Почитаме паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски

Той e авторитетна фигура в православния свят
20 яну 2022 07:30, Петя Славова
8
Почитаме паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски
Снимка: БГНЕС

Днес почитаме паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски – един от най-великите българи и личности от Средновековието, най-известният патриарх на България и последният предстоятел на църквата на Второто българско царство.

Той e авторитетна фигура в православния свят. Повечето сведения за живота му са от текстове на негови ученици и последователи, които го представят в благоприятна светлина. Основен сред тях е "Похвално слово за Евтимий" на Григорий Цамблак, предава БГНЕС.

Св. Евтимий е роден около 1320–1330 г. и според някои произхожда от знатния род Цамблаковци. Учи в търновски манастири и приема монашески чин. Привлечен от славата на Теодосий Търновски около 1350 г. постъпва в Килифаревския манастир. Теодосий го определя за свой пръв помощник и през 1363 г. двамата заминават заедно за Цариград, където скоро след това Теодосий умира.

Св. Евтимий последователно постъпва в манастира Студион и лаврата на Свети Атанасий Атонски на Атон. Византийският император Йоан V Палеолог го изпраща на заточение на остров Лемнос, а след освобождаването си се връща в българския Зографски манастир в Атон.

Към 1371 г. Св. Евтимий се връща в България и основава манастира "Света Троица" край Търново. Там поставя основите на Търновската книжовна школа. Той установява правила за правопис и поправил чрез сравнение с гръцки текстове изопачените български църковни книги. Тези коригирани текстове се превръщат в образци за православните църкви в България, Сърбия, Румъния и Русия, използващи църковнославянски език.

Славата на Св. Евтимий като голям молитвеник, строг аскет, просветен и вдъхновен проповедник го довела до патриаршеския престол през 1375 година. Той станал патриарх по всенародно желание в една от най-бурните и страшни епохи в историята ни. Проявил се като истински пастир. Служил на Бога и народа без отдих и почивка. Когато в столицата нахлули турците и започнали да безчинстват, Евтимий смело се изправил срещу техния предводител и го накарал да спре ужасната сеч. Сред писъците, бодър и силен с пророческата си осанка, той издигнал глас: "Не бой се, народе-мъченик, вярвай в Божията правда и милост! След Голгота иде Възкресение!" Със заповед на султана патриархът бил изпратен на заточение някъде в Родопите. Къде точно е бил заточен великият патриарх на осиротяла България не се знае. Предполага се, че е издъхнал през 1401 – 1402 година.

Известни са 15 съчинения на патриарх Евтимий — литургични книги, похвални слова, жития и послания. Навярно много от трудовете му са били унищожени или все още не са открити. Негови последователи в книжовното дело са Киприан, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински и Константин Костенечки.

Патриарх Евтимий е канонизиран за светец и паметта му се почита в един и същи ден с паметта на свети Евтимий Велики - 20 януари. Евтимий Търновски ръководи Търновската книжовна школа, основана от него или патриарх Теодосий Търновски. Евтимий извършва правописна и езикова реформа на българския език. Поради голямото културно влияние на България върху славяно-православния свят, Евтимиевата реформа се отразява на писмеността в Сърбия, Влахия, Молдова и руските княжества. Значението на Евтимий Търновски за възхода на българската книжовност от втората половина на 14 век е неоценимо.

На 20 януари 2013 г. в храм "Св. Седмочисленици" ще бъде отслужена Божествена Света Литургия от 9 ч., оглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. След литургията с литийно шествие ще се отиде до паметника на Св. Патриарх Евтимий, където ще бъдат поднесени цветя.

На 20 януари имен ден празнуват Евтим, Евтимий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 Ми то и едно уникално българско Четвероевангелие е в британския музей и никой не ни го връща!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свети Евтимий Търновски е погребан в Бачковския манастир до една от външните колони на манастира. През 1905 година български историци изкопават гроба и намират останките му. През 1956 комунистите решават че само в СССР могат да датират останките на светеца и ги изпращат за изследване. Останките и до ден днешен не са върнати и не се знае къде са. Това на снимката е барелеф поставен на 2 метра от гроба му направен по часта инициатива преди 25 години в Бачковската обител.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 По Стар стил сега е 7януари Ивановден
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Датата 20 януари (2 февруари по стар стил) в народните традиции се свързва с Петльовден. С този празник се отбелязва спасението и съхранението на мъжката сила. Да пребъдат българските родове Во веки веков Амин!