Петков: Бюджет 2022 е на растежа, ще инвестираме и в хората

Дефицитът в хазната ще е 2,5% без ковид мерките, а с тях - 4,1%
Обновена: 31 яну 2022 15:47 | 31 яну 2022 14:33, Веселина Йорданова
436
Петков: Бюджет 2022 е на растежа, ще инвестираме и в хората
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Премиерът Кирил Петков заяви, че Бюджет 2022 е на растежа. Днес министрите обсъдиха основния финансов закон на държавата на онлайн заседание.

2.5% от БВП ще бъде дефицитът без ковид мерките, а с тях 4,1%. Това означава, че бюджетът финансира изцяло инвестициите, иначе би бил в излишък. Тази година ще инвестираме много сериозно, 8,2 млрд. в капиталови инвестиции, отделно инвестираме в човешки капитал, обясни Петков.

За пръв път ще имаме безплатни детски градини и ясли, ще инвестираме 70 млн. лв. в нови градини, в по-високи заплати на учители, които ще бъдат 125% от средната, в социална политика - няма да има пенсионер под линията на бедност, каза още премиерът.

Петков засегна и част от горещите теми от последните дни.

Уволнението на съществуващото управление на "Булгаргаз" е, че вярваме, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. Водим разследване и сме сигурни, че част от решенията, които са взели, резултират във високите цени на газа, подчерта Петков. Той посочи, че сме се отказали от по-евтин доставчик, предпочели сме по-скъп и разликата се поема от потребителите.

Премиерът каза, че МВР работи много целенасочено и очаква да има обвинения в следващите дни. Граничи на нахалство, граничи на саботаж, взети са безумни решения по безумен начин, каза Петков.

За цените на тока премиерът каза, че фактурите за небитовите потребители през февруари ще бъдат значително по-ниски, защото ще включат компенсациите за декември и януари.

Премиерът посочи, че министерствата имат 6 месеца за предложения за по-ефективно управление. По спорната тема за минималната заплата между работодателите и финансовия министър, Петков каза, че всички трябва да работят ефективно - и държавата и частният сектор.

Не е нормално да не можем да поддържаме 710 лв. минимална заплата, ако това е проблем за някой, това е проблем за всички, коментира премиерът.

По думите му 710 лева е най-ниското ниво на минимална работна заплата в ЕС. Производителността на българския работник е малко над 50% от средноевропейската, а минималната работна заплата е 2% от средноевропейската, каза Петков и посочи, че българските работници са по-ефективни, отколкото им се плаща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Кокорчо искал най накрая да дари шефът на НАП.културиста Спецов с мъжка рожба.След като го назначи на ръководния пост сега Кокорчо е готов и да се подложи на процедура Инвитро само и само да не изгуби своята сродна душа.
204
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С мадуровите машини диктаторите винаги печелят!
203
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При диктатора Юмрук стана по зле отколкото при комунизма!
202
2
 
29
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
С машинките на Мъдуро много хора не гласуваха. Да се върне хартиената бюлетина по желание за гласуване.
201
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на Виденов беше бюджет на растежа. Всичкото порасна.
200
0
 
24
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Г-н Петков, от 32 години слушаме как нещата се оправят, ама винаги в бъдеще време.
199
1
 
39
 
! Отговори
Ghost преди 2 години
Чета и пак чета и продължавам да чета. Кюлчета, Борисов, Банкя. След десет години , тотално обеднели, евентуално президентска република ака Путин, аз ще продължа да чета .... кюлчета, Борисов , Банкя. А забравих и Гешев. Това е дневният ред на Радев. Цените нагоре , горивата нагоре, инфлацията нагоре, хората обедняват, но драскачите на Радев само повтарят "кюлчета, Борисов, Банкя", като една развалена грамофонна плоча...
198
0
 
33
 
! Отговори
. преди 2 години
Безплатното за едни ще го платят други.
197
3
 
19
 
! Отговори
Шах и мат преди 2 години
16 държави отмениха убиеца на икиномики -Зеления сертификат!Политиците си мислят ,че тоя сертификатр им дава безгранична власт на диктатура чрез наредби от назначен служебно чиновник -здравен министър над народа,но не се усещат ,че същия зелен сертификат ще ги унищожи като власт защото дигитален сертификат=дигитална личност=дигитално световно правителство=отпадане на държавните структури и техните служители=автогол.
196
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Възраждане може да направи нещо смислено.
195
2
 
30
 
! Отговори
да ама преди 2 години
Той Ицо си каза ,че му мирише на избори ,гответе се за безплатни рап концерти.
194
4
 
54
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
За 6 месеца станах 20 % по беден. Управляващите уредиха родата и любов ниците с огромни заплати. Промяната - подмяната, забравиха народа. Сега важни са лампите на София. Вече не мразя Бойко.
193
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо гласувахте за Кирчовците? Много лесно се подлъгахте.
192
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин "Къде се скри шебекът от Банкя ?Къде е да каже някоя мъдра гробаджийска мисъл?" Не се притеснявай, ще ви предупреди за поредното катастрофално решение, което Киро или неговия ментор Фигуранта се готвят да направят. А те такива правят всеки ден, тъй че скоро пак ще го видиш.
191
1
 
13
 
! Отговори
Шут преди 2 години
Който разбрал , разбрал и гооол
190
1
 
29
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Че от това дъно, каквотои да правят, пак ще сме на "растеж"! Само че аз и на това не им вярвам! По-скоро очаквам теглене здраво на заеми и раздаване на калпак! Някои разбра ли, къде отидоха парите раздадени от Кирето от ББР? Някой разбра ли, къде изчезнаха 9 милиарда за декември? И всички казват, че тази пандемия ще отмине за 2022 година, какви са тези 4% дефицит в края на годината/заради пандемия/? Обикновен пладнешки грабеж!
189
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което Бойко построи Кирчо не може само да го боядиса!
188
2
 
37
 
! Отговори
Бочко преди 2 години
Нищо което да привлече един инвеститор не остана : ток -мега висок ,магистрала Хемус -от 45 г. се строи и пак се спря ,младите бягат (връщат се само да стават министри ) , кой ще инвестира ?
187
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас 70% от работещите са в сивия сектор. 90% от тези, които взимат минимална, я взимат на ужким, а под масата се взимат още хиляди. С това трябва да се бори Петков, а не да качва прага и да взима от най-големите платци на данъци у нас. Средната заплата уж била 2000лв., а то кой взима толкова в днешно време (като изключим държавни служители, лекари и учители). Складов работник изкарва по 3-4000 с извънредни смени, извинявам се...
186
2
 
17
 
! Отговори
до 203 преди 2 години
Аз се събодих........да, събодих се....Юруш да направим държавата с най-много дългове, защото разбираш ли нямало държава без дългове....СъбОди се !