Хампарцумян: Мораториумът купува време, инфлацията расте навсякъде

100% компенсация за бизнеса е безсмислена, смята банкерът
Обновена: 7 яну 2022 21:58 | 7 яну 2022 21:52, Красимир Ангелов
39

Продължава скокът на цените на ток, газ и основни продукти. Ще катастрофира ли родната икономика?

"Инфлацията расте в целия свят. Тя има негативни и позитивни страни. Тя беше по един или друг начин очаквана в периода, в който доста сериозно се печатаха пари - всички видове облекчения, улеснения и какви ли не програми. Това помогна на света да се стабилизира и да тръгне нагоре. Накрая купонът свършва, идва сметката и някой трябва да плаща. Разбира се, тези, които плащат, са всички участници в икономиката и гражданите", заяви банкерът и председател на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в предаването "Денят ON AIR".

"Тези, които са с фиксиран доход или с по-малко средства, те ще понесат най-тежко последствията на инфлацията. Тези, които са икономически активни, за тях има шанс, защото те могат да прехвърлят това поскъпване върху собственото си производство. Ако произвеждат стоки и услуги, които някой иска да купи, те не би трябвало да се притесняват, напротив", обърна внимание той.

Хампарцумян уточни пред Bulgaria ON AIR, че рязкото покачване на енергията идва от решение на бюрократи да заложат на рязко минаване в зелената енергия.

"100% компенсация за бизнеса е безсмислена. Тя не е устойчива. Мораториумът и компенсациите са мерки, които са непазарни. Просто се купува време, докато се анализира ситуацията и да се види как да продължим напред", обясни банкерът.

"Ако работодателите очакват някой да им нарисува светлия път към бъдещето, мисля, че ще бъде прекалено. Тук става дума за насърчаване на предприемчивостта, за създаване на една образована работна сила, която е образована както 21 век иска. Тук въпросът е да направим необходимите усилия това, което ни липсва, да го компенсираме. Най-трудно се компенсира човешката сила", добави още банкерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Лопе преди 2 години
Тенденцията по света е за вдигане на лихвите Ще кажете ЕЦБ казва че няма да ги вдига 2022. Но ецб винаги върви със закъснение от ФЕД и винаги го копира. Ако ЕЦБ не вдигне лихвите, ще има проблем с най големият си донор Германия където инфлацията е 5 пр. Освен това ще започнат да изтичат капитали от Европа към САЩ. Залагам повишаване на лихвите на ецб до октомври 2022. Освен това банките навсякъде по света ззатягат кредитирането както и БНБ, ТАКА че ерата на евтините пари свърши.
28
0
 
4
 
! Отговори
IT преди 2 години
Бойко беше виновен за всичко нали така? Една година камара лyмоени под вещия юмрук на един koмплексиран бивш военен пилот протестираха, че било зле, че Бойко бил диктатор, нямало свобода и незнам си още какво. Ама цените и стандарта се запазиха, поне до отстраняването на злия Бойко. Сега защо не протестирате? Аз и тогава и сега съм си добре, само дето тогава тия ми пречеха с измислените си протести и блокади. Що сега не сте пред президентството примерно, защо не носите ковчези, бесилки, яйца?
27
0
 
1
 
! Отговори
Гунчо преди 2 години
Образованата работна сила я има драги,само дето получава необразовани заплати.Затова си търси късмета там където му се плаща достойно.Ти като имаш образовани хора,защо им плащаш смешни заплати? Бля Бля само!
26
0
 
1
 
! Отговори
Тлъст плъх преди 2 години
Да каже с какво инфлацията е полезна. Освен че пълни джобовете на богатите и празни джобовете на обикновените хора. Да каже кой предизвиква инфлацията. Това са алчните банки.
25
0
 
5
 
! Отговори
Така е, БАКЕ.... преди 2 години
ИНФЛАЦИЯТА---Е ПРОМЯНА, ЗА ВАШЕ. ЗДРАВЕ...... СЛАВА НА МАШИНИТЕ НА РУНДЬО... ХАХАХААА.....!!!!!!!!
24
0
 
