Високите цени - основен проблем за българите, следва пандемията

Половината смятат, че поскъпването е над 20%
106
Високите цени - основен проблем за българите, следва пандемията
Снимка: БГНЕС

Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е с над 20%. Овладяването им е първият проблем, с който приоритетно трябва да се заеме правителството на Кирил Петков, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" сред 1004 души.

На въпрос с предварително зададени опции именно това е проблемът с огромна преднина пред всички останали  (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%.

Тествана е и оценката на респондентите за това с колко са се повишили цените на стоките, които обикновено пазаруват.

Половината от тях (50%) заявяват, че поскъпването на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10% е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.

Зададен е и отворен въпрос (без предварително зададени опции) към респондентите да посочат кой според тях е най-големият проблем пред България в момента.

Като открояващ се лидер се очертава проблемът с високите цени (44 процентни пункта) с три пъти повече посочвания от втория – пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта).

На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта. По-надолу продължават да доминират социалните проблеми – повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да продължават със сертификатите и ината за бодене, пък не инфлация, а не знам какво ще има. Нали убитият бизнес значи след това инфлация. Или не се научихме от 90те?
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високите цени са следствие на изкуствено създаваната паника за пандемията с цел финансова облага. От там локдауни, сертификати и т.н. до какво да доведат, щом пречат на хората да работят? Смъртността на хората под 60 без тежки хронични заболявания и без ваксина е 0. Можеха отдавна да оставят на мира всички нерискови, с парите спестени от ваксини, медийни кампании и тестове да има за по-добро и скъпо лечение на рисковите и да останат даже. А приходите без съсипването на икономиката?
70
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Като са високи цените, яжен Рундю ушите :)))))))))))))))) нали си го избрахте барабар с Кирю - ментето и Асен - дупчения билет... :))))))))))))))))))))))))))))))
69
1
 
4
 
! Отговори
циник преди 2 години
Айде стига сте бе, като растат цените на апартаментите ви се радвате, а като растат цените на стоките ревете...
68
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешиш. След 10 години всички ще станат ит-специалисти както преди всички станаха механици.
67
4
 
10
 
! Отговори
до 82 преди 2 години
То всеки с техникум се има за големия монтьор. Ама се забравя фактът, че заможните хора карат нови автомобили и монтьори са им ненужни.
66
5
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 2 години
За всичко съм съгласен, но техникът на автомобили... Ти монтьорче на черно с 2-3000лв. доход си май, а? Най-нископлатеният труд по цял свят. Иначе по цял свят сме от най-високоплатените. Ама залъгвай се колкото си щеш, безплатно е. Прочее, имам юридическо образование и сам си движа Legal нещата по фирмите.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Пол Волкър поема кормилото на Федералния резерв в Щатите инфлацията е извън контрол...Какво прави той ?Ударно вдига лихвите по кредитите и така задушава потреблението и съответно инфлацията ,докарва криза и 10% безработица но това е цената която плаща обществото за да може инфлацията да бъде задушена .По малко харчене и потребление и по ниска инфлация ,това предстои и в момента ,банките ще я задушат с по скъпи кредити
64
6
 
5
 
! Отговори
до 68 преди 2 години
Знаем, знаем. Слушаме цял живот как от утре сме безработни, как балонът ще се спука (както и този за цените на жилищата) и всякакви подобни приказки, изказани от всезнайковци, на които във фиша със заплатата им ясно пише какво могат и какво знаят.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако не се справят с цените ще ги изметем на б.клука веднага както беше с недоразумението МУХОБОИКО
62
0
 
6
 
! Отговори
жестоката истина преди 2 години
До до 67 Българина като не обича да си отваря очите (вярно е), другите ще му ги затворят. Останалите в зверилника ще продължават да се гледат на кръв по улиците. И самоизяждането в племето ще продължава, за жалост!
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо за януарските сметки - ток, парно, вода? Нали имаше мораториум? Нагоре, нагоре почти 30% - и пълно мълчание по въпроса.
60
5
 
4
 
! Отговори
до 68 преди 2 години
Дам, това от 20 години го слушам. Нищо, през тези 20 години кариера си купих 3 жилища, спестих пари за до края на живота си и си карам кефа с пасивни доходи. Айде продължавай да се залъгваш как твоите умения са ценни и то животът си минА.
59
3
 
6
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
Българинът не обича да си отваря очите. Той обича като е зле, всички около него да са зле и да му го повтарят. Няма да потърси вината в себе си, а някъде другаде. Щом той е зле, всички са зле. Ако не са зле, те са връзкари или престъпници. Това е логиката на неуспелия лаяч, който много знае, но в ЕС е нищо повече от берач на малини.
58
2
 
8
 
! Отговори
реалист преди 2 години
След Промяната може да си позволим само ваксина и чешмяна вода
57
2
 
3
 
! Отговори
За Военен режим сме! преди 2 години
Трябва болното общество да се оздрави с ликвидация на отпадните елементи. Резервен вариант е китайски модел на управление. А можеше...можеше...
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да дават за някакви си монетки пари не им е проблем значи всичко е наред
55
0
 
5
 
! Отговори
Да ама Не преди 2 години
Как да се развиваме ние българите най-сетне?! При трима българи - чета с предател, всяко тръгване към нормализация е предварително обречено на ПРОВАЛ!
54
3
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Беден и неук народ лесно се управлява,никаква милост за неблагодарния българин.Какво искате доходи като у фалирала Гърция ли?!
53
6
 
6
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
Пияницата, Програмиста, Жоро и Бау са една и съща психически болна личност. Обърнете внимание известно време какво пишат и как се изразяват, и ще забележите общи черти. Пишат и анонимни коментари. Следете за думата дрогаре. Ще се изненадате (или пък не).