Шулева: Пенсионери с 30 г. стаж и с 45 г. получават едно и също увеличение

Средните пенсии все повече се приближават до минималните
Обновена: 11 яну 2022 22:06 | 11 яну 2022 22:05, Анисия Иванова
202

Ощетени и компенсирани: Кой е виновен за гафа с пенсиите и има ли гаф наистина?

"Цялата тази сага започна преди повече от година, когато беше обявена тази 50 лв. добавка към пенсиите. Това доведе до очаквания, че тя ще стане част от пенсията. По-големият проблем се получи, когато през лятото тази добавка от 50 лв. стана 120 лв.", посочи бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева в студиото на "Денят ON AIR".  

Това, което социалното министерство по времето на служебните кабинети беше предвидило, трябваше да покрие това увеличение с коефициента тежест на трудовия стаж тези 50 лв., уточни тя.

"Разчетът беше направен така, че да няма почти пенсионери, които да получат по-малко от 50 лв. С обещанието, че всеки пенсионер ще получи толкова, колкото през декември, нещата съвсем се задълбочиха", смята бившият вицепремиер.

Според нея експертите са разчитали, че хората ще приемат пенсията с нейното преизчислено увеличение, като увеличение, а добавката - като нещо отделно.

"Не може един пенсионер, който има 30 г. стаж и един, който има 45 г., да получат едно и също увеличение. Пенсията се изчислява на базата на трудовия стаж и на дохода, на който си се осигурявал", подчерта Шулева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ има много стръмно покачване на минималните пенсии за сметка на средните.

"Те остават относително недостатъчно компенсирани. Средните пенсии все повече се приближават до минималните. Това създава противоречие в самата осигурителна система", категорична е тя.

Бившият вицепремиер отбеляза, че минималните пенсии са безобразно ниски и живеенето е почти невъзможно.

"В годините средният осигурителен доход растеше много по-стръмно, отколкото пенсиите се компенсираха по "швейцарското правило". Това доведе до смачкването на средните пенсии. Таванът трябваше отдавна да падне. При него има една друга голяма несправедливост, свързана с трудовия стаж", обясни Шулева.

Бившият социален министър коментира и темата, че юни месец ще се мисли за нов пенсионен модел. "До юни няма да има промяна - нито в тавана, нито в пенсиите така, както са изчислени към момента", изтъкна тя.

А относно инфлацията за първото тримесечие, бившият вицепремиер каза, че липсва ясен механизъм за компенсация за увеличените цени на енергоносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
0
 
! Отговори
Морз преди 2 години
Аз Вашите дипломи мога да ги взема, но вие професията ми ще усвоите след една, НО, УТОЧНЯВАМ, една, но светлинна година. Морзовата азбука не е точки и тирета.А сега в АЙ ти сектора работят такива, като мен. Останалите щракате по клавитурата като Анна пулемьотчица и браузъра си не можете да обновите.
159
1
 
0
 
! Отговори
ОК риболов преди 2 години
На хабере си нямате от предприятието, което носеше валута. А тя се заработва не само, както си въобразявате. В Африка, че и другаде имаше "горещи точки" Но Вас Ви интересуваха само "дойлерите" Знаете ли как се печелят. Според определени среди, това предприятие водеше "Малката война." Я се вижте какво направихте от плячкосването и грабежа, докато ние спяхме вързани за койките. Такива, подобни на Вас, само лампички и копчелъците не можете да преброите на работното ми място. Стана ли Ви ясно, ОК.
158
0
 
0
 
! Отговори
Още от морзовата азб преди 2 години
Унижение, пред хора, сътворени на шишемастика и дамаджана кисело вино. Пръв ще се подпиша при референдум да се престане с Вашите пенсии. На мене има кой да ми изпрати. На Вас и отрочетата ще Ви стигне ли онова, което "изработихте"Нямам думи не за размера на пенсията, а по начина на тарикатлъка Ви, по който определяте "ПРИНОСА", Вие и Сие. Със заедното вървене-до тук. Край на прошката и давността.
157
0
 
0
 
! Отговори
Морз продължение преди 2 години
Затова ще се возите в опашката на самолета. Връщахме се, заприличали на каторжници от солна мина, кифло. Докато броили тенджери и ***, които могат да навъртят и 50 годишен стаж, какво...Цял живот си подстригвахте лозички и локахте алкохол. А, и да ти допълня: имам още и 11 години мисля учителски стаж, УИ Шумен. Без нито ден болнични. Ще спрра до тук. Такива и за Тамагочи да се грижат, на Кристиян Д,ор няма да заухаят. Не желая подаяниия. Знай и такива като теб: Унижение не се прощава.
156
0
 