5
 
! Отговори
ПРОМЕНИ, Я.. ХАХАХАА преди 2 години
ОЩЕ ЛИ НЕ СТЕ СВИКНАЛИ..?НАПРОЛЕТ, КАТО ИЗЛЕЗЕ ТРЕВАТА----ЩЕ ВИ СЕ СТРУВА, КАТО "ШОПСКА САЛАТА"....ХАХАХААА....ШЕ СЕ ПРОМЕНИТЕ, БЕ... ФИГУРАНТА, КИРЧО, КОКОРЧО И КОРНИ..... ШЕ ВИ СВИКНАТ....!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако инфлацията е 6%, лихвите трябва да са 10%. Всичко останало е шменти капели.
22
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
До 23А бе човек, един хляб стана над 2 лева! Ами ти на българина като му вземеш хляба, му вземаш всичко! Ние от векове насам ядем най-вече хляб.
21
0
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Левон, това, което го казваш, евреите са го разбрали още преди 3 000 години. И са станали много единни, за да запазят богатството си. Грешката им през вековете е била, че са прибягвали към близкородствени бракове, за да не им изтекат парите в грешна посока. Много единни са и днес, затова претендират да управляват целия свят.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе хора и у нас е казахстан , цените на всичко се дигнаха двойно , влезте в магазина и вижте , заплатите са същите , повечето са на заплата , това колко процента са със собствен бизнес измислената пандемия ги фалира , застанете на каса на магазина и вижте хората купуват само най необходимото хляб олио , месо малко и картофи
19
2
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Кво е тва "Хампарцумян"? Завършва на "Ман" и това е еврейска принадлежност,но що за човешки същества могат да си поставят такива отблъскващи фонетично имена? То и до риторика не е.Просто ми се повръща като чуя арменско османско име. Все едно дядо му се е казвал Хем Пръцнян. Отврат!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които са на фиксирани доходи казват на шефа, че ако не е забелязъл има инфлация и заплатата не може да остане същата. Ако се направи на глух, зарязват робовладелеца и търсят нормален работодател. Това е пазар на труда и той подлежи на невидима саморегулация, макар и винаги да има едно леко забавяне.
17
1
 
10
 
! Отговори
Селяк преди 2 години
Ами в Стара Европа инфлацията си расте с естествени, нормални темпове но у нас нищо не е естествено и нормално, даже и населението!
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щерю Римската империя е измислица на болните евреи. Винаги е било тракийска/българска империя. Ние сме им съборили храма и сме им оставили една стеничка да се клатят на нея.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има напредък трябва да има малка инфлация през известно време,ама малка да не стига двуцифрено число.Лошото сега е,че отива към 30%,което е много и започва да тича,а започне ли да тича се заразява от хипер!Този филм го гледахме ние през 1996 година и затова сме в борд.Да ама от тогава инфлацията мина 300%,а курса го фиксираха на 1,95лв=1евро.Да видим дали ще го удържат докато влезнем в еврото?То е записано уж,ама западняците ще кажат,че докато сме били в чакалнята има инфлация.Ще видим!
14
1
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
За едно е много прав: ""Тези, които са с фиксиран доход или с по-малко средства, те ще понесат най-тежко последствията на инфлацията. Тези, които са икономически активни, за тях има шанс, защото те могат да прехвърлят това поскъпване върху собственото си производство." Точно така е. И моята любовница ми каза, че мъжа и е вдигнал цените на всичко, което произвеждат. Те имат 2 мандри и са производители на млечни продукти всякакъв вид. Да му мислят тези, дето са на заплата и шефа не им я качва :)))
13
5
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Евреите (джедаите) целокупно събират Империята Рим (ЕС) и след това - искат целокупно да я удушат с глад и пълен крах (икономическа, социална и политическа разруха). Те ни готвят грандиозното си отмъщение заради 70 г., когато Римският генерал Тит разрушил храма им в град Йерусалим. Юдаизъм с/у християнство - джедаите с/у Империята...
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хампарцумян не е чувал за 1929 година. Той щеше да се радва на падащите цени тогава. Голямо менте банкер. Добре, че Западна Европа знае и помни и действа.
11
5
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Зимата на Виденов ще е нищо спрямо гждините на ЕК на Урсулата :).
10
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Инфлацията в ЕС тепърва ще се усети. Стъкмистиката на Брюксел все още манипулира данните усреднявайки тримесечията на 2021г.Идат годините на ЕК на Урсулата. Който бързо напусне ЕС със собствена валута, може и да оцелее.