Жилищата ще поскъпнат с 10%, имотните сделки ще са с 10-15% повече през 2022 г.

Ще продължи тенденцията на ръст на ипотечните кредити
8 яну 2022 11:34, Елка Василева
201
Жилищата ще поскъпнат с 10%, имотните сделки ще са с 10-15% повече през 2022 г.

През третата година от пандемията има голяма вероятност да се повтори картината от 2021 г. на пазара на недвижими имоти в България. Това прогнозира в интервю за БТА Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" /НСНИ/. Очакванията на бранша са цените на жилищата да запазят темпа на растеж от миналата година и той да бъде до 10 на сто, а броят на сделките ще следва миналогодишните стойности, като очакванията са за ръст от около 10-15 процента през първите шест месеца на 2022 г.

Председателят на НСНИ прогнозира да продължи тенденцията на ръст на ипотечните кредити. Позитивните нагласи на бранша са свързани и с присъединяването на България към еврозоната, което е натоварено с очаквания за подобряване на икономиката на България и на доходите на населението. "2024 г. не е толкова далеч, ако се случи всичко планирано", коментира Добромир Ганев.

Поскъпването на строителните материали средно с около 30 на сто няма как да не се отрази в цените на новото строителство и в този смисъл има очаквания за някои райони в страната, за отделни жилищни проекти, ръстовете в цените да достигнат и 20 на сто през 2022 г., което по-скоро ще е изключение, смята председателят на НСНИ.

Реалните участници на пазара на недвижими имоти

За деветте месеца на миналата година - последните данни на Агенция по вписванията, показват, че сделките с имоти са 172 000 или с 31 на сто повече спрямо 2020 г., каза Добромир Ганев. В повечето случаи купувачите са семейства и това означава, че около 350 000 са българите, които са си купили имот през посочения период. В страната над 3 милиона души са икономически активни, а около 82 на сто от населението живее в жилище, което е обитавано от собственик, показват данни на Евростат от средата на миналата година. Средното ниво за ЕС е 44,8 на сто. По този показател България заема трето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния и Хърватия.

За деветте месеца на 2020 г. броят на сделките е бил 132 000, през 2019 г. - 147 000. Като цяло обемът от сделки през последните десет години е около 210 000 - 220 000 на годишна база, коментира Ганев.

Миналата година за бранша беше без аналог за последната декада

Миналата година за бранша беше без аналог за последната декада и като обем сделки, и като търсене, а това се отрази и върху цените, които нараснаха с около 10-12 на сто в основните активни пазари - големите градове на България, коментира Добромир Ганев.

Той прогнозира, че факторите за тези тенденции на пазара на недвижими имоти ще продължат да оказват влияние и през 2022 г. Очаква се банковата политика в областта на ипотечното кредитиране с добрите условия по заемите да продължи, а нулевите и в някои случаи дори отрицателни лихви по депозитите да се запазят.

Ганев посочи, че миналата година всяка втора жилищна сделка в София е била чрез ипотечно кредитиране, в Пловдив процентът е бил 25, във Варна - 30 на сто. Сериозният ръст на доходите, наблюдаван през миналата година, се очаква да бъде също сред факторите, които ще движат пазара на недвижими имоти и през 2022 г.

Добрите прогнози за развитието на макроикономическите показатели на страната и очакванията на международните финансови институции за ръст на БВП на България с над 4 процента също допринасят за оптимизма в сектора. Позитивните очаквания са свързани и с надеждата за по-решителни действия от страна на новото правителство за справяне с енергийната криза и като цяло за интензивното развитие на икономиката.

Здравната криза имаше своите катализиращи фактори за пазара на недвижими имоти, коментира председателят на НСНИ и напомни за тенденцията от последните две години да купуваме по-големи жилища с пространства за всеки член от семейството. Това предопределя и новосформирана тенденция за интерес към имоти с повече от две спални - под формата на допълнително помещение, специално изградено или преградено, която ще наблюдаваме и през тази година.

Старите панелки или ново строителство

Липсата на достатъчно предлагане на нови жилища през миналата година поради нарушените доставки на материали и суровини и голямото търсене беше сред основните тенденции, които формираха пазара в този му сегмент, който беше и сред най-желаните, каза председателят на НСНИ. По данни за първата половина на 2021 г. започнатото ново строителство в София бележи ръст от 45-50 процента, а обемът на сделки за столицата отчита идентичен ръст, темпът при сделките за Пловдив е 37 на сто, Варна - 43 на сто, за Бургас - 22 на сто.