0
 
! Отговори
От Дядо ти Морз преди 2 години
Другарко, хабере си нямаш от нищо. Дванадесет часа работен ден, шест месеца, без почивка, при екстремни условия, с висока квалификация, международна работа, промишлен обем информация, далеч от близки, изпитания за семействата. 12 часа, четири часа, всички висококвлифицирани специалисти в рибцеха производството, кафо. Останалото време, "вайлънт щорм" кафо, че и повече време работа по специалността. Как изчисклихте , че 12=на 8. Сътворители на умишлен хаос. Затова ще се возите в опашката на самол
155
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сте права, госпожо Шулева! Ценз, стаж, квалификация, внесени осигуровки за времето, през което сме работили девалвира! Средните пенсии не се актуализираха във времето и сега се изравниха с минималната! Добавките за ковид трябваше да се дават като социални помощи, а не към пенсиите и на калпак!
154
11
 
13
 
! Отговори
17 год. трудов стаж! преди 2 години
"тЯхноимпекс", вкл. дрогарката Петрова-Нинова, 12 години ме изтискваха, комисйонните по тяхна преценка, застраховки не ни правеха, но имаше санкции, за Непослушни и Мърморещи, примерно защо съм тръгнал с колата си, без да подам молба, и после, глоба половин заплата, и, ... два месеца леща...не ги интересува че съм с дете-ученик и жена !
153
6
 
32
 
! Отговори
Професионалист преди 2 години
Тази простотия не съм очаквал от бивш министър. Аз 34г.съм работил първа кат.труд и съм плащал тавана на данъчните осигуровки,но взех увеличение само 5,3%.А разни пенсионери,които не са плащали никакви осигуровки в хазната цял живот получиха над12% увеличение.Това е живо ограбване на интелигентните пенсионери,които цял живот са плащали високи данъци на държавата и...накрая нищо.Прав е Слави, че живеем в Абсурдистан.
152
1
 
6
 
! Отговори
Бретончето й... преди 2 години
..е откраднато, от Мирей Матйо, която ми разби сърдцето, с "Акрополис, адйо". А баба Лидия, Кой, Кой я излъга, че бретона й отива, но не е казал "... като на свинче звънче"
151
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси простотията. Ами ако 30г си се осигурявал на тавана, а друг 45 се е осигурявал на минимума е нормално да са близки цифрите. Типично по социалистически математиката няма значение. Важното е "как се чувстват снежинките"
150
1
 
1
 
! Отговори
Стисни ма Лида... преди 2 години
...зорлен дапрдна! дедо Радко
149
1
 
3
 
! Отговори
Обява преди 2 години
Запазена Родопска мечка, блондинка, търси работа компаньонка на Царска особа.
148
3
 
15
 
! Отговори
Станчев преди 2 години
Ако даването на заплати в плик е масово значи законите са сбъркани и мародерски. Депутатите също стават все по-неграмотни макар че заплатите им се увеличават.
147
10
 
5
 
! Отговори
Джоко преди 2 години
Всички пенсионни системи са пирамиди. България ще се моли на САЩ за доларчета защото иначе нашата пирамида ще рухне скоро. Същото важи и за Русия.
146
3
 
14
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Ако си бил терикат и си крил осигуровки. Трябва да получаваш, колкото си си спести с осигуровки. Ако е под минимума за твоя стандарт за живот - продължаваш да работиш. Същото трябва да е и със здравните вноски, колкото си внесъл толкова ползваш. Ако не си внасял си поема риска.
145
2
 
5
 
! Отговори
Горан преди 2 години
В Германия вече ще дават пенсии и на младите защото ще сложат роботи навсякъде и работни места няма да има. "Гении" са тези германци!
144
13
 
8
 
! Отговори
Шнапса преди 2 години
Тези от ДС и Дълбоката държава ограбиха пенсионните фондове 1990 г. После убиха Луканов и почнаха да печелят от отвличания на хора. След това сложиха Бойко за 10 години на власт да краде от тяхно име. И затова сме най-бедните в Европа. Трябва да скъсаме всички връзки с Русия защото тя умира и ще иска да затрие и нас.
143
4
 
5
 
! Отговори
Обява преди 2 години
Ваксинирана опитомена акула търси работа в Пенсионна система
142
6
 
20
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Какви пенсии като няма икономика? Държавата при Бойко пречеше с всички сили на бизнеса. Бойко и Пеевски са най-големите мафиоти и българоубийци.
141
1
 
14
 
! Отговори
МНОГО ТОЧНО преди 2 години
Г-ЖА ШУЛЕВА. ТОВА ГО КАЗВАМ ОТ 2 ГОД. МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ЗА ТЕЗИ 2-3 ГОД СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 90%СРЕДНАТА СЪС 22%.И ЗА СТАЖА Е ВЯРНО РАБОТИЛ 30 ГОД. ВЗЕМАЛ ПАРИ ПОД МАСАТА ОСИГУРЯВАЛ СЕ Е НА МИНИМАЛНАТА И СЕГА ХОП ПЕНСИЯ ДОЛУ ГОРЕ КОЛКОТО СРЕДНАТА. ТЪПОТИЯ. ДА ДА УВЕЛИЧАВАТ НО ПО РАВЕН ПРОЦЕНТ. ЗА ИЗБОРИ. ПОНЕЖЕ ТЕ СА 1 100 000.