Петков: Няма нерешими въпроси с РСМ с конструктивен диалог

За какво ще разговарят премиерите Петков и Ковачевски утре в Скопие?
189
Петков: Няма нерешими въпроси с РСМ с конструктивен диалог
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков се надява, че вместо да се гледа къде са били грешките в последните 30 години, ще има конструктивен, диалогичен подход занапред с Република Северна Македония.

Добросъседството от огромна важност - за България, за Република Северна Македония и за целите Балкани. Наистина аз вярвам, че колкото повече работим заедно, колкото по-голяма свързаност имаме, колкото повече нашите хора общуват, правят бизнес, толкова по-добре, заяви Петков в интервю за МИА, цитирано от БТА.

Утре премиерът е на еднодневно посещение в Скопие.

Това, което виждам като един проблем, което се е случвало, е, че не сме вършили достатъчно работа заедно, а само повече политиците са се изказвали и са давали от двете страни на границата някакви декларации, някакви приказки, а реално работата, която е трябвало да свършим, не сме я свършили. И каква е тя? Според мен не е нормално аз като премиер на България да трябва да летя, ако искам да използвам комерсиалните авиолинии, да летя през Виена, за да стигна до Скопие или до Истанбул - това просто е. . ., ако помислите, отиваме назад и напред - много по-нормално е да имахме вече такава авиолиния. Не е нормално да нямаме жп линия, която вече да движи търговския обмен между София и Скопие. Не е нормално да нямаме общ културен календар, каза още той.

По думите му вместо декларации и политическо говорене, сега е време да запретнем ръкави и да кажем - трябва да свършим много работа заедно. Трябва да го свършим с ясната идея, че само когато успеем реално да свършим тази работа, ние ще гарантираме истинско добросъседство, което ще се гарантира от самите наши народи, а не толкова от политиците, които са на деня в този момент, посочи министър-председателят.

Според него с конструктивен диалог всички тези въпроси са решими.

На утрешната среща премиерите на Северна Македония и България Димитър Ковачевски и Кирил Петков, ще разговарят преди всичко за икономика, инфраструктура, образование, сътрудничество в образованието, иновации, както и за подкрепа в процеса на евроинтеграция на страната, предаде МИА.

Това потвърди днес македонският премиер Ковачевски пред медии след среща с македонския президент Стево Пендаровски.

Ковачевски подчерта, че на срещата с Петков ще разговарят за увеличение на търговския обмен, засилена обмяна на идеи, на млади хора, които ще върнат взаимното доверие, за да се възстанови диалогът на "ниво, което гледа към бъдещето".

По думите му намерението на двамата премиери е да разговарят за бъдещето, както и за проекти, които означават по-добър живот за гражданите на двете страни.

Ковачевски каза, че македонските позиции са кристално ясни: Ние сме Република Северна Македония, в която гражданите говорят македонски език и имаме отделна идентичност.
По историческите въпроси, винаги съм казвал, че трябва да бъдат част от делата на историците, а доверието между гражданите трябва да се изгражда върху основи, които значат по-добър стандарт за тях и как да стигнем до него. Що се отнася до правата на малцинствата, ние уважаваме всички разпоредби и всички организации, в които те се уреждат на международно равнище, посочи той.

Ние също така сме държава, която каза на всичките си съседи, че няма да се меси в техните вътрешни въпроси, подчерта Ковачевски.

Той допълни, че с българския премиер Петков няма да подписват договори за това, което трябва да се свърши в областта на икономиката, а чрез работа ще върнат първо доверието между гражданите.
Когато говорим за сътрудничество в областта на икономиката и в областта на търговията, разчитам на сътрудничество в бизнес сектора, което значи, че ще поканим и стопанските камари на двете държави да си сътрудничат. В областта на образованието ще поканим университетите да си сътрудничат, допълни Ковачевски.
Той отбеляза, че този принцип ще се използва и при културния обмен, както и че ще се работи за по-добра комуникация между младежите.

Ковачевски подчерта, че е "рационален оптимист", т.е. че вярва в решение, като подчерта, че ще работи за постигането на това решение.

Македонският вицепремиер, отговарящ за европейските въпроси Боян Маричич, каза днес, че посещението на Кирил Петков е добър знак и добър сигнал за начало на нов процес, тъй като и от двете страни на границата има нови правителства, на които трябва да се даде шанс и да ускорят усилията за решаване на нерешените въпроси.

