Петков: Бюджет 2022 е на растежа, ще инвестираме и в хората

Дефицитът в хазната ще е 2,5% без ковид мерките, а с тях - 4,1%
Обновена: 31 яну 2022 15:47 | 31 яну 2022 14:33, Веселина Йорданова
436
Петков: Бюджет 2022 е на растежа, ще инвестираме и в хората
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Премиерът Кирил Петков заяви, че Бюджет 2022 е на растежа. Днес министрите обсъдиха основния финансов закон на държавата на онлайн заседание.

2.5% от БВП ще бъде дефицитът без ковид мерките, а с тях 4,1%. Това означава, че бюджетът финансира изцяло инвестициите, иначе би бил в излишък. Тази година ще инвестираме много сериозно, 8,2 млрд. в капиталови инвестиции, отделно инвестираме в човешки капитал, обясни Петков.

За пръв път ще имаме безплатни детски градини и ясли, ще инвестираме 70 млн. лв. в нови градини, в по-високи заплати на учители, които ще бъдат 125% от средната, в социална политика - няма да има пенсионер под линията на бедност, каза още премиерът.

Петков засегна и част от горещите теми от последните дни.

Уволнението на съществуващото управление на "Булгаргаз" е, че вярваме, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. Водим разследване и сме сигурни, че част от решенията, които са взели, резултират във високите цени на газа, подчерта Петков. Той посочи, че сме се отказали от по-евтин доставчик, предпочели сме по-скъп и разликата се поема от потребителите.

Премиерът каза, че МВР работи много целенасочено и очаква да има обвинения в следващите дни. Граничи на нахалство, граничи на саботаж, взети са безумни решения по безумен начин, каза Петков.

За цените на тока премиерът каза, че фактурите за небитовите потребители през февруари ще бъдат значително по-ниски, защото ще включат компенсациите за декември и януари.

Премиерът посочи, че министерствата имат 6 месеца за предложения за по-ефективно управление. По спорната тема за минималната заплата между работодателите и финансовия министър, Петков каза, че всички трябва да работят ефективно - и държавата и частният сектор.

Не е нормално да не можем да поддържаме 710 лв. минимална заплата, ако това е проблем за някой, това е проблем за всички, коментира премиерът.

По думите му 710 лева е най-ниското ниво на минимална работна заплата в ЕС. Производителността на българския работник е малко над 50% от средноевропейската, а минималната работна заплата е 2% от средноевропейската, каза Петков и посочи, че българските работници са по-ефективни, отколкото им се плаща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
6
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Ала бала Ница, турска паница! Айде всички заедно- Ал бала......!
224
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберюгите газ пикаят... Свършва царството на мутрите и милиционерите. България ще стане нормална държава и тези момчета ще го направят.
223
2
 
19
 
! Отговори
ма мка ви преди 2 години
Какъв растеж?!Всичко е котва и кове дъното.Върнахте България в 90-те само за месец червено управление.
222
2
 
21
 
! Отговори
GG преди 2 години
На този вярва ли му някой ?! То държавата потъна в мрак, всички цени са до небесата, бизнеси фалират всеки ден. Чуждестранните инвестиции за 2021 са намалели с 50 % . Дълг от 7.3 млрд при условие, че се хвалеха за 2 млрд повече събрани данъци. То хубаво млад и интелигентен политик, ама сиренето си е пари
221
16
 
4
 
! Отговори
То преди 2 години
досега всички инвестираха в...хайдотлук. Да сме живи и здрави. Ще те видим и теб. Но всред толкова хайдуци, ти макар и с почтени намерения, едва ли ще те оставят да направиш нещо свястно. Всред глутници от вълци и ограден от прогнила съвест, алчност, корупция, простотия и т.н. едва ли имаш шанс, ако не станеш и ти такъв като тях. Само да не се окажеш поредният лицемер. Ще видим. Успех.
220
22
 
5
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Най-накрая министър-председател, от който не ме е срам! Завариха страшна *** и въпреки това блъскат здраво, за да направят каквото могат. Трябва да си пр.ост като г.ъз, за да си мислиш, че те са виновни за който и да е от проблемите в момента, а не тия, дето 12 години бяха на власт
219
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постепенно новото правителство започва да прави това, за което го избрахме. Затова вие герберастията и депесарията. Големите лапачки една по една се затварят и това ги води до ужас. Герберастията без крадене не може да съществува. За сарайните пък въобще да не говорим. Само така и смело напред момчета, народът е с вас. Ще ви плюят за цени на тока, за местата на калинките, за магистралите - все проблеми които те заложиха и за които ще са нужни години за оправяне. Въобще да не ви пука.
218
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е доста по-глу пав отколкото изглежда
217
5
 
20
 
! Отговори
плевен преди 2 години
имаш 2месеца киро до март не оправиш ли държавата си вън
216
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще инвестираме! В "нашите" хора!
215
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ако знае с кои държави граничи България ще се гръмна! Глу пчо,по-глу пчо,най-глу пчо ,кирчо язовирчо.сега лампичко
214
3
 
15
 
! Отговори
Я ПАК? преди 2 години
Този човек дали наистина си вярва?
213
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо ,радеф трябва да те цапне с юмручето си по кухата ти лейка!
212
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Засега най-стабилната инвестиция в"човешки ресурс"е в семейство Лорерите и семейството на Кокорчо и Спецов:)Всички на по няколко служби и няколко заплати.Следват Лена и както е модерно да се казва"мъжа до нея"шефът на НС.Там вече пяк не се знае кой мъж кой жена.Обаче заплати доволно.
211
0
 
17
 
! Отговори
По-прост е.. преди 2 години
отколкото изглежда на пръв поглед
210
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юмручето взе цялата власт, кой ще обвиняваме сега за инфлацията и поскъпването? А то най-лошото предстои. Юмручето излезе най-големия демагог май.
209
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Фигуранта какво вика че добре живеете и се скри
208
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до до до сина 208Тиквата го няма в управлението вече една година,та не знам за какво ти е виновен. Виж тези новите, недоузрели тиквета вече добре ни подредиха!
207
0
 
16
 
! Отговори
И какво преди 2 години
...излезе, че със стиснатия юмрук Фелдфебелът Радев ни докара "меките" китки във властта! Да живее превратът! Да живее Черепът у неговият говорител Радев! Долу Гешев! Долу "Боко"...!
206
2
 
21
 
! Отговори
rysey преди 2 години
""Петков: Бюджет 2022 е на растежа, ще инвестираме и в хората..."- забравил е да спомене, че ще инвестират само в ТЕХНИ хора!!! ***