Купуват още 42 високопроходими линейки за Спешната помощ

Изпълняват се и дейностите по обновяването на материалната база
26
Купуват още 42 високопроходими линейки за Спешната помощ
Снимка: БГНЕС

Предстои да се купят още 42 линейки с висока проходимост по проекта за модернизиране на спешната помощ, за които се предвижда да се обяви обществена поръчка. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

Проектът за подкрепа за развитие на спешната медицинска помощ е по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., с бюджет 163 млн. лв., с основна цел обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването на спешната помощ - за 34 болници със спешни отделения, центрове за спешна медицинска помощ и филиали за спешна помощ. Досега са купени 358 нови оборудвани линейки, закупено е цялото предвидено медицинско и немедицинско оборудване в съответствие със стандарта за спешна медицина, посочи министър Сербезова, цитирана от БТА.

Изпълняват се и дейностите по обновяването на материалната база, като за обновяване са предвидени 235 обекта.
Досега са сключени договори за строително-ремонтни дейности на близо 100 обекта. Започнали са строителни работи в 31 обекта, а в 8 обекта те са завършили успешно и имат удостоверения за въвеждане в експлоатация. За 61 обекта няма сключени договори с изпълнители на строително-ремонтни дейности, допълни министър Сербезова.

По думите й причината за това е повишаването на цените на материалите и на труда. Прогнозните стойности в бюджета на проекта се оказват недостатъчни, добави тя. Министерството на здравеопазването е в процес на избор на независим оценител, който да направи анализ и да установи колко е необходимо за дофинансирането на проекта, каза още министър Сербезова.

Приложението на моноклонални антитела в лечението на COVID-19 показва добра ефективност, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.
Данните са събрани в Министерството на здравеопазването от болниците, в които те се прилагат, обясни тя.

По думите й всекидневно се следят количествата на използваните моноклонални антитела, като при нужда се преразпределят между болниците. Няма болница, в която да липсват, увери министър Сербезова. Те се прилагат само, когато има показания за тях. Приключила е процедура за доставка на допълнителни количества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари