Нужен е внос на квалифицирана работна ръка

Много хора от IT сектора се върнаха, но в по-големите градове
18 яну 2022 15:00, Анисия Иванова
145
Нужен е внос на квалифицирана работна ръка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много хора от IT сектора се върнаха в България, но в по-големите градове. В малките градове не се връщат. Затова държавата трябва да се концентрира в секторите образование и здравеопазване в по-малките населени места и хората ще се върнат. Това каза Андрей Бъчваров, основател и управляващ партньор в Bica services и Anthill в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Държавата не трябва да пречи, а да осигури прозрачност, което е свързано с липса на корупция и добра среда за децата – здравеопазване и образование", посочи гостът.

За връщането на хора в България помагат инициативи като „Тук-там”, компании като Телерик, които имат академия за обучаване на деца в над 50 български градове.

Нашата компания се състои от хора, които са завършили наскоро или са с две-три години опит, но са със самочувствието да създават продукти. Джуниър кадрите са най-лоялните служители, посочи Бъчваров. По думите му са отминали времената, когато главно се извършваше аутсорсинг. Много хора се върнаха в България и донесоха със себе си усещане за промяна и имат не само капацитета, но и амбицията сами да създават неща, добави той.

„Ако преди сме се възприемали като просто изпълнители, сега имаме нужните капацитети и амбиции да създаваме нови неща”, подчерта Бъчваров.

Относно законодателството за привличане на наши сънародници при доказване на произход като бесарабските българи Бъчваров посочи, че имаме приет закон, но няма приет правилник за прилагане на закона. "Имаме закон, който не е функционален", допълни той.

Ние имаме някаква законова рамка, но липсва диалог между институциите въпреки декларираното намерение.

Поляците внесоха над два милиона украинци. Те отвориха пазара си и към Беларус и създадоха лесен инструмент, с който човек може да докаже, че е ценен кадър в IT сферата, което на практика им осигурява по-бърз достъп до паспорти, даде за пример Бъчваров. В момента Украйна също разглежда въвеждането на такъв механизъм.

Държавата вече започна да разглежда нещата като процес, тоест като тръгнеш от стъпка едно да имаш пълна визия какво следва. Започна и да привлича външни експерти, посочи Бъчваров.

Още за проблемите, свързани с демографията, пазара на труда и недостига на трудови мигранти - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъчвар не всеки е IT .
33
1
 
5
 
! Отговори
expert преди 2 години
стига с тия омазнени шефове в IT сектора! От години вече върви процес на окрупняване на пазара в този сектор и много фирми , като този вероятно терикат не могат да се домогнат до големи поръчки и се принуждават да правят приложения и игри защото в останалите сектори в индустрията вече всичко е наместено по веригите ! Времената на дигиталните професии идва, и строителите-програмистите все по-трудно ще получават задачи и ще са все по-висока летва!!! А в реалния свят, няма да има домати за пица!
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понякога се чудя как такива хора, за които се предполага, че поне преди Ковид са пътували, изказват мнения като на ткзс-рски бригадири от 70-те. България не е магнит за никого, господине. На бесарабски българин, ако дадеш паспорт, ще му послужи да замине и да търси на баницата мекото я в Германия, я в ЮК. Никой няма да се наеме да ти спасява бизнеса, защото си му уредил лична карта. Щял да възпитава зайци? Господине, и господа, слезте на земята, защото не 6 млн, а скоро и 4 няма да има!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче от както се помня си въртим една и съща плоча - намаляваме, ниски са ни заплатите, трябвало реформи, нямаме стадион дори като македонския, нямало работна ръка - сигурно и след 50 години ще е същото, но територията вече ще е разделена между съседните държави
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1000 се връщат 30 000 заминават
29
0
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Е нали бяхте най-умнокрасивите бе? По дефиницията вносното ще е по-лошо качество. А сега де?
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечтай си, баце. Когато българската заплата мине средно европейската, може и да дойде някой друг румънец-мамалигар и туй то. Тука не е място за способни хора, само за бивши червени ченгета и доносници.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя от Африка ли смята да вняся квалифицирана ръка, като едва ли някой ще се домъкне да работи от запад. Изказванията му само говорят за нивото на родните учени. Те не са от тоя свят.
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда ... хватката на кадрите върху орехчетата на бизнеса става все по здрава... Ще се научите да си плащате като хората. Стиснати консомол-партизани.
25
2
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Държавата я правим ние.Като спазваме правилата,поддържаме собствената си къщичка,а от там и общата.Като не ни мързи да работим и като по-малко се лъжем.Друг начин няма.Държавите за които говориш,така са постигнали всичко това.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оле колко е нефелна тая държава ... и кадрите и, и "бизнесмените" и, и политиците и, и визията и, и решенията и, и стандарта и на живот, и "специалистите" дето скачат от студио в студио. Ще внася кадри :) ***... "Студентите са най- лоялните" и това вече не е вярно, не са будалите от първите демократични випуски. И те искат нормални заплати и нормален живот. Никой не иска да живее от дата до дата а вие да си киснете увисналите меса по малдивите. Няма да имате кадри и никой няма да се върне.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Германия ще вкарваме.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз пичага се е объркал! Трябвало е направо да публикува обява за раб места ТУК в днеса бг, щото тук са програмистите. Цял ден печелят хиляди левове и пишат коментари у форума.
21
1
 
11
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Прав си за украйнските булки много са хубави хаха да, внесат от тях
20
2
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Всичко е бизнес, на Телерик обученията са им платени и е пирамида да печелят пари - като всеки бизнес печалбата е най-важна
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нужни са кадърни условия на труд и заплащане "робите" им искат да живеят нормално като бели хора
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има колкото искаш квалифицирани от Авганистан, Сирия, Алжир, Тунис и там подобни друг е въпросът че те не искат тук че кой нормален човек ще иска
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индийци ли?Тука са 2милиона и ги храним!
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Внасяйте украинки.Хем са красиви,женете се за тях и създавайте деца,че го закъсахме за работна ръка.Българките като не искат да раждат,да си внесем от чужбина.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
IT специалист а кой ще ги храни. Нивите и градините пустеят това са хиляди декара. От 20 години обработвам земята призвеждам зеленчуци и плодове. Гледам животни. Задоволявам нуждите от храна на 5 семейства. За мен няма криза няма инфлация защото нищо не купувам. Когато кажа на някои млади хайде ще ви помогна да развиете животновъдство и селско стопанство те ме гледат като че съм от паднал Марс. Викат това е тежка работа. Излизали мазоли на ръцете. Искат на баницата мекото и на работата лекото.

Спонсорирани публикации