Трябва ли да очакваме скок в цените и фалити на производители?

Всички поскъпвания се плащат от джоба на потребителите
10 яну 2022 16:30, Ния Христова
28

Производители и преработватели прогнозират скок на цените на продуктите и услугите след рекордното увеличение на цените на природния газ. С колко точно ще се повишат цените?

 "Цените на стоките няма да скочат с 30%, защото всеки производител трябва да изчисли точно какъв процент от ценообразуването е самият фактор. В България основният енергиен източник е електроенергията, която е поскъпнала драстично. Ще се отрази неминуемо в увеличаване на цените и потребителите ще го усетят. Има увеличения с 10-15% и се очаква да поскъпват още. Нормализиране на цените може да очакваме в средата на годината - през юни-юли", заяви Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той подчерта, че всички поскъпвания се плащат от джоба на потребителите, а цените вече се увеличават тенденциозно. 
 
"Веднага след отпадането на мораториума ще усетим това, което се случи с газа. Неминуемо е КЕВР да поиска увеличаване на цените на електроенергията", предупреди Майорски. 
 
По думите на Майорски най-сериозното поскъпване е при зеленчуците, защото сме в сезон, в който те се отглеждат оранжерийно. 
 
"Част от сектора ще пострада доста и може да се стигне до фалити. Голяма част от преработката на млечните продукти е свързана с газа, там се очаква поскъпване с 10-12%. В почти всяка една услуга се използва електроенергия. Във фризьорските салони със сигурност ще има увеличение", каза още Майорски.
 
Председателят на Националния съюз на градинарите (НСГ) Мариана Милтенова алармира, че ситуацията в сектора е доста тревожна.
 
"Изключително много се повишиха цените на торовете и препаратите за растителна защита, това ще оскъпи много стойността на продукцията, поради което тя не може да се продава на тази цена", обясни Милтенова. 
 
"Нашият сектор за две години не получи никаква помощ за работната ръка. Нито мярката "60/40" беше приложима, нито компенсациите са достатъчни да покрият загубите, които реализират колегите. Производството върви изключително много надолу. Вносът на плодове и зеленчуци се увеличава, защото много наши производители се отказват да работят", коментира председателят на НСГ.
 
"Стряскащо е, че вместо да увеличим българското производство и да се подпомага този сектор, увеличаваме вноса на чужда продукция, защото е по-евтина от произведената в България. Дълги години този сектор е бил неглижиран и трябва да бъде подпомогнат", категоричен е Пейо Майорски.
 
Целия разговор гледайте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 4 дни управителят на едно от общинските топлофик. дружества в състава на Булгаргаз - на Балкангаз 2000 Ботевград се опита да обясни доста високите суми, които трябва да заплащат жителите на града - около 400-500 лв за газ за битови нужди. Изявлението му беше, че тези суми трябва да се изплатят в рамките на месеца иначе спиране на газа на неизрядните платци. Разсрочено заплащане само при заявка през лятото за следващата година.При тази цена управителите на общ. дружества яко ще намажат.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера следобяд по ТВ съобщиха сумите, които плащат потребителите на природен газ от седем газоразпределителни дружества. Оказа се че за шест от тях цената в лв/MWh e почти еднаква, а тази на Булгаргаз - 2 пъти по-висока от тази на посочените 6 дружества!В резултат докато едно семейство от тях плаща средно за месец декември около 200-250 лв, такова от Булгаргаз заплаща 400-500 лв, а за януари се очаква сумата да бъде непосилна - 550-650 лв! Шеф на Булгаргаз е Н.Павлов.Думата имат МС и ПрРБ.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Домушчиев да помогне на бедните си братя бизнесмени. Той е милиардер. Да пращат молби до него да им помага. Държавата първо трябва да им вдигне данъците на 70 процента, пък тогава да искат пари. Коли, вили в чужбина, офшорни сметки са все от изпрани пари и спестени данъци. Оттам сега да вадят пари за черни дни.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме чували досега бизнесмен да се оплаква, че яхтите са му скъпи, колите му са скъпи. Чували сме да се хвалят, че яхтите им са скъпи, че колите им са скъпи, че са богати. Сега да се хвалят, че токът им е скъп.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще продадем имуществото и ще секвестираме парите на всички оплаквачки бизнесмени Андрешковци, които искат държавни помощи.........................Първо трябва те да дадат пари за плащане на тока на колегите си, да помогнат един на друг, после държавата ще помага на бедните бизнесмени. Но мултимилионери и милиардери да искат държавни помощи - не може. Милиардерите да помогнат на по-бедните си колеги бизнесмени Андрешковци. Като искат ниски и никакви данъци, те само да си помагат един на друг.
17
0
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Бизнеса, продайте някоя и дтуга яхта, някоя и друга къща в Гърция, бръкнете в някоя и друга офшортка, орежете разходите на метресата, ограничете разходките с частния самолет и петия от гаража майбах и хоп тока е платен!Стига сте хленчили пред държавната порта. Не посягайте и на малкото, което променящите се дават на пенсионерите.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е, добре ли е при промяната?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ***, в момета в Бълария има свръх производство на електроенергия, набий си този факт в червената глава!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И все повече фалити ще има, не е толкова неочаквано. Ниски доходи, бедност и западно-европейски цени - резултатът е борба за оцеляване и купуване на все по-малко продукти. Например онзи ден щях да купя краставици, но след като видях цената към 5 лева реших че не са ми притрябвали. И с други стоки ще стане така.
13
1
 
4
 
! Отговори
ПОМОЩИ ДА СЕ ДАВАТ преди 2 години
. На базата на произведена и продадена ПРОДУКЦИЯ---А, НЕ НА КАЛПАК......
12
1
 
11
 
! Отговори
мак преди 2 години
Производители на храни заслужават помощ повече отколкото кръчмари.
11
4
 
9
 
! Отговори
Очакват ни преди 2 години
Очакват ни масови фалити на български производители в контекста на продължаващата промяна
10
2
 
8
 
! Отговори
горски наторител преди 2 години
Зависи какво произвеждат производителите.
9
0
 
9
 
! Отговори
морски преди 2 години
Кои градинари реват за пари?! Тези дето гледат весела трева са си добре! Докато плащат на правилните хора...
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зозо Ако не си разбрал хората с куфарчетата са си тук и техните внуци си живеят като принцове. Държавата продължава да поддържа солидарни фондове дупки за пари и раздава пари калпак по комунистически.
7
6
 
5
 
! Отговори
малко ви е преди 2 години
Малко ви е! И едно яко земетресение трябва сега, та дано алчността ви се засити...
6
6
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
На 10.01.1997г. прогонихме с камъни комунистите. Заплата 5 долара, пенсия 2 долара. Ай сиктир!!!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и двете вече са факт...
4
3
 
17
 
! Отговори
СКИ фитнес СПА преди 2 години
Също РЕВАТ за ПАРИ. Жизнено важно е в кавички държавата да плаща на частни фирми със ски съоръжения щото трябвало да печелят пари. Ама без това не може да се живее. Който иска СКИ да си плаща скъпи билети и да не пилеят държавни пари за такива глупости. Нека дори ДА ИМА ДАНЪК ЛУКС хората с много ТЕ ДА ПЛАЩАТ ПРОГРЕСИВЕН данък.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Зелена Сделка,Ковид,Баснословни цени на въглеводороди и Ел Енергия"или така наречената Перфектна Буря която ще занули доста хора по света!