Шулева: Пенсионери с 30 г. стаж и с 45 г. получават едно и също увеличение

Средните пенсии все повече се приближават до минималните
Обновена: 11 яну 2022 22:06 | 11 яну 2022 22:05, Анисия Иванова
202

Ощетени и компенсирани: Кой е виновен за гафа с пенсиите и има ли гаф наистина?

"Цялата тази сага започна преди повече от година, когато беше обявена тази 50 лв. добавка към пенсиите. Това доведе до очаквания, че тя ще стане част от пенсията. По-големият проблем се получи, когато през лятото тази добавка от 50 лв. стана 120 лв.", посочи бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева в студиото на "Денят ON AIR".  

Това, което социалното министерство по времето на служебните кабинети беше предвидило, трябваше да покрие това увеличение с коефициента тежест на трудовия стаж тези 50 лв., уточни тя.

"Разчетът беше направен така, че да няма почти пенсионери, които да получат по-малко от 50 лв. С обещанието, че всеки пенсионер ще получи толкова, колкото през декември, нещата съвсем се задълбочиха", смята бившият вицепремиер.

Според нея експертите са разчитали, че хората ще приемат пенсията с нейното преизчислено увеличение, като увеличение, а добавката - като нещо отделно.

"Не може един пенсионер, който има 30 г. стаж и един, който има 45 г., да получат едно и също увеличение. Пенсията се изчислява на базата на трудовия стаж и на дохода, на който си се осигурявал", подчерта Шулева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ има много стръмно покачване на минималните пенсии за сметка на средните.

"Те остават относително недостатъчно компенсирани. Средните пенсии все повече се приближават до минималните. Това създава противоречие в самата осигурителна система", категорична е тя.

Бившият вицепремиер отбеляза, че минималните пенсии са безобразно ниски и живеенето е почти невъзможно.

"В годините средният осигурителен доход растеше много по-стръмно, отколкото пенсиите се компенсираха по "швейцарското правило". Това доведе до смачкването на средните пенсии. Таванът трябваше отдавна да падне. При него има една друга голяма несправедливост, свързана с трудовия стаж", обясни Шулева.

Бившият социален министър коментира и темата, че юни месец ще се мисли за нов пенсионен модел. "До юни няма да има промяна - нито в тавана, нито в пенсиите така, както са изчислени към момента", изтъкна тя.

А относно инфлацията за първото тримесечие, бившият вицепремиер каза, че липсва ясен механизъм за компенсация за увеличените цени на енергоносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешката е, че я има тази минимална пенсия, а такава имаше и при Шулева. Има ли минимална пенсия, която не е определена като процент от средната пенсия, двете пенсии неминуемо се сближават по размер. Другият вариант е минималната пенсия да се държи много ниска, примерно 180-210 лева при сегашните условия, но всеки да си получава пенсия според стажа и осигуровките.
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шугавица не знам като какъв експерт се изявява, но сега нещо се е размислила, но нещо не й се отдава мисленето - що да не може хора с 30 и 45 години стаж да получават една и съща пенсия? Просто е, възможно е и е задължително да е така, когато 30 години си бил с максимално осигуряване и 45 години с минимално. Нали има осигурителен принос, или вече -не?Безобразието е при категорийните пенсионери, а не при социалните пенсии.Мачкате основно мъже със сурови професии...
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което казва г-жа Шулева, е вярно.Жена ми беше р-л лаборатория, н.с. След масовите съкращения в Института в средата на 90-те години тя работи 5 г. недобре платена работа преди да се пенсионира.Пенсията й беше 240 лв, 90 лв повече от тези с основно образование, работещи нискоквалифицирана работа.След направаните на 3 пъти повишения на минималната пенсия без повишаване на тази на висшистите сега тази разлика падна от 90 на 8 лв.Това е срамно,г-да от НОИ, политици и синдикалисти!Засрамете се!
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире компенсира 75лв за ваксина
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща ми го виде това увеличение, цели 3 лв., да поясня взима средна пенсия :))) Смешници сте, това е ясно на всички, по добре се измитайте с Кирчо бързо към Щатите, нали там живеят семействата ви, на Корни синчето също :)))
35
6
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До Анонимен проклетите са такива индивиди ,като вас.Тичай в Банкя да плачеш.Проклетията се връща при тези дето я пожелават.
34
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излъгахте възрастните хора да гласуват за ПП и Киро харварда и сега ги хвърлят в бедност и глад. Мръсни лъжци проклети да сте
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези същества не се научиха да четат законите на страната. Решение ном.3 от 2018г на КС е, че поголовното пенсиониране на работещи е дискриминационно и противоконституционно. Тези тямат законите за тищо, а ще се борят за въстановяване на законността.
32
3
 
6
 
! Отговори
ПППП преди 2 години
ЯЖТЕ ПАСТИ!
31
2
 
18
 
! Отговори
Бено преди 2 години
За съотношението между най-ниските и средните пенсии е абсолютно права, те почти не се различават по размер, което е крайно несправедливо!
30
4
 
12
 
! Отговори
Тази компания преди 2 години
Се подигра с първа категория. Това не е само полиция, това са армия, пожарна, летци, миньори. Техните пенсии ги намалихте. Искам и вас да ви плюват в лицето и ви псуват, но ще искате да ви пазят от народната любов. Обяснете защо пенсията на детето на загиналия през лятото летец е по-малка от тази през декември. За съжаление вие гледате едностранно, не ви интересува нищо друго. Нямате комплексно мислене. По-добре вървете си, докато не е станало късно. За всака ваша издънка ли ще се събира КС при
29
6
 
21
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
ВДИГНАХА ПЕНСИИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ СТАНАХМЕ НЕСМЕТНО БОГАТИ, СПОРЕД АСЕН ФИНАНСИСТА. СЕГА ЩЕ НИ ВДИГНАТ ТОКА И ПАРНОТО, ХЛЯБА И СИРЕНЕТО, ЛЕКАРСТВАТА И ВСИЧКО ОСТАНАЛО, ЗА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПРОМЯНАТА ПРЕПОРЪЧВА -БАВНО ТРЪГВАЙТЕ КЪМ ГРОБИЩАТА!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арджан по прякор барцелоната.
27
10
 
12
 
! Отговори
до 18 преди 2 години
Какво искаш да кажеш ти бе, дрОгарю, та ни сравняваш със Западна Европа, там няма руско присъствие, нито комунисти. При нас селските апаши на комунизма окрадоха не само държавната хазна и банките, но и Пенсионния фонд. Аре чупката...
26
0
 
9
 
! Отговори
Я па тая преди 2 години
Шилева, крадлив дедо не ти ли хортува за Народния съд и ползите от него? Историята се повтаря, ей го Белене къде го.
25
2
 
15
 
! Отговори
toti преди 2 години
Тая кокошка спа 12г сега се сабудила гладна и взела да коткодяка ??
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На некои им е кярно, на други не... Както казва световно известната звезда, докторът хонорис кауза: "....съм таймс уин, съм тайм люн"
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая крадла Шулева пак се домъкна в политиката сигурен знак какво представлява в момента протестърската власт!
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на стоките от първа, втора, трета и н-та необходимост на запад ще продължават да растат, доходите ще намаляват. В западна Еворпа ще обеднеят няколко пъти, но това няма да е трагедия, пак ще се живее някак си при тях. В страни като България обаче ще бъде много тежко и може да се стигне дори до глад.
21
0
 
4
 
! Отговори
Гелса преди 2 години
Демек Г-жо Шулева в България всичко е пълно по-но.