Защо се стигна до хаос с преизчисляването на пенсиите?

Таванът на пенсиите трябва да се махне, смята Христина Христова
7 яну 2022 10:15, Ния Христова
84
 
Какво доведе до хаос с преизчисляването на пенсиите и кои групи ще бъдат най-ощетени?
 
"Трябва откровен диалог с хората в пенсионна възраст и да се казва истината, да се дават аргументи по разбираем начин. От 7 януари хората трябва да получат пенсии по промените от 25 декември 2021 г. Минималната пенсия - от 300 на 370 лв.; максималната - от 1440 на 1500 лв., преизчисляване на пенсиите с коефициент на тежест от 1,2 на 1,35. Това трябва да породи средно увеличение на пенсиите около 12,5%", каза пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова.
 
Тя посочи, че в последните дни се е породило напрежение сред пенсионерите. 
 
"Ощетени са не само защото Ковид добавката става от 120 на 60 лева, а от самия начин на преизчисляване. Тези хора обикновено са с високи възнаграждения и имат сериозен принос в пенсионната система. Обаче начинът на изчисляване не е върху по-висок доход, а даване тежест на всяка година пребиваване на пазара на труда", обясни Христова.
 
Хората питали защо не е включено преизчисляването на 2010, 2011 и 2012 г. Това бяха нулеви години, не бяха осъвременявани по "швейцарското правило". Пенсиите останаха в нулево положение, поясни Христова .
 
"Политическите решения трябва да се съобразяват с основния принцип на пенсионноосигурителната система - пенсията на човека да е в съответствие с осигурителния му принос. Постепенно трябва да отпадне изискването за възраст и да се повишава изискването за стаж. То вече се прави при трета категория", каза още бившият социален министър. 
 
"БСП са "за" преизчисляване върху по-съвременен доход, други партии са "за" преизчисляване върху по-висок коефициент. Може би ще се търси средна линия, но съвършен механизъм за преизчисляване няма. Винаги ще се поражда известна неравнопоставеност. Таванът на пенсиите трябва да се махне, той поражда несправедливост", заяви Христова.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
28
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Народе,крийте доходи. Тука е колкото повече даваш, толкова по малко взимаш. На тези с нищо дали 70лв. а на тези с многото им взели 60лв.
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От това увеличение са ощетени най-много хората с максималната пенсия. За тях с добавката няма увеличение, а без добавката увеличението е 4,17% или 60 лева. Примерно изчислена пенсия от 2000 лева, но тавана я ограничаваше на 1440 лева. Имаше и 120 лева добавка. Сега новата изчислена пенсия е 2250 лева, но тавани от 1500 лева и 60 лева добавка.
21
1
 
16
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До "ти да видиш". +++ За да ти е 3 лева увеличението за 7 дни, значи увеличението на пенсията ти е 13,29 лева, а пенсията ти е била 106,32 лева. Кажи сега лъжеш, мамиш ли, или манипулираш?!
20
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Характерното за ГЕРБ е, че замрази пенсии и заплати. Сега, когато се повишават, ГЕРБ надава вой.
19
6
 
12
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
За 7 дни от декември мсец 2021 г. съм получил по 3 лв. увеличние на пенсията! Сага имам голям въпрос/проблем: Как да си похарча увеличнието - кола ли да си купя или чорапи... дайте ми съвет!
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ясно защо изобщо смятат ковид добавките. Те няма нищо общо със стажа и осигурителния доход.
17
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаос няма. Някои търсят под вола теле. Винаги ще има недоволни, каквото и да се направи.
16
7
 
23
 
! Отговори
И кво ? преди 2 години
И в целия този хаос Кокорчо се изцепи , че щял да приема еврото от 2024 г. ! Ние не можем хляб да си купим от бедност, тоя г.з ломоти за пари !!! Абе, холгъзник, я си намери по-голяма пиш.ка и си я завирай докато не клекнеш !
15
11
 
19
 
! Отговори
поправка преди 2 години
Нулевите години бяха всичките, през които управляваше ГЕРБ.
14
18
 
20
 
! Отговори
Аре стига! преди 2 години
Таванът на пенсиите дори трябва да се смъкне до около 900 лева! Всички знаем кои за тия с тавана. Милиционери, военни, партийни секретари, банкери и т.н.
13
7
 
19
 
! Отговори
Царя е гол преди 2 години
Много просто, защото сте лъжци! Затова се стигна до хаус с пенсиите, то не е хаус, то просто е една предизборна огромна лъжааааааа!
12
3
 
19
 
! Отговори
Ивза преди 2 години
Политиците смятат пенсионерите за *** и ***.Знаете ли с колко съм ощетен след преизчисляване и с колко се е увеличила пенсията ми при 43 год.стаж,висше образование и т.н.Но в това положение не съм само аз,а хиляди.Е господа,БЛАГОДАРЯ за обещанията,на които не вярвах и не вярвам.
11
3
 
32
 
! Отговори
НА МВР и МО преди 2 години
пенсионерите, тотално са сгрешени! Това е на примависта! И защо не са включили увеличението от 2017-2019 година. Това е тотален геноцид и дискриминация, т.е. тези, които са се пенсионирали преди 2019 година са тотално ощетени! Мислех, че са по-честни, но нищо такова НЯМА.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алооу,Христова,ТИ колко песнсия даваше,като министър?!А?Я една малка справка.А колко МИЛИОНА наля на ромските барони за УЖ интеграцията на ромите?;И колко остави за старините си .Когато ходеше да правиш далаверите с" лидерите "на циг. А ините ,отсядаше в техните палати.Забрави,ли?
9
7
 
26
 
! Отговори
Амииии.... преди 2 години
Не е хаос , а батак ! Батак, който благодарение на абсолютните некадърници Кико Коня и Кокорчо ще потопи България завинаги ! Такъв батак държавата не е била и по турско време !!!
8
1
 
24
 
! Отговори
браво преди 2 години
Дааа , и депутатите като ментата ще вземат по 10 хил. лв. пенсия
7
23
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
при толкова пенсионери не може да не станат грешки едно по едно ще се оправятхаиде стига сте пискали на нас колкото и да ни дадат все ни е малко
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От некомпетентност, защото няма предварителна подготовка. Преди да предлагаш нещо, първо попресметни какво ще доведе на края. Сега само си предлагат някакви откровени *** и после чакат да видят какво ще стане. И става хаос.
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната подигравка с пенсионерите. Както винаги работилите и осигурявалите се ще ду..т супата за разлика от получавалите заплатите си под масата.
4
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кого му пука мизерният живот на възрастните? Първото ,което решиха почтените, беше орязване на дохода на възрастните. А таванът на пенсиите е несправедливост от егоизъм. Тези, които бяха ощетени от тавана 2005 година, пак са ощетени при преизчисляването към днешна дата. Как така става - пенсиониран с личен коефициент 2.44, днес да е ощетен двойно? Дръвцето, дръвцето ще гризнат БСП. Това ли им е справедливостта? Станишев не е забравен.

Спонсорирани публикации