Той заяви още, че практиката на ненамеса във вътрешните работи на съседните държави продължава.
Това е наше задължение по конституция, така че Северна Македония не казва къде и какво малцинство има в региона, това е вътрешен въпрос за всички страни от региона, включително България, а всяка група от хора, етническа общност или политическа партия или сдружение имат право да търсят правата си чрез Съвета на Европа, Европейския съд за правата на човека или Европейската конвенция за правата на човека, каза Маричич.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така и не обясниха на хората какво се случва с липсата на чипове и как така точно по време на производството на ваксини няма никакви чипове. Явно че мощностите са впрегнати в друга посока. До вчера си мислех че чиповете във ваксините са пресилени измислици докато не видях ваксина под микроскоп. Такова нещо дори не мога да проумея как е възможно да се направи. Наночипове работещи и зареждащи се от ГСМ мрежите. Има ги в официално проведен анализ на ваксините от испански университет
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работата е ясна още с някой ,абсолютно не съществени искания от наша страна лансирани от Радев.Вписването на българите в Конституцията на РСМ е едно от тях.Макаците ще впишат българите ,ще направят козметични корекции в някой ,,научни трудове",ще ремонтират и лъснат някой бг паметник, и Кирчо ще се изцепи ,че това е Огромен успех и макаците са се поправили и вече не са *** .Затова заслужават да се вдигне ветото.Помнете,нещо подобно ще се случи!
80
2
 
7
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Интензивните препълнени с хора в тежко състояние, а някакви Нещастници непрекъснато диплят, че не било вярно! Че едва ли не препълнените болници било слух, спуснат от СЗО! Колко трябва да си скъсал нишката с главния мозък, или правиш другите на по тАпи от себе си!
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам дали е целеносачена подигравката към народа , като няма хляб яжте пасти . Мен ми харесва със захар обаче
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез ще са страшни типове , жена му продава торти без захар за 100 лв , после чакай да се замисли бедните
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемия НЯМА. Лъжеш се че е стршно просто защото така ти е кзазно. Лошото в случая е че толкова ти е умствения капацитет и не можеш да събереш едно и едно. Една година преди избухването на така наречената "пандемия" от СЗО променят във всички документи критериите за обявяване на пандемия. Те си подготвиха почвата една година по-рано ама как да го знаеш като акъла ти стига най-много до нова ТВ или БТВ
76
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
"Доцент Мангъров" само по себе си е обида! Както казваше ..."На война като на война,пък който оцелее"! С една дума ни убеждава, че е нормално да се мре в пандемия, и не трябва да се вземат мерки! Този си е директно за Карлуково!
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В вайта Афера са пуснали много интересна снимка от младините на педераcтчето санитар от Берн дето постоянно си позволява да говори глупости по ТВ, да дразни и обижда. Тоя гнуcен бернски педeрассс си позволи да обижда човек като доцент Мангъров и се доказа че и на практика е мека китка
74
1
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Като видя социалист се сещам за рекламата "пържи без мазнина"! Здравословен живот без социалисти!
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИРИЛ ПЕТКОВ Е СОЦИАЛИСТ...
72
1
 
1
 
! Отговори
Боже мили, навързали преди 2 години
..се, като суджуци, наши белокоси гривеци, и до всеки, трълесто "девойче" го крепи...Не ви препоръчвам, но пуснетете ДА СЕ НАГЛЕДАТЕ НА НАШАТА РОДНА, "РОДИНА тИ вИ"
71
2
 
3
 
! Отговори
РС МеРкадония преди 2 години
Изгледайте интервюто по Сител, което е дал днес Кирчо- този човек е откровен бунак. Водещият му каза направо, че очакванията му са нереалистични, че основните проблеми са свързани с историята и комисията, а нашия *** разправя за голям исторически напредък, че щял да напълни цял самолет от бъдещата линия София- Скопие с членовете на работните групи от комисията и още куп идиотии. Поредният бисер на Кирчо, нарече ги република МеРкадония. 🤣🤣🤣https://youtu.be/34ChyAgUywI
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В казармата казвахме БХ болиме хобота , и за Македония е БХ !
69
2
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Кирето продължава да плещи глупости! Прави кански усилия да се прави на по-различен от Борисов, но надали изобщо се усеща, как са го сапунисали! Има нерешени въпроси, ако отсрещната страна няма грам уважение и само гледа как да те прекара!
68
2
 
15
 
! Отговори
Един нерешим въпрос преди 2 години
РАДЕВ, защо искаш да закриеш СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ СЪД И ПРОКУРАТУРА, които подгониха ОЛИГАРСИТЕ, ограбили парите на дядо ми и баба ми..?.... Какво ме баламосвате с Македония и ВАКСИНИ...
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо , отиваи си в къдто искаш !
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро като им отиде на гости да ги принуди да си признаят че Александър Македонски и баща му Филип са чисти българи, щото са се къпали често и Македония винаги е била част от България.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари, дайте да дадем! Само комсомолски лозунги З знаем.
64
2
 
5
 
! Отговори
Щ.Младши преди 2 години
А що не казва сърбина Маричич какви престъпления е извършил дедо му срещу "македонците" ???
63
3
 
14
 
! Отговори
Поправка преди 2 години
Най-мразеният човек ще бъде-началника на Киро... И това е РЕЗИДЕНТА-Румен-той е архитекта на всичко което се случва на България - хаос, мизерия, катастрофа...