Земеделският министър: Пазарът се залива с вносна стока

Ще има пари и съдействие за производителите, обеща Иван Иванов
28 яну 2022 10:55, Анисия Иванова
41

Поискано е заделянето на увеличен ресурс от Бюджет 2022 за компенсации и подпомагане на земеделските производители.

"Предложили сме на Министерството на финансите да одобри завишен ресурс, който да спомогне земеделските производители, които са в криза заради повишаването на цените на енергийните източници. Поискали сме допълнителни помощи и над 110 млн. лева. Производителите да не се притесняват, тези средства ще достигнат до тях", заяви министърът на земеделието Иван Иванов в студиото на "България сутрин".

Той увери, че ще бъдат много гъвкави, за да може в максимален размер парите да стигнат до производителите. Единствено ще искат от тях да докажат своята реализирана продукция за миналата година.

"Пазарът се залива с вносна стока. В наше лице производителите тази година ще имат солиден партньор", отбеляза министър Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той застана зад идеята за 9% ДДС за стоките от малката потребителска кошница и хранителните продукти. Разчитам на здравия разум на коалиционните партньори това да бъде прието, посочи земеделският министър.

Електронна система за мониториг на площите ще бъде сред елементите, които отчитат реално обработваемите площи. До огромна степен тя ще елиминира човешкия фактор. Предвиждат се обаче и проверки на място. Проектът трябва да влезе в действие от 1 януари 2023 г.

В средата на февруари се очаква да има реално намаление в цената на дървесината за населението. Тя трябва да се върне на нивата от миналогодишното лято.

"Добивът е нисък, а търговците на пазара на дървесина спекулират. Ако е необходимо, ще наложим мораториум на износа на ваксина за трети страни от ЕС", каза още Иван Иванов.

Отпускат се 20 млн. лева кредити за розопреработвателите. Розопроизводителите може да очакват допълнителни държавни средства от Министерството на земеделието.

"В Брюксел поставихме немалко въпроси. Един от тях е подкрепата за свиневъдния сектор, който търпи големи щети. Към днешна дата няма решение, но държавата ще протегне ръка на този сектор и на птицевъдите", изтъкна министър Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
11
 
! Отговори
Помнете ми думата преди 2 години
Тия хора ще съборят и валутния борд и тогава ще я втасаме окончателно.
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кво чакахте та не наложихте мораториума за дървесината. Да стоят хората на студено за да си пълнят гушките дпсарите. Същата история с тока. Напролет. Налято. На куково лято май.
12
2
 
17
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Бла, бла, бла вчера във Фантастико краставиците бяха 5.99
11
3
 
18
 
! Отговори
1 преди 2 години
Българската земеделска продукция не е качествена,но за сметка на това много скъпа.През 2021 г. имахме рекордна житна реколта-6 мил. тона.Нашите производители не сеят твърда пшеница и от 1950 г. насам ядем хляб от фуражно зърно.Независимо от това,хлябът вече е увеличен двойно,а цената му продължава да расте и вече достига цените в Гърция.Добре че,хлябът е нетрайна стока,иначе гърците ще ни залеят с качествен хляб и нашите производители пак ще търсят врага у нас и в чужбина,а не в алчността си
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой си мисли,че с намаляване на ставката на ДДС от 20 на 9 процента ще се промени нещо в цената на крайният продукт за клиента и ще имаме по голямо потребление на родни стоки,отговорът е твърдо НЕ!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унищожихме де :)
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми като онищожихме нашето, ще внасяме ***.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мойто момче, първо требва спекулата с цените да се спре, като се сложи ограничение. Не може да ми откупуват мляко на 20 стинки литъра, а в магазина да е 2,50 лв. Череши на 50 стинки, на пазара 5 лв... Сичкото *** на пазара се води производител, а те са просто търговци... Камиони декларират на митниците 3 тона, а вкарват 5 т... Въобще мазилото е голямо и държавата трябва най-накрая да се намеси твърдо. Както има мораториум на тока, така трябва и на цените на храните.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами залейте го с БГ-стока, бре! Толкова е лесно! АКо има достатъчно!! Какво мърморите там, ей!
5
5
 
26
 
! Отговори
Факт! преди 2 години
Ядем скъпите бooклyци на европа! Това не може да се отрече,постепенно през годините ликвидираха всичко
4
3
 
18
 
! Отговори
Що преди 2 години
Повече пари и субсидии, а стока няма.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДПС 2 ,предатели
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде се изкарлава пшеницата и защо се допуска хляб с фуражна пшеница със примеси .Хляба Симид е пример .
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой се продаде първи ?Иван Костов започна вкарването на продукти от Гърция а аго Борисов договори продукти от Турция ,които са много далеч от истината .