Очаква се тази година тенденцията да се запази и купувачите да продължат да се интересуват предимно от този тип строителство, защото това е завършен нов продукт, с разрешение за ползване. Същевременно, според председателя на НСНИ, интересът към незавършено строителство също ще се запази на достатъчно високи нива, предпочитания ще има и към старото строителство, включително и панелното, към което се насочват купувачи с по-малки бюджети.

Има ли балон на пазара на недвижими имоти

Повечето макроикономисти и експерти в бранша са единни, че в момента за балон в недвижимите имоти не може да се говори и не прогнозират да станем свидетели на подобно явление до края на 2022 г. Сега има изключителен интерес към покупката на жилища, който се отразява върху ръста на цените, коментира председателят на НСНИ. Той изтъкна, че балонът предполага изкуствено повишаване на цените на недвижимите имоти на базата на някакви психологически необичайни фактори, докато сега се виждат съвсем реални такива, които определят динамиката на пазара.

Ваканционните имоти

Браншът очаква да продължи положителната тенденция от миналата година и на пазара на ваканционни имоти, като основните купувачи отново ще са българите, коментира Добромир Ганев. Той не се ангажира с прогнозни цени на ваканционните имоти и брой сделки през 2022 г., като допусна, че тенденциите ще са "позитивни, но не за всички имоти".

Ръстове на обема от сделки с ваканционни имоти миналата година бяха отчетени както в планинските курорти, така и в морските. В Разлог увеличението на сделките с ваканционни имоти беше 87 на сто, в Несебър - 96 на сто, Царево - 89 на сто, Каварна - 43 на сто, Поморие - 42 на сто, Балчик - 34 на сто, Бяла - 14 на сто. Тези ръстове в обемите на сделки, които говорят за интереса към ваканционните имоти, няма как да не дадат отражение върху цените, каза Добромир Ганев, но допълни, че този сегмент на пазара се отличава с твърде различни по разположение и качество имоти и затова при някои от тях през 2022 г. може да има поскъпване, а при други, към които няма голям интерес, дори и поевтиняване.

Председателят на НСНИ отбеляза, че част от купувачите са българи, които живеят в чужбина, а други са такива, които се прибират в родината си. Според него тенденцията от 2020 г., според която 37 000 българи са се върнали в страната и са се регистрирали на постоянен адрес, срещу 6000, които са я напуснали, ще продължи да оказва влияние върху пазара на недвижими имоти и през 2022 г., основно върху жилищния сегмент, но ще има отзвук и при ваканционните имоти.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
5
 
! Отговори
До Един фич преди 2 години
Някога се срещаха читави брокери, но тези в момента... бивши келнери, пиянки от селата, за една дори подозирам, че танцуваше на пилон. Ти решаваш кому да вярваш. Ако не си вярващ, може пък да помислиш и ще стигнеш до сходни заключения като част от коментиращите.
152
3
 
29
 
! Отговори
Хъм... преди 2 години
За първи път под подобна статия се събират над 160 коментара! Това е показателно, че проблем има и е наболял. Колкото и отчаяно да се гърчат строители и брокери, БАЛОН ИМА И ТО ОГРОМЕН, НАДУТ И ЧАКА ПРЪСКАНЕ. Само че тоя път ще гръмне доста болезнено!
151
4
 
21
 
! Отговори
хикс преди 2 години
Балона е спукан вече , от тук нататък каквото и да си купите като недвижим имот сте прецакани
150
14
 
4
 
! Отговори
До ларавел преди 2 години
Точно такъв кредит имам. 30К първоначална и 48 месеца по 4К вноска. Не усетих кога се изплати.
149
25
 
4
 
! Отговори
Ларавел преди 2 години
Доходите за квалифициран труд станаха доста високи, а цените на жилищата са все още доста ниски. Нормално е да има ръст на сделките. Можеш да си купиш хубаво жилище в София и да го изплатиш за 5-6 години с половината от доходите си.
148
1
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
До Туск 145Може да имаш ВСИЧКИТЕ ПАРИ НА СВЕТА, но глупостта и невежеството са ДО ЖИВОТ!
147
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
брокерите усещат че идва пукването на балона и всичко ще се срине и явно добре плащат за подобни публикации. Защо единственно не такива публикации не се обозначават като ПЛАТЕНИ за да се знае че ни манип9улират???????
146
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отново поръчкова статия на брокерите. В момента когато Федералния резерв се кани да вдигне лихвите и да спре да купува държавни книжа това си е чиста лъжа и измаме от страна на брокерите. Опитват се като за послдно да извозят хората!!!!!!!!!!!
145
4
 
