БНБ предупреждава за риск при заемите при скок на лихвите

Трезорите в момента са с отлични показатели
25 яну 2022 08:16, Анисия Иванова
40
БНБ предупреждава за риск при заемите при скок на лихвите
Снимка: БГНЕС

БНБ предупреждава банките за риск при заемите. Високата кредитна активност при жилищните заеми на фона на повишение на цените на жилищата и засилена конкуренция между кредитните институции налага специално внимание по отношение на рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, пише в периодичното издание на БНБ “Банките в България”.

При неблагоприятни промени в икономическите условия и рязко нарастване на лихвите е възможно да се влоши способността на домакинствата да обслужват кредитите си. Затова е важно политиката на банките да е съобразена с вероятността за влошаване на финансовото състояние на домакинствата при негативни промени в икономическата среда, посочват от БНБ.

Същевременно управителят на БНБ Димитър Радев дава отлична оценка за състоянието на банките в своя статия за бюлетина на Асоциацията на банките в България. “Българските банки не само не бяха отслабени по време на пандемията, но влизат в 2022 г. с показатели по-добри или в най-лошия случай съвместими с показателите в началото на пандемията.

Брутният размер на необслужваните кредити намалява, а печалбата се доближи до исторически високите си равнища от 2019 г.”, посочва Димитър Радев, цитиран от "Труд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
8
 
! Отговори
иванов преди 2 години
БНБ - на практика излиза че това само една констатираща структура и нищо повече...Да не говорим за това какви пари се трупат в джобовете им. Щом банките в БГ си правят каквото искат - от въпросната структура полза няма...
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес Сингапур изненадващо също е вдигнал лихвите -Централната банка на Сингапур,тренда обхваща глобално целия свят -кредитите поскъпват и лихвите тръгват в посока нагоре
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера в Унгария са вдигнали лихвата на 2.9, с тенденция да ходи към 4... :)
28
1
 
7
 
! Отговори
ЩЕ ВДИГНАТ ЛИХВИТЕ преди 2 години
СКОРО ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО !!! ЩЕ ВДИГНАТ ЛИХВИТЕ И МНОГО НАРОД ЩЕ ПОТЪНЕ СЪС ЗАЕМИТЕ !!! МНОГО ХОРА ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ДОМ НА УЛИЦАТА !!!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората започнаха масово да си теглят парите от банките и е нормално лихвите да се покачат не само за кредитите но и за депозитите. Не може депозитите да са с 0% лихва и банките да отпускат евтини кредите на някой си селянин с парите на вложителите.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БНБ от една страна все по-активно върти печатницата за пари, а в същото време предупреждава за кредитите. Шизофрения ли е или лицемерие, не мога да разбера. А за търг.банки не се тревожете, всичките печелят повече от което и друго предприятие.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жътвата на наемодатели и продавачи свърши. Сега се задават едни интересни времена за недвижимите имоти. Ще видим реалната стойност на имотите като инвестиция и "прегъват" ли наемодателите едни лесни пари от наеми. Шоуто започва, а смях и сълзи ще има в изобилие.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вервайте на имотни специалисти в кавички като брокери ,кредитни фирми като Кредит Център и ТихомИР тОШев ,Имотека ,Бългериън Пропъртис ,Адрес,Арко Риъл Етсейт ,някой друг като Георги Шопов от строителната камара ,и всякакви търговци от бранша съдирайки ви по 10 кожи от гърба и лъжейки ви да купувате на тези цени ,на финала развръзката е винаги една и съща ,банките спират кранчето и много хора се давят буквално
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лихвите не са абсолютно фиксирани а само в определени граници, всяка банка може да повиши лихвите по кредита, но тази подробност симпатичната банкерка е "пропуснала" да спомене, а вие сте се подписали че сте съгласни с всички условия. Така е и в Испания и в Германия и в Англия, новие се мислите за по-хитри от банкерите и че сте ги прецакали с лихвата. Е , предстои развръзка.
22
12
 
2
 
! Отговори
глас от тъдява преди 2 години
Не знам как е в Бг, но в Испания заради отрицателните проценти , последните 5-6 години почти всички ипотеки са на твърда лихва за целия период . Оня ден говорих е един , подписал 15 години на 1,75%- така че повишението не го хваща, същото е и с потребителските кредити , ако си взел 20 хил на 4,95% - това ти е лихвата за 5-те години
21
5
 
18
 
! Отговори
Комунистите преди 2 години
Като вземат властта и първо с фалиране на банки се захващат.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще стане със дебитните сметки в банките, ако те фалират? Депзитите до определена сума са зашитени от държавата, но това дали важи и за останалите сметки?
19
1
 
28
 
! Отговори
Караибрахим преди 2 години
Лихвите ке сгазят имотния пазар, както прасе гази люцерна...."баба Ванга"
18
1
 
26
 
! Отговори
9 преди 2 години
Тя предупреждения къде бяха преди година две? Кредит не се взима за 1 година ами за 10-20-30. Взимайте кредити те са без пари за кво да плащаш наем, хвърляш ги през прозореца.....по добре на банката да плащаш.......но да хората забравят как точно Тея банки преди има няма 20 години ги гърбиха
17
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще почнат фалити на банки...Дано само и самата БНБ не фалира.
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който продаде - продаде, който купи-купи :) Ще има още малко парти и евтини пари, ако въобще може да се говори за евтини пари, когато купуваш нещо във София за 300-400к евро. После лихвите ще станат първо 4-5, после 8-9% - точно както беше 2008. Жална им майка на хората, вързали се на приказките на строители, инвеститори и брокери.
15
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че апартаментите поскъпват, купувайте преди да свършат, не останаха. Само 60% в София са празни.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувайте имоти за да ви ги сринат после с бомби и ракети.
13
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой по долу написа че идва края на партито с евтините кредити и ниските лихви.Банките глобално не могат да укротят инфлацията и почват да заявяват че ще се вдигат агресивно лихвите за да я задушат.
12
11
 
23
 
! Отговори
Да преди 2 години
Искахте промяната, мяткахте юмруци, обещавахте да спрете кражбите, на ви сега чудо на главите. И пак вярвайте на комунисти, нищо че ви лъжат и обират през 10 години.