Театри на ръба: Сметките за ток скочиха драстично

Пълните зали у нас са се превърнали в болезнен спомен
19 яну 2022 23:40, Красимир Ангелов
42

Как оцелява българският театър при поредната вълна от коронавирус и шоковото покачване на цените не електроенергията. Ще има ли затворени зали?

Бургаският театър с първа премиера за новия сезон - "Третата дума на Алехандро Касона" под режисурата на Борислав Чакринов. 160 прожектора ще светнат, въпреки скъпия ток.

"Театърът е енергоемко производство. Трябва да е светло и топло. Подписах нов договор сега, ние бяхме на преференциални цени, но сега дружествата преоформят договорите и цените, естествено, че скачат", каза директорът на ДТ "Адриана Будевска" Борислав Чакринов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Подобна е ситуацията и в Сатиричния театър в София.

"Сметката ни за ток е три пъти по-голяма. От 5 000 на 16 хиляди в момента, рязък скок. Не знам, това, което ни предстои, никак не е весело. Не съм оптимист", коментира директорът на Сатиричния театър "Алеко Констатинов" Калин Сърменов.

Пълните театрални зали у нас са се превърнали в болезнен спомен и заради страха от заразата, и заради въведения "зелен сертификат".

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и Даниела Владимирова.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То театъра ми е под балкона от 2 години - бал с маски и трагикомедия е програмта всеки ден...
33
1
 
0
 
! Отговори
бай генчо преди 3 месеца
Вече втора година си почиват, само сменят афишите и не играят, а персонала си стои вкъщи, организаторки, Пр-ки, касиерка, сценични работници, пожарникар, ел.техник, перукерка, гардеробиерка, повече от половинат пенсионери.
32
1
 
3
 
! Отговори
Nimand преди 3 месеца
Когато човек има социален статус и умствено развитие подплатено с финансово такова , той се развива и изкуството е полезно за него .Когато в България едвам свързваме двата края приоритета е да си платя сметките и да се наям - аз съм скот 30 години политика туй е то !!!
31
2
 
4
 
! Отговори
Димитрова преди 3 месеца
И какъв е проблема? Кютате си там, в края на годината обявявате 6 милиона дефицит и държавата ви го поема. Опера-Русе кюта така 6..7.. години. Шест Пи-Ара си има. Плаща за реклама. Ама натрупали загуби. Голяма работа - правим един пожар да заметем следите и министерството покрива дефицита.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пландемиците не ходят на театър и този проблем не ги вълнува.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами да целунат една ръка на Кунчо. Протестите не са забранени.
28
2
 
10
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 3 месеца
Просто нещата си идват по местата лека-полека. То не може всеки 25-ти от населението да е актьор, певец или музикант. Един продукт струва точно толкова, колкото са разходите по сътворяването му + склонноста на клиента да плати отгоре.Е, продукта който създавате не струва и тока за прожекторите. Във всяка нормална икономика досега 99% от българските актьори щяха да се преквалифицирали и работят нещо смислено. Не съм чул Бродуей да скимти за помощи.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
отивайте да протестирате пред нс , и да ви дадат компенсации ще е закратко и малко , световната мафия е предвидила локдаун , сертификати и повишаване цените на всичко
26
4
 
6
 
! Отговори
Даа преди 3 месеца
Театърът е хубаво нещо, има атмосфера, обстановка, но вече не живеем в такива времена. Повече хора не могат да си позволят да си губят времето по 30-40 минути преди и след поставновка, да не говорим че има постановки по 2-3 часа. Не всеки може да си позволи това време или цената на билета. За разлика от това обаче много платформи за филми са на символични цени от 5-10 лева месечно, не чакаш по опашки, не ти хареса филма, пускаш следващия и така... Театъра ще се превърне в опера, билети по 150лв
25
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Промяната дойде!Нали много я искахте.Ето ви Харвардските аматьори вместо пожарникаря,който много ви пречеше.
24
6
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Ти да видиш! И на театрите, и на мандрите промишлен ток, сега ще ядем промишлен кашкавал, и ще гледаме промишлен театър! Гарантирано от Радев и простото Кире!
23
5
 
6
 
! Отговори
Али Ръза преди 3 месеца
Е... га ядохте кифтетата, ни ривахте, а?
22
6
 
7
 
! Отговори
Анализатор от ПП преди 3 месеца
Когато бяха пълни хонорарите им колко бяха, сигурно не са като на леля Пенка от гаредоба или чичо Сашо от поддръжката.Съгкасен съм с актьорите,...... трудно се живее като се свикне на охолен живот в небето на хайлайфа!
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
то играйте една пиеса сто години и чакайте посетители
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важното е да има промяна!
19
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Варианти: 1/ билети по 200 лв., 2/ минавате в мета вселената, 3/ затваряте, 4/ държавата ви спасява, временно, докато фалира бизнеса и последния дръпне шалтера на територията.
18
1
 
10
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 месеца
Е не работите ли със зелен сертификат? Какво още искате?
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искаме си Бойко.Веднага плииис..
16
3
 
13
 
! Отговори
ной преди 3 месеца
В днешно време театъра е на улицата под безплатният наи силен прожектор нощем криминален жанр актьори сме сите публика заслужилите
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
...Концертна дирекция, пардон. В Русе беше до кино ,,Просвета,,.

Спонсорирани публикации