Защо се стигна до хаос с преизчисляването на пенсиите?

Таванът на пенсиите трябва да се махне, смята Христина Христова
7 яну 2022 10:15, Ния Христова
84
 
Какво доведе до хаос с преизчисляването на пенсиите и кои групи ще бъдат най-ощетени?
 
"Трябва откровен диалог с хората в пенсионна възраст и да се казва истината, да се дават аргументи по разбираем начин. От 7 януари хората трябва да получат пенсии по промените от 25 декември 2021 г. Минималната пенсия - от 300 на 370 лв.; максималната - от 1440 на 1500 лв., преизчисляване на пенсиите с коефициент на тежест от 1,2 на 1,35. Това трябва да породи средно увеличение на пенсиите около 12,5%", каза пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова.
 
Тя посочи, че в последните дни се е породило напрежение сред пенсионерите. 
 
"Ощетени са не само защото Ковид добавката става от 120 на 60 лева, а от самия начин на преизчисляване. Тези хора обикновено са с високи възнаграждения и имат сериозен принос в пенсионната система. Обаче начинът на изчисляване не е върху по-висок доход, а даване тежест на всяка година пребиваване на пазара на труда", обясни Христова.
 
Хората питали защо не е включено преизчисляването на 2010, 2011 и 2012 г. Това бяха нулеви години, не бяха осъвременявани по "швейцарското правило". Пенсиите останаха в нулево положение, поясни Христова .
 
"Политическите решения трябва да се съобразяват с основния принцип на пенсионноосигурителната система - пенсията на човека да е в съответствие с осигурителния му принос. Постепенно трябва да отпадне изискването за възраст и да се повишава изискването за стаж. То вече се прави при трета категория", каза още бившият социален министър. 
 
"БСП са "за" преизчисляване върху по-съвременен доход, други партии са "за" преизчисляване върху по-висок коефициент. Може би ще се търси средна линия, но съвършен механизъм за преизчисляване няма. Винаги ще се поражда известна неравнопоставеност. Таванът на пенсиите трябва да се махне, той поражда несправедливост", заяви Христова.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
Не мога да разбера защо при мен коифициента на преизчислението е какъвто си беше преди нали на всички трябва да бъде най-малко 1.35
62
1
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Пенсионерите бяха излъгани.
61
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Това е положението.
60
1
 
3
 
! Отговори
недоволна и обидена преди 2 години
А справедливо ли е да като приравниха хората с дълъг трудов стаж и висше образовани, които коректно са си внасяли осигуровките с тези с минимална пенсия, на които увеличиха със 70 лв. Това не го ли виждате?! Много несправедливо и обидно!
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-малки пенсии. Добавката за Ковид-19 не е пенсия. Утре като я премахнат изцяло, ще ревете, че "пенсията" ви е намаляла.
58
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички пенсиите са увеличени, като при трета категория труд са увеличени поне с 12,5% и само най-високите пенсии, които ги хваща тавана са с по-малко увеличение. Добавката за Ковид-19 не е пенсия, а нещо временно и може да й променят размера. Сега някакви фуражки са се разпищяли, лъжейки, че са миньори, защото при тях увеличението е по-малко.
57
2
 
18
 
! Отговори
Много мои преди 2 години
приятели и приятелки си направиха фирми, и след 1989 година не се осигуряваха реално, а на минимална заплата. Други, път работеха, без да се осигуряват. И сега те са с най- голямо увеличение. Популистко е да има минимална пенсия или таван на максималната. Всеки според приноса си. А тези, които не са работили, просто да има социално подпомагане, но не пенсии.
56
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ГЕРБ пенсиите почти не се повишаваха, докато сега се повишиха от 1 юли 2021, после от 25 декември 2021 и от 1 юли 2022 ще има ново повишение. Добавката за Ковид-19 не е пенсия.
55
7
 
3
 
! Отговори
Кирчо преди 2 години
защото снощи правих кекс .... с избирателите . Асенчо - аз и аз . Кака *** кефи
54
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ откраднаха парите за пенсии за 20 години напред. Търсете си парите в чекмеджетата на мутрите.
53
7
 
14
 
! Отговори
Теория на Хаоса преди 2 години
Защото стиснатите ни НОВИ управници хем не им се дава за да остане повече за пълнене на личните им чекмеджета , хем не искат да изглеждат стиснати или че са забравили обещанията си с които са ги избрали.
52
6
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Добре а при решението за пенсии Защо не се гледа внимателно аз като миньор Тежък и рисков Труд решението за пенсия ми излезе 503 лв и 95 стотинки рисковия Труд ако не може да излезем живи не изкарват са се чували а детско учителка на детска градина решението за пенсия 1000 лв в коя държава го има това освен България един миньор не може да вземе тавана пениса пак трябва да работя
51
9
 
12
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Няма намалена пенсия. Всички пенсии са увеличени. Добавката не е пенсия. Най-малко е увеличена максималната пенсия - само с 4,17%, а най-много е увеличена минималната пенсия - с 23,33%.
50
3
 
11
 
! Отговори
Пенсионерка преди 2 години
Добавките от Ковид не са пенсии. Не трябва да има минимална и максимална пенсия. И трябва законодателно да се избистрят критерии за осъвременяване, тъй като там е заровено "кучето". И това средно увеличение от 12,5 процента заблуди хората. Моето увеличение е 6 процента. А разпорежданията на пенсиите са на сайта на НОИ. Там ги няма ковид добавките.
49
5
 
9
 
! Отговори
Очевидно преди 2 години
Промяната дойде.
48
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дошли на власт с лъжа..ще ви лъжат до последно!
47
8
 
18
 
! Отговори
Вие си ги избрахте преди 2 години
Каквото посяхте - това жънете. Да ви е честита Промяната.
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защото сте некомпететни и правите сметки да излъжете правоимащите.защо 70 лв.за ваксинираните ще се получават само от пенсионерите?
45
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки трябва да получава според осигуровките които е внасял, ако си се осигурявал на Мин.РЗ -ниска пенсия, ако си внасял на макс.осиг.доход -без таван на пенсията.Щото сега внасял си на МОД и като се получи висока пенсия- а не , ще ти я отрежем.Значи ако можеш укривай доход за да не ти режат пенсията.Съсипаха пенсионната система, скоро ще изравнят всички пенсии.
44
5
 
6
 
! Отговори
комунист преди 2 години
га не те излъже, кой ? :)))))) само не знам колко пъти ще ви играят един и същ филм у БГто и докога?

Спонсорирани публикации