БРР: Икономиката ще преминава към възстановяване и развитие

Стабилната банкова система отслабила пандемичните шокове
14 яну 2022 18:38, Анисия Иванова
11
БРР: Икономиката ще преминава към възстановяване и развитие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката и фискалната позиция на България са останали стабилни и силни независимо от всички пандемични мерки с по-малко дефицити в сравнение с много от големите и развити икономики в ЕС. Това заяви Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие (ББР), в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

По думите му забавянето в България е било по-малко спрямо предпандемичните нива, но и растежът след шока ще бъде по-малък. Продължаваме да имаме добре капитализирана, много високо ликвидна, много устойчива банкова система - особено през 2021 г., която показва отлични финансови резултати.

През 2022 г. се очаква икономиката да преминава от пандемична към ендемична ситуация, а възстановяването трябва да премине към развитие, каза Лингорски и добави, че европейските икономики вече ще достигат предпандемичните нива през първата половина на годината.

"Пазарът на труда също се възстановява бързо в Западна Европа, а в България е практически възстановен по отношение на количествените стойности - по-скоро недостигът се оказва възпиращ."

Голямото негативно структурно наследство от пандемията остава рязкото нарушаване на веригите на доставки и тяхната невъзможност да се възстановят. Кризата е предизвикала и големи промени на пазара на труда и на поведението на потребителите, а особено за малките и средни предприятия е създала новото предизвикателство колко бързо ще съумеят да въведат нови технологии, за да останат конкурентоспособни, коментира Лингорски.

В дългосрочен план с навлизането на автоматизацията производителността на труда ще има все по-малка тежест като фактор на растеж и развитие, а продуктивността на фирмите ще бъде по-важна, каза Лингорски.

Индустриалното производство е в ход на трансформация, наблюдавана в селското стопанство през миналия век - с развитието си производството ще допринася все по-слабо към постигането на пълна заетост. Перспективата е на страната на дейностите и квалификациите, ориентирани към творческо-креативни специализации и дейности. Подкрепата за подобни по-креативно настроени бизнеси във всички сектори трябва да е движещата сила за икономиката след излизането от периода на възстановяване от пандемията, каза Лингорски.

След миналата финансова криза, общият брой чужди инвестиции в България продължава да спада, както и инвестициите, които насърчават иновациите и създаването на допълнителна стойност, и обръщането на тази тенденция трябва да стане приоритет, смята Лингорски.

ББР е лансирала идеята за създаването на втори инвестиционен фонд към инициативата "Три морета", който да бъде насочен към иновации, високи технологии и подкрепата на иновативния сектор "там където виждаме пазарна липса", каза Лингорски. Заедно с Европейския инвестиционен фонд и частния сектор новият фонд ще се стреми да компенсира липсата на интерес от големите рискови капитали в региона и да подпомага преминаването към по-голям мащаб на бизнеси в сектори като основни технологии и енергийна трансформация.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
БРР дъра бъра 3 чадъра :)))
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за преписване не ставате! Едно заглавие не можете да си напишете! . . . . . БРР: Икономиката ще преминава към възстановяване и развитие. . . . . Б-Р-Р; Б-р-р ; Б-р-р ; Б-р-р ; Б-р-р
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости.Като бяхме 9 милиона имахме 240 дупитата на 300 лв.Сега като сме 6 милиона имаме пак 240 дупитата ама 10 000 лв. освен тях трябва да издържаме и евро дупитатите които вземат един милион евро за 5 години лежане.Трябва да си мнооого п.р.о.сс да разправяш че това било мнооого добре за икономиката.Това убива народа а без него няма икономика.Важен е само производителя (хората в частни сектор) и потребителя пак предимно те. Останалите чорбаджисти са само посредници а службогонците са кърлежи
6
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Всички виждаме какво се случва с малкия бизнес, които в нормалните държави е гръбнакът на икономиката/затварят, фалират, работят по малко, пестят ток/.и усещаме по джобовете си, определено се възстановява тази българска икономика. Скоро ще ядете масов бой, та ще ви видим.
5
0
 
4
 
! Отговори
сбъркана работа преди 1 година
Не се строи модерна държава със питиепродавници. Всичко е с краката нагоре.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде да вземем сили и наивност, за да вярваме на политици, икономисти, банкери, които дрънкат : Икономиката ще преминава към възстановяване и развитие. Научно-техническият прогрес, високите технологии трябва да повишават благосъстоянието на хората, а с тези зелени сделки, восоки цени на енергията и хранителните продукти, за какво възстановяване и развитие иде реч?
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааа, това е оня лингорски дето едвам завърши ХТИ-то и дето се ската от казармата защото родителите му са активни борци. Голям скок е направил от химик-металург към банково дели.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлация, доходите намаляват, данъците растат, обаче ИКОНОМИКАТА е добре. Да живее икономиката
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките дигнаха таксите но БНБ и МС си мълчи.