2 години
В Куба поне е топло, а ние наистина няма да можем да си платим тока още в края на този месец, да не говорим като падне мораториумът. Кубинците може да са бедни, но не са толкова нещастни като българите. И си направиха две ваксини, които ползват, а къде е нашата? Нямаме никакъв избор за ваксина - все не са безопасни!
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво предлагаш 115? Да затвориш всичко и да купуваме от вън, ток от Турция и Франция, газ от Америка, а всичко което идкараме да се инвестира в Англия! Знаем какво работи Николай и знаем за кого го е грижа. Твърде обвързан е с частни интереси, за това няма никакво право да говори какво трябва да прави държавата. Никакво!
109
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Айдука си има айдушко мислене
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никито обаче няма проблем с това, че държавата определя нисък данък на бизнеси, които му плащат. Абе Николайчо, ако държавата няма да се намесва в цените и ще оставя нещата на пазарната логика, то тогава най-много пари трябва да плащат твоите клиенти, защото който печели най-много, той трябва и да плаща най-високи данъци, нали? А на бас, че ще подскочи до тавана, ако някой му каже това. Жалко инвеститорче!
107
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 108 "103 защо не питаш старците кога са стояли? Години наред." Това няма нищо общо с капацитета за производство на енергия, каквато беше темата тук. Ако не си разбрал: Белене е мъртвороден проект: сегашната площадка не е подходяща, а цената на ел-енергията оттам щеше да бъде до небесата. Конюктурата за тока сега е такава, след една година тока ще е наполовина. АЕЦ се строи с хоризонти от 50-100 години. Да не говорим за геополитическия риск, да засилим зависимостта си от руснаците.
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Педя човек, Лакът его пак дрънка по ТВто. Да му кажете че Сънчо е в 8 без 10, да не излиза по-рано, че ми се доспа.
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 105 "И зартова некои решиха да откраднат завода ли? Е, браво!" Никой не е "откраднал завода". Завода си намаляваше постоянно капацитета, защото нищо не можеше да продаде, не правеше иновации, а евтините китайски б-ци им вземаха и местния пазар. Свиваше се, докато накрая от него останаха някакви цехчета. И сега си ги има, но работят зле. Има частни фирми в района, които с модерни цифрови фрези ги мачкат. Чичо ми работи още в една такава. Въобще, не е лошо малко да се запознаете.
104
3
 
6
 
! Отговори
до 99 преди 2 години
Е,как ккъде са парите???В джоба на Кирчо от Канада и Асенчо от Лондон.Бързат момчетата да се налапат,щото знаят,че не са оттук и са за малко!
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ква пазарна икономика, кви 5 лева? Навсякъде спасяват банки и фирми с държавна пара.
102
1
 
7
 
! Отговори
НалиКоко преди 2 години
Николчо го гледаме нищо и никакъв,само метър и четиридесет,ама разбира много от айдуклък.
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе дърво, що се правиш на кyxa лейка? Държавата винаги е определяла цените на цели сектори. Не е от днес или от вчера! Сега изведнъж не може щото не ви стиска да ритнете донорите си по кокалчетата нали? Кой определя цената на алкохола и цигарите? Да не съм аз? Акцизи на горивата кой слага? Да не е бизнеса? Зелената енергия кой я направи задължителна за изкупуване да не би да бяха от ЧЕЗ? Да не си мислиш, че на ЧЕЗ им е кеф по цял ден да им звънят ядосани хора да ги плюят?

Спонсорирани публикации