Нужен е внос на квалифицирана работна ръка

Много хора от IT сектора се върнаха, но в по-големите градове
18 яну 2022 15:00, Анисия Иванова
145
Нужен е внос на квалифицирана работна ръка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много хора от IT сектора се върнаха в България, но в по-големите градове. В малките градове не се връщат. Затова държавата трябва да се концентрира в секторите образование и здравеопазване в по-малките населени места и хората ще се върнат. Това каза Андрей Бъчваров, основател и управляващ партньор в Bica services и Anthill в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Държавата не трябва да пречи, а да осигури прозрачност, което е свързано с липса на корупция и добра среда за децата – здравеопазване и образование", посочи гостът.

За връщането на хора в България помагат инициативи като „Тук-там”, компании като Телерик, които имат академия за обучаване на деца в над 50 български градове.

Нашата компания се състои от хора, които са завършили наскоро или са с две-три години опит, но са със самочувствието да създават продукти. Джуниър кадрите са най-лоялните служители, посочи Бъчваров. По думите му са отминали времената, когато главно се извършваше аутсорсинг. Много хора се върнаха в България и донесоха със себе си усещане за промяна и имат не само капацитета, но и амбицията сами да създават неща, добави той.

„Ако преди сме се възприемали като просто изпълнители, сега имаме нужните капацитети и амбиции да създаваме нови неща”, подчерта Бъчваров.

Относно законодателството за привличане на наши сънародници при доказване на произход като бесарабските българи Бъчваров посочи, че имаме приет закон, но няма приет правилник за прилагане на закона. "Имаме закон, който не е функционален", допълни той.

Ние имаме някаква законова рамка, но липсва диалог между институциите въпреки декларираното намерение.

Поляците внесоха над два милиона украинци. Те отвориха пазара си и към Беларус и създадоха лесен инструмент, с който човек може да докаже, че е ценен кадър в IT сферата, което на практика им осигурява по-бърз достъп до паспорти, даде за пример Бъчваров. В момента Украйна също разглежда въвеждането на такъв механизъм.

Държавата вече започна да разглежда нещата като процес, тоест като тръгнеш от стъпка едно да имаш пълна визия какво следва. Започна и да привлича външни експерти, посочи Бъчваров.

Още за проблемите, свързани с демографията, пазара на труда и недостига на трудови мигранти - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Такива дето изнасят квалифицирана работна ръка 30 години , не могат да твърдят , че имат нужда от такава ! Такива хора просто нямат нужда от квалифицирани работници , защото просто не знаят какво да правят с тях !!!
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52 Чуждите внасят чужди от ЕС и не им трябват българи. Българи вземат само ако са на минималка. тяхна.
52
0
 
15
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Аз съм софтуерен инженер, старши. От 1997 не работя за български компании. Това което знам от познати е че няма смисъл да работиш за такива. Нито като заплащане нито като отношение.
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европейските държави има работодатели с култура и отношение към хората. При нас *** Балкански гледа да те прекара и ако може да не ти плати е най добре. Почти няма Българска фирма от , която хората да се хвалят и да са доволни.
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То доходите в IT затова се вдигнаха, защото влязоха чужди фирми в България и започнаха да дават хубави пари. Ако останеше на българите... Сега всеки вече работи за чужди компании които плащат.
49
2
 
17
 
! Отговори
Янаки преди 2 години
Ако не оправите заплащането ще има да чакате работна ръка още 1000 години и то без резултат
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотална лъжа е ако си от провинцията ириятели казват че направо ги връщат и им отказват работа в провинцията. В София само перат пари от имоти.
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко се изнася от тук, заради ниските заплати, тея си мечтаят за нещо. Ще ви дойде някой с тези условия за работа... По морето идват да работят през лятото разни от Молдова и Украйна и после не повтарят. Като се опарят веднъж...
46
2
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Никакъв внос на работна ръка.Проблем с намирането на кадри имат единствено алчните чорбаджии,които искат да им работиш за жълти стотинки.Свърши тази.България е член на ЕС.
45
3
 
25
 
! Отговори
Хаа преди 2 години
Един поет е описал българския "работодател" като.....чорбаджията изедник. Те в това проблема с работната ръка.
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво бг стоят безработни и ще внасят за да има още безработни българи. Тоя бизнес освен българоубийци няма друго думичка за тях.
43
3
 
11
 
! Отговори
Stanich78 преди 2 години
Изнесоха нашите сега ще викаме некадърност от чужбина
42
1
 
21
 
! Отговори
Джеки Чан преди 2 години
Само за един ден квалифициран китаец в България ще се деквалифицира и ще стане пияница който повтаря "Съсипаха я тази държава!"
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори от Афганистан да вкараме талибански учени, то нямаме в какъв сфектор на науката да ги вкараме, че отдавна ликвидидирахме всичко. По-селско изказване няма! Ще вкарвал работна ръка! Тая ръка къде ще бачка? IT-та обаче отдавна нямат място тук. Беше то по Тошово, като имаше училището в Правец-едно отпървите в света. Днес са голо вода. Средна ръка занаятчии.
40
0
 
17
 
! Отговори
хикс преди 2 години
Който има необходимите знания , не работи в България или ако работи , го прави за друга държава , просто физически е в България
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората от IT сектора не е нужно да са физически на едно място, за да работят. Всички работят от вкъщи - престанете с фалшивите си новини.
38
0
 
9
 
! Отговори
Спасов преди 2 години
Ако Бъчваров беше квалифициран дори той нямаше да иска да работи за себе си. Ама добре че не е.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отваряш статистика за средна работна заплата и условия на живот в Европа, виждаш че България е на последно място и си казваш "Супер, веднага си купувам билет за там"
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъчваров 6 еврака и идвам да обучавам студенти при тебе.
35
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Квалифицирани няма да дойдат защото давате малко пари. Обучете си неквалифицирани... докато и те не са избягали в Германия.

Спонсорирани публикации