Петков: Бюджет 2022 е на растежа, ще инвестираме и в хората

Дефицитът в хазната ще е 2,5% без ковид мерките, а с тях - 4,1%
Обновена: 31 яну 2022 15:47 | 31 яну 2022 14:33, Веселина Йорданова
436
Петков: Бюджет 2022 е на растежа, ще инвестираме и в хората
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Премиерът Кирил Петков заяви, че Бюджет 2022 е на растежа. Днес министрите обсъдиха основния финансов закон на държавата на онлайн заседание.

2.5% от БВП ще бъде дефицитът без ковид мерките, а с тях 4,1%. Това означава, че бюджетът финансира изцяло инвестициите, иначе би бил в излишък. Тази година ще инвестираме много сериозно, 8,2 млрд. в капиталови инвестиции, отделно инвестираме в човешки капитал, обясни Петков.

За пръв път ще имаме безплатни детски градини и ясли, ще инвестираме 70 млн. лв. в нови градини, в по-високи заплати на учители, които ще бъдат 125% от средната, в социална политика - няма да има пенсионер под линията на бедност, каза още премиерът.

Петков засегна и част от горещите теми от последните дни.

Уволнението на съществуващото управление на "Булгаргаз" е, че вярваме, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. Водим разследване и сме сигурни, че част от решенията, които са взели, резултират във високите цени на газа, подчерта Петков. Той посочи, че сме се отказали от по-евтин доставчик, предпочели сме по-скъп и разликата се поема от потребителите.

Премиерът каза, че МВР работи много целенасочено и очаква да има обвинения в следващите дни. Граничи на нахалство, граничи на саботаж, взети са безумни решения по безумен начин, каза Петков.

За цените на тока премиерът каза, че фактурите за небитовите потребители през февруари ще бъдат значително по-ниски, защото ще включат компенсациите за декември и януари.

Премиерът посочи, че министерствата имат 6 месеца за предложения за по-ефективно управление. По спорната тема за минималната заплата между работодателите и финансовия министър, Петков каза, че всички трябва да работят ефективно - и държавата и частният сектор.

Не е нормално да не можем да поддържаме 710 лв. минимална заплата, ако това е проблем за някой, това е проблем за всички, коментира премиерът.

По думите му 710 лева е най-ниското ниво на минимална работна заплата в ЕС. Производителността на българския работник е малко над 50% от средноевропейската, а минималната работна заплата е 2% от средноевропейската, каза Петков и посочи, че българските работници са по-ефективни, отколкото им се плаща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
19
 
! Отговори
ДО 190 преди 2 години
Не е тайна -по ,,Делото Рико" срещу Д.Пеевски!,американският съд го оправда. Вижте го,има го!. Делото е заведено от българин-варненски адвокат!
184
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега всички предишни правителства са инвестирали хората. В "нашите" хора!
183
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За първи път Кирчо не лъже! За първи път казва истибара. Ще инвестирам в хората - е, да, вярно, че ще инвестират само в техните хора (приятели, познати, роднини). Но все пак има напредък - не е излъгал.
182
2
 
15
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Не съм много силен по икономика, но това ще бюджет на безумното харчене, или просто казано: да се удавим в чаша вода!
181
2
 
10
 
! Отговори
до до до сина преди 2 години
До до сина - Да. Тиквата е най-голямто зло.Ще видиш по джобовете си само след един-два месеца....
180
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реалния икономически растеж може да достигне -10% като приспаднеш инфлацията.
179
23
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
Къде се скри шебекът от Банкя ?Къде е да каже някоя мъдра гробаджийска мисъл?Арест,арест,и пак арест за него и престъпничите от ГРОБ!
178
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро дай си номера на дилъра,много розово виждаш нещата,стоката е качественна май.
177
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говоря като човек, на който сумарните удръжки и данъци от заплатата са му над 2500лв. месечно. Най-лесно е да вземеш от служителите на чуждите компании, които честно и почтено плащат всяка стотинка данък. Дали на тези 200 000 души с доход над 10000лв. ще ни вземат по още 50лв. месечно или не няма значение. За мен е по-важно да се спре плащането на заплати под масата и всякакви безкасови плащания. Няма как някои да плащаме като попове и да храним държавата, а други да се осигуряват на минимална.
176
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махай мерките бе тлуп иначе при неработеща икономика колкото и заеми да изтеглиш все тая.
175
3
 
2
 
! Отговори
Шут преди 2 години
Водещата на най-новото предаване по бТВ "геймър" , освен на 'чичо доктор' , не вярвам да е играла на нещо друго през живота си
174
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре звучи, сега остава да го направите. Той и Боко много мажеше медиите ама иначе йок.
173
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчу как тъй е пропуснал любимата му дума,че щял да "надгражда"
172
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчу как тъй е пропуснал любимата му дума,че щял да "надгражда"
171
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кои хора инвестирате ?Увеличени при учителите, при пенсионерите се запазва(даже може да падне) и с безплатните детски градини замазвате очите.Другите хора ще понасят тежестта на инфлацията, без промяна в доходите. Даже може и да спаднат. след фалити заради скъпия ток.
170
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ще тегли още заеми за да стимулира социалните аразити. Няма да е за инвестиции в инфраструктура или за нещо, което ще доведе до създаване на нови работни места.
169
3
 
19
 
! Отговори
Дон Карлеоне преди 2 години
Взеха държавата без дългове и с резерв няколко милярда в хазната сега сме на минус 20 милярда до тука....
168
2
 
24
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
Тези помпозни обещания със ,,ЩЕ"......са същите като ,,три тунела,четри моста" !Трябваше бюджета да е готов през февруари,сега вече през юли , после ,,ще видим,а дотогава ще харчим парите от ГЕРБ ,които уж били откраднати ! 9 милиарда профукаха за месец и нещо,значи е имало и още има!!
167
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е върховният главнокомандващ ,нещо скоро не се е обаждал ,да не би да е заминал на предна линия в Украйна ?
166
2
 
8
 
! Отговори
до сина преди 2 години
Ами да ти го подам за още оргазми да имаш. И така, тиквата е бита карта, но дали той е най-голямото зло ! Виждаш тия сегашните говорят за приходи, безплатни детски градини и т.н. но теглят милиарди заеми още....Е мисля всеки може да управлява като изтегли 7 милиарда заем. Въпросът е колко още ще се краде, без участието на тиквата.