10
 
! Отговори
Задачка за домашно преди 2 години
Сулю и Пулю са двама братя,които много се обичат,но решили да се задомят вече в кв.Иван Вазов,като си купят-всеки по 1 ап.от 100 кв.м.Сулю имал 100 000 евро налични,теглил кредит от 100 000 със срок 30 г.и вече е щастлив новодомец.Пулю обаче също имал 100 000 евро налични,но решил да изчака до септември 2022, когато балонът се пукне и тогава щял да си купи подобен ап. като брат си,но БЕЗ КРЕДИТ! Пита се в задачката:КОЙ Е ПО-РАЗУМЕН- Сулю с кредита или Пулю???
144
1
 
25
 
! Отговори
Елитен клуб преди 2 години
Тук само богати хора, ей радвам се, че живея в такава богата държава със заможен и образован народ!
143
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В интерес на истината имаме 2 къщи (една в Симеоново и една на 25км от града в планината) и се отказахме от апартамента в София. Не мислех, че ще успея да го продам бързо, защото е доста голям, а хората не търсят подобни, но успях за доста кратко време. Цените в момента са абсурдни, не е за купуване, но има хора, които не искат парите им да се обезценяват.
142
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера какво толкова спорите. Има агенция по вписванията с 2 клика се вижда колко са сделките. Публично достъпни данни. Иначе казано- сделките са много. Има сума народ, който има много добри доходи и не иска парите му да се обезценяват. Както и аз- дължа дребни пари в банка (няколко заплати) от сорта на 50к за спешни нужди, а всичко останало се върти из фондове, инвестира се в акции и криптовалути. Не, не съм фен на жилищата, имам си достатъчно и няма да купувам скоро.
141
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До Туск. Хубаво е, че вървиш напредЕ. Един съвет, вървейки напредЕ вземи се ограмоти. Че като идеш най-отпредЕ не върви да си такъв неграмотен!
140
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да има балъци да купуват на тия цени,за да просперират тарикатите.
139
5
 
3
 
! Отговори
До Батковото преди 2 години
Златцето 2010-2011 струваше повече доларчета отколкото днес. А с едно доларче преди 10-11 години можеше да си купиш много повече работи, отколкото с 1 доларче днес. Та не съм много съгласен за златцето. Най-многото да забравиш под коя роза точно си го закопал или когато ти потрябва вече някой да го е изровил.
138
1
 
36
 
! Отговори
Надуваем балон преди 2 години
Ако продавате, никога не ползвайте брокерски услуги. Апартаментите се продават веднага, *** шарани има достатъчно. Наемете си свестен адвокат, ще ви излезе около 500лв, макс - 1000лв, вместо да пълните гушите на тия пиявици - брокерските агенции. За един апартамент от 70 000 евро, ще ви приберат около 5000лв комисион. Иначе около 1/3 от апартаментите са празни, много лоша изненада ги чака тия, дето си мислят че инвестират парите си на сигурно.
137
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По изгодно е да си кущиш имот в Гърция отколкото да си влагаш парите в некачественото строитество в БГ и паянтавите къщи по селата.
136
2
 
22
 
! Отговори
Батко преди 2 години
До Туск Тускче даже ти сложих плюсче:) Иначе ще ти кажа нещо батьовото, богат не се става с пестене и купуване на кутийки. Богат се става с далавера, а апартаментите не са далавера вече. Далавера бяха, когато строяхме кооперация с 12 апартамента и от 4 си бяхме избили парите, а за останалите имаше опашка. А ако мислиш да си спасиш парите, по добре купи 50 парцела около главни пътища или си купи някое кило злато и го зарови под розите, другото си е пълна загуба...
135
3
 
22
 
! Отговори
Агресивна Конкуренци преди 2 години
Колеги предлагам да заведем дело колективен иск за облъчване и да сезираме комисия за конкуренция в информационият поток не е нормално всеки ден статия за Недвижими Имоти облъчване повече и от Ковид , въобще не ме интересувате искам да пазя здравето си с пътувания хубав шоколад и вина и разкошни чужди жени . Кой шоп какъв кимизарник имал или купил или изплаща на банката не ме интересува. *** колко скочил бетона с 50 % *** на майка ви ... плащайте си данъците брокерасти и ,,строители" и у лево
134
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жилищата в София поскъпват а наемите падат. Балон изоообщо няма...