Ще расте ли още цената на хляба?

В Европа тя скочила два пъти, у нас - 35%
16 яну 2022 14:30, Александър Попов
65
Ще расте ли още цената на хляба?
Снимка: БГНЕС

В сравнение с другите храни поскъпването на хляба е най-слабо изразено, заяви председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред БНТ.

Според нея имаме да догонваме пазарните цени на Европа

"Цената на хляба в Европа се покачи два пъти. При нас доставната цена на хляба е покачена само в рамките на 35%. Според икономическите анализи не само у нас, а и в света, инфлацията ще продължава да расте. В света вече отчитат двуцифрено число. Реално потребителите у нас знаят, че тя наближава 30%. Цената на енергоносителите се покачи. За електрическата енергия четири пъти, за газа – пет пъти. Цената на тон брашно мина 1 000 лв.", допълни Кукушева.

По думите й пет-шест хлебозавода са преустановили работа заради цената на електроенергията. И уточни, че цените на зърнените култури са борсови. Каквито са и цените на петролните продукти.

"Когато петролът се покачва, както има тенденция на международната борса, и при нас има покачване на цената на транспорта. Още едно перо, което не можем да спестим. В момента хлебопроизводителите се опитват да удържат и да поемат за своя сметка това увеличение. Всеки сам за себе си решава докога това може да се случва. Не сме оптимисти обаче. В момента пазарът е толкова стагниран, че не би търпял лошо качество на хляба. За съжаление имаме сив сектор, който се промъква между капките. Този сив сектор основно присъства в малките търговски обекти и в малките населени места. При хляба няма тази динамика на отпадане на потребителско търсене, както се забелязва при останалите храни", каза още Мариана Кукушева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
като хляба поскъпне ще ядем пасти
53
1
 
0
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
Споко, няма, утре ще е 25 ст.
52
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
Спокойно ! Още нищо не сме видели . То едва започва ! Финансова,криза,енергийна,здравна,хаос,безредици,престъпност,глад,мизерия,безработица.........! Едва в началото сме !
51
0
 
4
 
! Отговори
izh преди 2 години
Много интересно. С мой дентификатор се подвизават явни комунофекалии / просто това им е стила / Когато някоя /е, те не останаха/ комунодържавица успее да постигне толкова възможности за грамотните и работливите - тогава няма да има АМЕРИКАНСКА МЕЧТА. Та, погледнете къде децата на комуномутрите отиват да усвоят награбеното от тати и дядо. Това важи и за пост съветските "лидери" Голяма част от тука плюещите са си просто слуги с добре оттренирана чупка в кръста
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе чракята американци що не ни дарят евтин леб нали вадят по 5 реколти.Ние как ем даваме бази и хляб без пари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е как гарантирано от Кире
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на тон брашно мина 1 000 лв. Ами те слагат ли някакво брашно или са намерили заместител. Чувал съм че бракувания хляб минава през обработка и става пак на хляб. Не мога да кажа колко е вярно.
47
2
 
3
 
! Отговори
izh преди 2 години
Ти яж мухлясала краварска царевица помощ
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще растат още цените, все пак комунистическата фд е на власт.
45
1
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Хляб не от пшеница,а от трици.С триците едно време правихме ярма и хранихме грухтящите животни.А сега това ни го предлагат по магазините,че и скъпо!
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази година реколтата в Добруджа бе рекордна.само заради тока вдигат цените.безработни колкото щеш.работна ръка има.
43
3
 
6
 
! Отговори
При бай Тодар преди 2 години
Немаше тикава работи.
42
1
 
16
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Цените на хляба в Италия не са мръднали, мой познати в германия казват, че и при тях е така. Други познати във Франция също казват, че хляба не се е увеличил. Имам роднини и в Испания, и те казват, че няма покачване. Защо лъжете бе ***. Хляба дето го правите и продавате в БГ, ако го изкарате на пазара в Италия ще ви затворят бизнеса на момента. Качество 0, ама 0, на 3тия ден мухлясва. Тук в Талия е доста влажно но въпреки това мухлясал хляб не съм виждал, изсъхва и става на сухар.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми къ ще расте я
40
7
 
9
 
! Отговори
izh преди 2 години
Хвърлям поглед върху коментариите и понякога даже се ядосвам. Съветските еничари ръсят глупости / не знам колко редакторите ще цензурират думи от литературния речник/ и сега какво? нали платихте, лъгахте, и шашмаросахте изборите - като не стана от първия път трябваше да повторите и потретите. Сега благоденстваме /е, някои хора/ , и ни чака светлото бъдеще. То темата за международния империализъм почна да се изчерпва, както темата за Бат"Бойко
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера едно нещо ! Моля някой да ми обясни! Как е възможно ние да сме производител на жито, да ни наричат житницата на Балканите, и в същотото време борсовите цени на житото ни засягат и ни определят цената от чужбина ?
38
1
 
14
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Сега всичко е скъпо.Само човешкия живот е евтин.
37
2
 
8
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Сега много хора ще влязат в добра физическа форма .Един хляб за една седмица.
36
4
 
16
 
! Отговори
Ами, да... преди 2 години
НЕМА ДА РУЧАТЕ. ХЛЕБ-----ШЕ РУЧАТЕ ЖАБЕТАТА НА "" "ПРОМЯНАТА".... НА КИРЕ И ФИГУРАНТА... ХАХАХААА..
35
3
 
7
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 2 години
АБЕ, У ХЛЕБА, ШЕ. ИМА "ПРОМЯНА"...... АМА, У. ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ-----НЕ!!!!

Спонсорирани публикации