Обществените представи за Христо Ботев са клишета от социализма

Ботев е на цялата нация, а не на политиците, категоричен е проф. Павлов
6 яну 2022 12:45, Ния Христова
71
Обществените представи за Христо Ботев са клишета от социализма
Снимка: БГНЕС
"Представата за Христо Ботев в обществен план са клишета, останали от времето на социализма. Ботев трябва да бъде разглеждан по много по-освободен начин. Ботев е на цялата ни нация." Това заяви пред БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов.
 
Личността на Христо Ботев често се политизира и използва за пиар.
 
"Това е един човек, който загива за свободата на България на 28-годишна възраст. Той минава един стремителен път на развитие. Не искам да политизирам нещата, но няма как да не го направя. Навремето покойният Стефан Продев кръсти вестника на БСП „Дума“, за да се заиграва с Ботев. Когато Ботев издава тези 4 броя на „Дума“, той е бил много млад и възгледите му са били много радикални. Освен това вестникът е „Дума на българските емигранти“, а не на българските комунисти. През 1876 г., когато прави тази акция с кораба „Радецки“, ние виждаме един политик от европейски мащаб, модерно мислещ човек, който не е с утопично леви възгледи. Той е единственият български революционер, който мисли в планетарни мащаби. Ние трябва да разберем какво представлява Ботев", категоричен е Пламен Павлов.
 
Рожденият му ден е на 25 декември, а не на 6 януари.
Още по темата
 
"Винаги съм бил привърженик да се отбелязва годишнината от рождението му на 25 декември по стар стил, защото той е роден на Коледа, затова се казва Христо", каза историкът.
 
"Ботев е човек, който има много широки хоризонти, той опитва да просвещава включително и българската интелигенция, която тогава залита да чете любовни романи. Не бива да бъде показван едностранчиво, но така е показан дори от Захари Стоянов. Ботев еволюира. Един е на 20 години, а напълно друг, като председател на БРЦК и политическо лице. Става дума за един европейски и модерно мислещ човек", заяви професорът.
 
Христо Ботев е неделима част от идентичността на българите в Македония.
 
"Като става дума за Македония, една от личностите, които трябва да честваме заедно е Христо Ботев. Всички водачи на ВМРО говорят, че са чели Ботев. Това го казват и Гоце Делчев, Даме Груев, дори Яне Сандански. Ботев е част от идентичността на българите от Македония. За тях той е знаково име, а днес някой се опитва да го изчегърта", заяви Павлов.
 
"Политик не е мръсна дума, Ботев е политик, който се е подставил в служба на обществото. Не бива да се изпада в клишета, че Ботев и неговите хора са тръгнали на ритуално самоубийство. Те са тръгнали да освободят Враца. Кой го е убил е напълно безсмислен въпрос. Ботев е убит от черкезка засада, после по политически причини, за да бъде оклепан Стамболов е нападнат Никола Обретенов, който е бил от най-близките му хора", обясни историкът.
 
Личността на Ботев му не трябва да се използва за политически цели.
 
"Трябва да престане да се политизира Ботев от днешните политици, той е на цялата нация", коментира още проф. Павлов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поета Ботев го е казал"Тежко брате се живее сред глупци неразбрани".
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Абе в България всякаквик ли могат да станат професори, и експерти?" - Откакто ГЕРБ прокараха поправката в закона за развитието на академичния състав, вече процедурата за получаване на професорско звание е много по-улеснена. Всички ВУЗ'ове се напълниха с професори. Скоро професорите ще са повече от студентите.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Едва ли ще имаме вече поети като Ботев.Сега "идеалите" са други." - Сега идеалите на управниците ни са да краднат народни пари, да ги трупат в чекмеджета и по офшорки и да се съзтезават по магистралите с луксозни дизеляци.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега и Ботев изкарахте античен македонец.
27
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Ботев се е обърнал към арменския епископ, изпълняващ функциите на омбудсман на Букурещ и му е благодарил за добрите богоугодни дела.
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и представите за Русия са от социализЪма: лъжеха ни, че ни били "братя", а те през цялото време се опитват да ни затрият.
25
1
 
11
 
! Отговори
БЕН преди 2 години
В размирни времена се раждат истински родолюбци и гении.Има цял куплет от стихотворението му в музей В Лондон където в четири реда описва жива картина на живота.Такива жертвоготовни гении вече не се раждат в нашето гнило общество.дА не говорим иза други гении каго Вазов, който не разбирал социализма .
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова много глупости в една статия. И разбира се, че са го убили неговите, Обретенов по всяка вероятност. Как и защо, отделна тема.
23
1
 
24
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Изобщо не ме интересува дали е бил социалист или десен.За мен Ботев е преди всичко гениален поет-родолюбец и е загинал заради идеализма си.От всичките му стихотворения лично аз най-много харесвам "Хаджи Димитър",защото е най-мелодично и пресъздава една приказна картина.То е ненадминат шедьовър в бълг.поезия.Едва ли ще имаме вече поети като Ботев.Сега "идеалите" са други.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иначе на единия прасец имаме татуировка Ботев на другия Левски.На гърдите "България над всичко" Скачаме пияни в Тунджа за кръста и ревем "Българи-юнаци".Но фактите са жестоки.
21
3
 
4
 
! Отговори
ВМРО преди 2 години
До 17 Ти не си стъпвал във ВТУ щом приказваш подобни глупости за един от най знаещите Византолози в университета, а пък аз съм завършил История и проф. Павлов ми беше преподавател! Още повече той, заедно с Тютюнджиев още бяха доценти когато издадоха брошурата за последните десетилетия на България преди завладяването и от османците, разкривайки фактологията от царуването на ( непознатият ни до тогава) цар Константин 1396- 1422 година!
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тежко,брате,се живее между глупци неразбрани;".Какъв хайдук е Ботев?Старите войводи Тотю,Хитов,дядо Желю искат пари за да водят дружината и затова поета литератор Ботев сам се предлага.Във Врачанско всички българи се покриват,дори вода не им дават.в един ден са убити 15 четника и 23 са ранени.Ботев мисли за самоубийство.Такива сме били и такива сме.
19
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пламене,жалък си.Не се докосвай до Ботев с тези манипулативни твърдения.Ако си истински българин,помълчи,прекръсти се и това е достатъчно.Всеки от нас е чел Ботев,изучавали сме го.Не си ти човека да казваш социалист ли е ,хипар ли е или нов демократ.
18
3
 
4
 
! Отговори
соца е зло преди 2 години
Символ верую е фалшификат. От там някои го смятат за социалист. Но той не го е писал и не е знаел за него.
17
3
 
9
 
! Отговори
къш социалисти преди 2 години
Дори да намерят цяло стадо социалисти под Ботев, той не е бил социалист. Просто социализма като мъртво родено дете се опитва да намери някаква интелектуална поддръжка.
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Левски се хванаха и с Ботев. Девиз - Да пренапишем историята политкоректно. Нискочелия г-н павлов да вземе да разгледа творчеството на Ботев преди да плямпа. А най-добре да оди да си татуира едно "Отечество" на шкембето.
15
2
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Уважаеми е проф. Павлов, не се заиграваите отново да променяте политическото битие на този идеалист и смел човек. Аз не съм левичар, но това, което съм чел от него ме е убедило, че ляво. Ботев е с определено ляво мислене. Безумно смел и голям ПАТРИОТ!
14
3
 
25
 
! Отговори
Виждал го преди 2 години
По скучни лекции от на тоя нямаше във ВТУ..Нищо не му се разбираше.Този субект е издиган политически в т нар демокрация.Точно той политизира всичко.
13
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе в България всякаквик ли могат да станат професори, и експерти? От къде никнат тия?
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даа 14 По-скоро е бил, като първите християни. Социализъм и комунизъм се изцапаха доста от злоупотреба с тях.