Петков: Ще развиваме военните си способности като партньор в НАТО

Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия
Обновена: 26 яну 2022 15:21 | 26 яну 2022 15:14, Веселина Йорданова
168
Петков: Ще развиваме военните си способности като партньор в НАТО
Снимка: БГНЕС

Оттук нататък България не трябва да е само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в рамките на НАТО. Това каза премиерът Кирил Петков след заседанието на правителството, на което е обсъдена стратегията ни по кризата в Украйна.

Още по темата
Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия, което означава български войски, българско командване, реално българско военно лидерство.

За съжаление през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин, и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени. Приоритизираме оттук нататък да фокусираме точно в тези дефицити, не просто да се купува техника, която е несистемно избрана, а да се фокусираме точно върху българските дефицити, каза премиерът. Ще се използват всички възможности конфликтът между Москва и Киев да бъде решен по дипломатически път.

Военният министър Стефан Янев посочи, че днес е обсъдено заедно с дипломатическите усилия България да развива собствения си отбранителен потенциал - батальонна бойна група от български войски под българско командване, което да бъде нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО.

В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, преследваме развитие на собствения си отбранителен потенциал и търсене на начин как дефицитите да бъдат компенсирани в нашите планове за модернизация и превъоръжаване, каза Янев.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че от началото на декември българската държава последователно отстоява на всички дипломатически формати възможността за намиране на дипломатическо решение на проблема между Русия и Украйна. Тези усилия ще продължат и в бъдеще, подчерта тя.

По думите й е много важно дипломатическото говорене да бъде подкрепено с необходимите отбранителни способности, което ще докаже и че сме коректен предвидим съюзник на НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
6
 
! Отговори
ПРАКТИЧЕСКИ... преди 2 години
...това означава неутралитет. Соломоновско решение. Поздравления!
105
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
България разполага с 8 броя най-стелт самолети в света. Ние не ги виждаме, но най важното е че и врага не ги вижда.
104
1
 
8
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Преведено на български: В ерата на интернета, 21ви век, ще пращаме човеци да убиват човеци.. Колониалистите успешно промиха източна Европа. Накрая САЩ, Русия, Турция и Германия дето подклаждат огъня няма да загубят и педя земя. Няма да умре нито един олигарх, банкер или политик. Всичко е цирк, който да поддържа неравенството между масите и да унищожава икономиките в източна Европа. Ако във втория свят не се подклажда изкуствено война и корупция в първия свят ще останат без берачи на ягоди.
103
1
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
От личен опит споделям. В МО е пълно с безхаберници. Основно се чака 20число на месеца и кога ще има увеличение на заплатите. Масово не се познават задълженията. Проверки и изпити се правят фиктивно, с две думи никой не му е през мура. Дори да има желаещи да си вършат работата те биват осмивани. Няма кой да учи младите. Пенсия и заплата са на мода. Трябва пълна промяна на всичко. Ако продължаваме така ще тъпчем на място още 100г.
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, какъв го държат турските войски в България? Какво правят в България турски войски питам? Какво? Да се махат!
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро какво правят турски войски в България, питам? Какво? Какъв го държат в България? Да се махат!
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ,какво правят турски войски в България? КАКВО? Да се махат, застрашават сигурността ни, да се махат!
99
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен.....И ако се махне "Кило Лъжеца",кой викаш да го смени?..Банкянскиямаймуняк ?!..Ами той и без да има някакво значение ни проглуши ушите, че требало да праим сичко що иска от нас нато....А ако пак яхне властта,представи си какви ЗОЛУМИ ще сътвори !..Въпроса НЕ е кой е на "седлото" !..Проблема е в КРОТОСТТА НА МАГАРЕТО !!!!!!!!...Което търпи да го яхат../ако сфатяш../
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко добре, но защо се набутваме с тези милиарди за военна техника, като може парите да се вложат в създаването на икономика, дребен, среден бизнес и работни места, както и за облагородяване и ремонт на градовете, селата? С кой ще воюваме, бе Кире? И какво правят турски войски у нас? От какъв зор са тук? Да се махат, само неприятности и конфликти създават непрекъснато с държавите, не ни трябват, таралеж в гащите!
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помня един парад с гумени лодки , Русия само риби попчета със завързани игли по тях ще ни победи. Шегата настрана с Русия трябва се търгува а не войова. Едно време сме изнасяли тонове зеленчуци , плодове , компоти! Нацията е била в напредък и щастлива
96
1
 
0
 
! Отговори
Вилицицата преди 2 години
До Анонимен нАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО Е , ТЕ ПРОСТО СА ПОД ПРИКРИТИЕ :)
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж,виж Кво става по министерствата!Работят като ЕООД-та да джоба си!Калинки,шуробаджанащина,любовници.
94
1
 
6
 
! Отговори
Вилицицата преди 2 години
аХАА ЗНАЧИ СИ ГОТОВ ЗА ФРОНТА , ВЗИМАЙ МЕШКАТА И ГАЗ ДА КОПАШ ЗЕМЛЯНКИ !! ПРЕДАТЕЛ НА НАРОДА И ЧЕСТТА !!!
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо кажи защо са му изпъкнали на Кокорчо очите така, пише някъде в чата, или да питаме шефа на НАП
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гледах наскоро едно военно тържество и то на бригада за бързо реагиране. Нямам нищо против нашите военни, но не може 90% от хората да са с наднормено тегло, двойни гуши, развързани кубинки и брадясали. Тези хора са само бройка в някоя тетрадка, на практика не стават и за шофьори на старите зилове.
91
1
 
18
 
! Отговори
къррр преди 2 години
Кирчо по прашки с пушка в ръка ! И зад него Кокорчо с жартиери .
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кило Лъжеца да се маха.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отбранителни способности нямаме е хрантутници . отбранителните способности ги прави техниката която сам си произвеждаш . Никой няма да ти продаде неосакатена техника защото може да я използваш срещу него . Например способностите на Турция са байрактарите ;) Отдавна вече машините воюват за нас а ние едно колело не можем да направим. Войните ще се печелят от кадърните а не от войните . Такъв стана света.
88
0
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Аз викам братята северномакедонци, като новобранци, да ги пратим напред, да спасяват УкраИна от Россия!
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пък вече сънува, че имаме някакви военни способности, които да развиваме??? И като ще опълчим на Русия с цялата си военна мощ. НАТО разчита на нас. Да, бе! Трябва им територията ни, а ние не сме нужни никому. Ще ни пуснат като пушечно месо-жив щит и има немалко баласт, който ще тръгне с радост да защитава "демократични ценности. Разбира се, ще са трижди вакснати и ще си носят зелен сертификат.