Ще расте ли още цената на хляба?

В Европа тя скочила два пъти, у нас - 35%
16 яну 2022 14:30, Александър Попов
65
Ще расте ли още цената на хляба?
Снимка: БГНЕС

В сравнение с другите храни поскъпването на хляба е най-слабо изразено, заяви председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред БНТ.

Според нея имаме да догонваме пазарните цени на Европа

"Цената на хляба в Европа се покачи два пъти. При нас доставната цена на хляба е покачена само в рамките на 35%. Според икономическите анализи не само у нас, а и в света, инфлацията ще продължава да расте. В света вече отчитат двуцифрено число. Реално потребителите у нас знаят, че тя наближава 30%. Цената на енергоносителите се покачи. За електрическата енергия четири пъти, за газа – пет пъти. Цената на тон брашно мина 1 000 лв.", допълни Кукушева.

По думите й пет-шест хлебозавода са преустановили работа заради цената на електроенергията. И уточни, че цените на зърнените култури са борсови. Каквито са и цените на петролните продукти.

"Когато петролът се покачва, както има тенденция на международната борса, и при нас има покачване на цената на транспорта. Още едно перо, което не можем да спестим. В момента хлебопроизводителите се опитват да удържат и да поемат за своя сметка това увеличение. Всеки сам за себе си решава докога това може да се случва. Не сме оптимисти обаче. В момента пазарът е толкова стагниран, че не би търпял лошо качество на хляба. За съжаление имаме сив сектор, който се промъква между капките. Този сив сектор основно присъства в малките търговски обекти и в малките населени места. При хляба няма тази динамика на отпадане на потребителско търсене, както се забелязва при останалите храни", каза още Мариана Кукушева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европеецът плаща 4 лева за хляб и още 4 лева като данъци за субсидията за този хляб. 8 лева струва на европеецът хляба. Без субсидии ще има глад в Европа. Бедният европеец няма да може да си купи хляб, както не може да си купи мерцедес.
33
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СДС-ГЕРБ докара Зърнена криза, Енергийна криза, Режим на тока. 12 години унищожаваха енегретиката, индустрията, хлебопроизводството. Падна режимът на СДС-ГЕРБ, сега ще се възстановяваме с години от него. Преходът от седесегерберизъм към демокрация ще продължи дълго.
32
3
 
9
 
! Отговори
.. Със сигурност преди 2 години
ХЛЯБА в ЕС 2-евро......ЗНАЧИ ЩЕ СТИГНЕ 4-5-лв.....!
31
2
 
12
 
! Отговори
Мария Антоанета преди 2 години
Няма бе, те хората вместо хляб ще ядат пасти!
30
3
 
19
 
! Отговори
Max преди 2 години
И в Нидерландия хляба поскъпна, от 1евро на 1.50евро, при минимална заплата 1700евро.Айде няма нужда да ни сравняват с Европа.
29
3
 
5
 
! Отговори
Димитър Попов преди 2 години
За Бога братя, купувайите с шиткоини хляб в Матрицата!
28
1
 
11
 
! Отговори
Back to the 60s преди 2 години
Черен 15 ст, Добруджа 24 ст, бял 36 ст.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ядем само месо. Като неандерталците.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеята на властта е да научи хората да консумират по малко хляб.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Математиците очакват цена от 3 лв. а от 2024 год. 3 евро.
24
11
 
2
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
Точно пък хляба изобщо не съм усетил да се е вдигнал. Но ако на балканските антиваксъри не им харесва ЕС да се омитат. Никой няма да плаче за тях.
23
1
 
21
 
! Отговори
Sofia Centre преди 2 години
Миналата година имаше исторически добра реколта. Българската територия може да дава храна за повече от 20милиона души ,но това няма да ви го кажат понеже купените ни медии искат да унищожат духа ни.
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То па един хляб! Все едно си го купуваш от аптеката-отзад списък с хиляда противопоказания. Аз хляб отдавна не ям, само гречка и просо, ама и те поскъпнаха, мам ка им.
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 И 30 годишните не помнят но над 40 годишните помнят че хляба в средата на 90-те години го купувахме за 500 лева. Долара беше стигнал 3 000 лева. Всичко това се случи благодарение на Краварите които направиха държавен преврат и свалиха от власт Жан Виденов който отказа да унищожи селското стопанство и заводите. Докато Краварите чукат канчетата на сеяндурските управници мизерията щее тотална. Събудете се бе офце вземете държавата в ръцете си. Не виждате ли че ви унищожават.
20
4
 
9
 
! Отговори
Докато... преди 2 години
...една стока се търси, то цената й ще расте и няма да спира да расте, докато хората не спрат да я купуват. Икономика, кво да правиш...
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европеецът дава половината си заплата за храна като данъци. Затото в западна Европа храната е субсидирана и затова е евтина на пазара. Европеецът плаща с високи данъци евтината си храна.
18
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Местните индианци си мислят, че техните газ, ток и пшеница ще ги направят богати. А Колонизаторът им взема всичко - ток, газ, пшеница и ги изнася за Богатите страни. Местните индианци ще гладуват. Започна Европейското робство.
17
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не сравнявайте с ЕВРОПА. Там заплатите с 6-7 пъти по-големи. И за храна в ЕВРОПА,се дават процентно много по-малка част от доходите,отколкото у нас.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се продават хлебни балони като захрен памук. Българските бизнесмени знаят 2 кг и 200 грама. Ще намерят решение.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добивът на пшеница в България надмина 7 млн. тона. 594 кг от декар е средният добив за страната.С 55 процента са по-високи средните добиви от пшеница спрямо миналата година, отчитат от Министерството на земеделието. И според производителите до момента жътвата е успешна, а реколтата добра.