Шулева: Пенсионери с 30 г. стаж и с 45 г. получават едно и също увеличение

Средните пенсии все повече се приближават до минималните
Обновена: 11 яну 2022 22:06 | 11 яну 2022 22:05, Анисия Иванова
202

Ощетени и компенсирани: Кой е виновен за гафа с пенсиите и има ли гаф наистина?

"Цялата тази сага започна преди повече от година, когато беше обявена тази 50 лв. добавка към пенсиите. Това доведе до очаквания, че тя ще стане част от пенсията. По-големият проблем се получи, когато през лятото тази добавка от 50 лв. стана 120 лв.", посочи бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева в студиото на "Денят ON AIR".  

Това, което социалното министерство по времето на служебните кабинети беше предвидило, трябваше да покрие това увеличение с коефициента тежест на трудовия стаж тези 50 лв., уточни тя.

"Разчетът беше направен така, че да няма почти пенсионери, които да получат по-малко от 50 лв. С обещанието, че всеки пенсионер ще получи толкова, колкото през декември, нещата съвсем се задълбочиха", смята бившият вицепремиер.

Според нея експертите са разчитали, че хората ще приемат пенсията с нейното преизчислено увеличение, като увеличение, а добавката - като нещо отделно.

"Не може един пенсионер, който има 30 г. стаж и един, който има 45 г., да получат едно и също увеличение. Пенсията се изчислява на базата на трудовия стаж и на дохода, на който си се осигурявал", подчерта Шулева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ има много стръмно покачване на минималните пенсии за сметка на средните.

"Те остават относително недостатъчно компенсирани. Средните пенсии все повече се приближават до минималните. Това създава противоречие в самата осигурителна система", категорична е тя.

Бившият вицепремиер отбеляза, че минималните пенсии са безобразно ниски и живеенето е почти невъзможно.

"В годините средният осигурителен доход растеше много по-стръмно, отколкото пенсиите се компенсираха по "швейцарското правило". Това доведе до смачкването на средните пенсии. Таванът трябваше отдавна да падне. При него има една друга голяма несправедливост, свързана с трудовия стаж", обясни Шулева.

Бившият социален министър коментира и темата, че юни месец ще се мисли за нов пенсионен модел. "До юни няма да има промяна - нито в тавана, нито в пенсиите така, както са изчислени към момента", изтъкна тя.

А относно инфлацията за първото тримесечие, бившият вицепремиер каза, че липсва ясен механизъм за компенсация за увеличените цени на енергоносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
България ще се управлява от коалиция с първа сила ИТН, втора ПП, трета ДБ. Опозиция са статуквото ГЕРБ, ДПС и БСП. Каримански премиер. Божанов и Кокорчо остават министри.
59
0
 
13
 
! Отговори
Ddd преди 2 години
Вече е безпредметно хората да се осигуряват и да хвърлят пари на вятъра, няма смисъл, като се пенсионират ще вземат същите пенсии като други които въобще не са се осигурявали. Не различно богати а еднакво бедни, това е идеята.
58
9
 
1
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 години
КАРИМАНСКИ министър председател, Божанов остава, Кокорчо остава, екология и правосъдие за ДБ, Нинова оставка, Бойко оставка, ДПС, БСП и ГЕРБ опозиция, Управление от ИТН, първа сила, ДБ втора сила, ПП, трета сила, Възраждане вън от НС. ГЛАСУВАЙТЕ. 6 политически сили, стабилна опозиция, нови и модерни управляващи. Това е най-доброто, което може да си направим.
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо нека направят мин. пенсия на 2000 лева, а после нека дигнат макс пенсия на 20000 лева. Никой не е против. Но както е сега не може да се живее с тия цени.
56
1
 
12
 
! Отговори
Що да не питам преди 2 години
А на Шулева как и дадоха мажоритарен пакет акции в курорт Албена АД за пенсия много е работна ли кво ли?
55
4
 
1
 
! Отговори
Гласувал за Киро преди 2 години
И министъра на спорта е окей. На следващите избори през май, ще гласувам Каримански да стане министър-председател на България. Той е най-ама най-читавия от всичките. Хем модерен, хем народен, хем богат, хем умен, хем дипломатичен. Каримански ще е следващия премиер. Той ще ни управлява пълен мандат. Ще видите на есен.
54
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1500 лева пенсия няма нужда от увеличение, докато 300 лева няма пари за лекарства и загива.Ако политик или военен е вземал по-висока заплата, не значи че трябва да взема по-висока пенсия ако не е спестил пари от заплатата. Отделен въпрос е че повечето политици не заслужават висока заплата.
53
4
 
2
 
! Отговори
Гласувал за Киро преди 2 години
Направих грешка, че гласувах за Киро, трябваше да си гласувам пак за ИТН. Само Кокорчо и Божанов са читави от тоя министерски съвет. Всичко друго е ЛЕШ! ОСТАВКА!
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ПЕНСИОНИРАНЕ НА ЖЕНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ПО-РАНО ОТ МЪЖЕТЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ ПО ПОЛ!!!
51
0
 
16
 
! Отговори
За по младите преди 2 години
Тази навремето много краде.
50
1
 
8
 
! Отговори
Чудесно преди 2 години
Тази ходи на подстрижка при фризьора на Фъндъкова, Цачева, Дариткова и Караянчева. Малко си повърнах в устата... баси гнуcното бракме.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не я кани , плаща си с откраднатото. Белким кепетата я настанят в някоя кресло в ротацията на продажниците.
48
1
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 2 години
Яко
47
0
 
10
 
! Отговори
WTF????????????????? преди 2 години
Тази я има на видео запис в тубата, в който казва, че ГЕРБ са мафиоти... после стана първа гербаджийка. Как да вярва човек на такава пачавpa?
46
0
 
2
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До Друго измерение В 1396-та сме.
45
0
 
14
 
! Отговори
Друго измерение преди 2 години
Шулева, Нинова, Румен Овчаров, Лупи ги въртят по из медиите. Във властта е пълно с "юпита". Вътрешният министър е алкохолик. Борисов е в опозиция и плюе по всички. В парламента има белокос русофил, призоваващ към ексцесии. Президентът ни е от БСП. Стойчо Младенов е треньор на ЦСКА. Бг футболът ни е на дъното. Абе да не сме 2005-та пак??
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната пенсия трябва да е в размер колкото ще се изчисли за човек осигурявал се на минималната заплата и с пълен трудов стаж. Това за България означава вероятно 200 лева минимална пенсия. Тези 370 лева, на които я увеличиха, означават почти двойно повече пари, отколкото заслужават
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я ми припомнете при тази ква беше миномалната пенсия,че не помня.А,и майчинските.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добро утро г-жо това май не знаеше кога хапваше и ходеше на командировки за тяхна сметка.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За десет дена 9 милярда и омикрон интересна държава сме