Правнукът на Гоце Делчев: Сам си е казвал - българин съм!

Спорът за идентичността му е излишен, смята Христо Христов
33

"Човекът си е казал: Аз съм българин. И това е. Щом го е казал, значи той така мисли и това е неговата изява. Дали на някого му харесва или не, това си е негов проблем, но човекът си е казал: Аз съм българин. Той даже не в едно, а в повече писма се самоопределял като такъв", каза правнукът на легендарния революционер - диригентът Христо Христов и добавя, че всички от семейството на Гоце - 4 братя и 5 сестри, майка и баща - всички са българи. Трима от братята са убити. Най-малкият не е - Христо. Маестро Христов е негов правнук.

"И да не забравяме, че Гоце Делчев не е Исус Христос, които да е спуснат от небесата, той си има татко и майка, както си има и братя, и сестри", каза правнукът.

Още по темата
150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев засега не успя да обедини политиците от България и Република Северна Македония. А в Историческата комисия години наред има обструкции от страна на Скопие, които не приемат дори формулировката, че "Гоце Делчев произхожда от българско екзархийско семейство".

"Не знам защо темата за Гоце Делчев е непреодолимо препятствие в Историческата комисия. Според мен това е фигура, която може само да обединява. Но не го ползват. Не знам защо," казва маестро Христов.

Според него пренасянето на костите на Гоце Делев в църквата Свети Спас в Скопие след 1944 година е едно от нечовешките действия след края на Втората Световна война. Освен костите на Гоце Делчев, архивът, библиотеката и музейната експозиция за революционера също са били предадени на Скопие .

"От това, което съм чувал от вкъщи, аз още не съм бил роден по това време, но това е един от най-мрачните моменти в историята на 20 век. Най-нормалното нещо е едно семейство да си тачи неговите починали и да може да каже Бог да прости", разказа правнукът. Според него време е костите на Гоце да си дойдат у дома.

По отношение на предложението от съпредседателя на Историческата комисия от страна на Скопие - Драги Георгиев, за замразяване работата на Комисията, Христо Христов коментира:

"На мен ми се струва, че такова едно изказване е изцяло против подписания Договор. Ако една от страните реши да не счита този Договор за валиден, това означава, че тя трябва да бъде готова да понесе много тежки последици. В дадения случай това означава много други страни да видят това и оттук нататък - да не й вярват, а доверието е изключително дефицитна стока. Ако едно правителство изгуби доверие, рано или късно се стига до смяна на това правителство. В случая - по-скоро рано," казва Христо Христов.

Целият разговор на Милена Милотинова с правнука на Гоце Делчев вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да ги откастриме и повече да не се занимаваме със сръбските продажници.Да си ходят при Тито.Амсн от тези прости кефали(хем ке-кат,хем се хвалят).Като искат да са сърби,нека си ходят у сърбия.Писна ми от тях,само за тях говорим.Дс забравят за Европа у да заминават за Сърбия.Точка.
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29 Е, да но пак 200 хил. са повече.Аз даже съм почти сигурен, дали не са и по-малко от 300хил.Дали някой хора във времето на приемането на бежанци не са завишили бройката, така както сега от кръговете около Каракачанското ВМРО ни лъжат вече 30 год за 2 млн. македонски българи в България.
24
3
 
20
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Принципно ,като жив роднина би могъл да предяви иск за костите на дядо си и да ги върне в България! И да осъди нахалната носталгоюгославска република северна бановина
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поправете си заглавието, човеко е ПРАПРА внук на най-малкият брат на Гоце, Христо.Разликата в годините е 15год. децата на Никола и Султана са били 9, значи Гоце има още роднини.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22след като близо1.5 милиона бългати-бежанци от Македония са потърсили дом в България.))))Няма такова нещо 1,5 млн българи по онова време не е имало в Македония.Официалната статистика че до 1945 год. от Македония са приети 300хил.бежанци. Всичко друго са спекулации лаци
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макеучениците имат да научат само 2 урока по история. 1 урок: Създаване на северомакенската дръжава 1944 година и югославско робство до 1992 година. 2 урок Освобождение на Северна Македония от югославското робство 1992 година и смяна на името през 2017 година.
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата имат само един цар - Цар Тито Първи и Последни. Умря им царят през 1980 година, дойдоха сърбите на власт, и хърватите и словенците се разбягаха. Никой не иска сърби да го управялват. Цар Тито създаде Северна Македония и Косово. И двете сега са отделени от Сърбия.
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А според Кирил Петков Гоце Делчев никога не е бил българин само и само да има самолет София-Скопие.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С двойно граждансво е човека
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До УрсулаАма ти наистина си Урус пия, беЗ извинение.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До каша Не може да е българин, защото са фашистички окупатори, но сега са в НАТО с Македония.
15
18
 
8
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Нито е бил Българин нито е бил Македонец ,по..мак си е бил човека.В него край произхода на хората се знае.
14
0
 
17
 
! Отговори
каша преди 2 години
До Анонимен 14 Скопие искат че е роден извън България в османска Турция и се е борил за независима Македония следовтелно е имал и македонско самосъзнание. За турския султан пък е бил бг терорист срещу териториална цялост на Турция както ОМО Илинден и е ликвидиран справедливо.
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Да Гоце няма уники, но има 4 братя и 5 сестри.Тримата му братя са убити за свободата на българите в Македония, Всичките му братя и сестри, както и родителите му бягат в България и се самоопределят като българи, а РСМ определя само него Георги Делчев за "македонец", въпреки, че той сам се самоопредея като българин,пълен нонсенс!
12
3
 
19
 
! Отговори
решение преди 2 години
САЩ искат да го запишем компромисно европеец и евроатлантик и ще се реши спора.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До от коминтерна Ами и Желев ги призна за независими вместо първо да си поиска историята.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
евроатлантически ценности
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До от коминтерна НАТО и Тито ги приеха за северни македонци и македонци. На Гоце Делчев родата е от Кукуш който съшо не е български благодарение на Англия и САЩ в 1919 и 1944 г. Преди да приемат РСМ в НАТО чудно как на никой патриот не му правеше впечатление че Гоце Делчев е станал македонец и гроба е в Скопие и че е роден в Кукуш Гърция.
8
4
 
12
 
! Отговори
Прилеп преди 2 години
Преди 1944 година, такъв въпрос изобщо не е стоял. А за макетата, ЕС - нанайци.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво се чудите яле кво стана! Испанците викат, че откривателя на Новия Свет се казва Кристобал Колон, за италианците Кристофоро Коломбо, а накрая се оказа, че е Ристе Коломбовски, македонец лодкар от Охридското езеро!Направо и наш Гоце изгоре!