В кадър: В Тунджа се изви леденото хоро навръх Йордановден

В Калофер няма спасяване на кръста
6 яну 2022 09:13, Нели Христова
195

Снимка: БГНЕС

С многолюдно шествие калоферци нагазиха във водите на река Тунджа навръх Йордановден. По традиция първо в реката влизат местните, а след това и желаещите гости на града на Ботев, ако има такива, а всяка година има все повече и повече, предава БГНЕС.

Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагази в реката. Мъжете пеят песента "Залюбиела е Василка". Гайди свирят. Тъпаните бият. Тази година водата в Тунджа не е ледена, но е достатъчно студено, че да водата да те пречисти, смелчаците се каляват, за да са здрави през цялата година.

Тук "спасяване" на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова Калофер е специално място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. Свещеникът хвърли кръста точно в 8.00 часа. Мъжът, който го хвана го предаде на най-малкия участник, седнал на раменете на баща си. Това е 4-годишният Димо.

После се изви хоро. Времето бе ясно, насъбралите се повече от 1-2 хиляди човека в града на Ботев имаха възможност да наблюдават ристуала от двете страни на реката. Пристигна и комитет войводи на кметове от Северна България, дошли да подкрепят Румен Стоянов, който от години отстоява традицията и брани уникалния ритуал.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни. Стоянов заяви, че посланието, което ще изпратят тази година с влизането в реката е вирусът да изчезне - не само в Калофер, а в цяла България.

В последните години стотици идват в града на Ботев, за да се докоснат до традицията. Кметът призова хората, дошли да наблюдават мъжкото хоро да останат до обяд и да присъстват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
5
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
" те християните са били цяла нощ при кмета на вино и мезета." - Тия не са християни,ьи, комплексари и псевдонационалистчета. Повечето българи не са християни по вяра и дела, а само по документ или свидетелство, че са кръстени в БПЦ, така че не преписвай пошлите постъпки на тия пияници на хора, които имат вяра, добри дела и уважение към Църквата.
102
0
 
5
 
! Отговори
До xaxsasбв преди 2 години
Написал си много лъжи и заблуди, противни на човешката история и несъвместими с нея, про-ст тъ-пак си. Простотията е патент на българина.
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да вижда не външността, а - душата. Черната Ви душа "майтапчийска"......Вижда липсата от чувството за хумор и му става още по забавно.:))))))))))))
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие нали се срещате с психиатър, не виждам да Ви е помогнал. Пак сгрешихте членуването :) Омръзна ми да Ви поправям.....Едно е да знаеш че влачиш крилото и съвсем друго е да си в дилюзия като твоята!:)))))))))
99
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с "чувството за хумор" и пред мен не минава, а Вие мислите с него да се оправдавате пред Бога. Наивен човек сте, да не кажа глу,пав.... Щом пред теб не минава значи пред Бог ще мине! :)))))))))
98
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това пиянско хоро никога не е било нито обичай, нито традиция.
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не се обиждат, Вие ги обиждате. Те устояват.... А ти защо се обиждаш от тяхно име? Колко личности се подвизават в твоето его?:))))))
96
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 103 Това с "чувството за хумор" и пред мен не минава, а Вие мислите с него да се оправдавате пред Бога. Наивен човек сте, да не кажа глу,пав.
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 104 Те не се обиждат, Вие ги обиждате. Те устояват.
94
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 101 Вие нали се срещате с психиатър, не виждам да Ви е помогнал. Пак сгрешихте членуването :) Омръзна ми да Ви поправям.
93
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Патриоти са, защото поддържат хилядолетните ни традиции. В нечии очи това е и героизъм, понеже отпадъци, като Вас, ги подлагат на обиди и унижение.......След като се обиждат имат проблеми!:))))
92
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 95 96 Патриоти са, защото поддържат хилядолетните ни традиции. В нечии очи това е и героизъм, понеже отпадъци, като Вас, ги подлагат на обиди и унижение.
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Го срещнете, ще разберете, трроле. И няма да Ви е никак смешно. Едно е какво си мислите, друго е какво е в действителност. Ще дойде и Вашият час на истината...Ти първо се срещни с психиатър! Богът всеки ще срещне в края на краищата!:))))
90
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 97 Не аз, Вие имате разтрояване - гербави под политическите статии, ваксаджии - под ковидните и българомразци под всички останали. А извън форума - голи охлюви.
89
2
 
4
 
! Отговори
до 93 преди 2 години
Тука разни шизота намесиха ''Баце'' хахахаххахаха
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 91 Когато Го срещнете, ще разберете, трроле. И няма да Ви е никак смешно. Едно е какво си мислите, друго е какво е в действителност. Ще дойде и Вашият час на истината.
87
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също е факт, трроле, че любимата Ви обида е да ни наричате неграмотни :) Обаче, когато ви хванем вас в неграмотност, сме били затапени :) Понеже си въобразявате, че вие определяте правилата на форума. Ама свърши вече, загубихте изборите и баце ви няма да се върне на бяло магаре :) Взимайте последните грошове, които ви дава и си търсете работа!....Имаш силно раздвояване на личността, вземи бързи мерки!:))))) Чисто и просто - милиционер!
86
3
 
4
 
! Отговори
до 95 преди 2 години
Ни най-малко ! Просте чета коментари , че били герои и патриоти, просто ми е интересно защо ? :)
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Винервур 92 Защо трябва да бъдат герои? Вие герой ли сте?
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я кажете , кажете , кое ги прави герои :) ?...Домашното винце и парцуцата!:)))))))