Случаят от Враца показва неадекватността системата

Кадровият потенциал в провинцията е в тежък дефицит, смята д-р Виткова
7 фев 2022 12:12, Ния Христова
43
Случаят от Враца показва неадекватността системата
Снимка: БГНЕС
"Трагичният случай от Враца, при който загина жена, чакайки пред Спешното отделение, е показателен за цялата неадекватност на здравната система" каза в ефира на Нова тв бившият здравен министър д-р Мими Виткова. 
 
Според нея работещите в спешните звена трябва да са достатъчно квалификацирани, за да разпознават случаите. 
 
"Едно лице трябва да прецени кога има нужда от спешна намеса и кога не е време за събиране на паспортни данни. Починалата жена от Враца беше погребана дори без аутопсия", обясни тя. 
 
Бившият здравен министър изтъкна, че кадровият потенциал в болниците в малките населени места  е в тежък дефицит. 
 
"Натоварихме един куп болници в големите населени места и оголихме провинцията. Проблемите са комплексни. Вече не съществува стремежът здравеопазването в цялата страна да бъде изравнено. Спешната помощ е огледало на всичко в системата. Тя не бива да бъде товарена в несвойствени функции. Например здравнонеосигурените лица нямат друг досег със здравеопазването, освен да преминат през спешните центрове. Проблем е и масовото недокомплектоване на центровете", добави Виткова. 
 
Кадровият дефицит, финансовото обезпечаване и следдипломната квалификация са неща, на които трябва да се обърне внимание, смята още Мими Виткова. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само системата не е виновна Ако сестрата беше проявила малко човечност Ако беше ЧОВЕК Дори с риск да загубиш и работата си
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО 34. Ако болната умре преди да е регистрирана става криминален случай. Неизвестен умира в спешното. Може да се цели прикриване на убийство. И почват следствия, писане на показания,разпити и т.н. Хайде , който не е патил да не приказва. А тази дърта комунистка Виткова преди 25 г остави стотици млади тогава лекари без специалност, като обяви 3 нулеви години.
26
5
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
ТАЗИ ЛИ БИВША ЧЕРВЕНА МИНИСТЪРКА ЩЕ НИ ДАВА РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ---ТАЗИ ПРИ КОЯТО ПАЦИЕНТИТЕ СИ НОСЕХА ЧАРШАФИ И ДЮШЕЦИ У БОЛНИЦАТА , ПРИ ВЛИЗАНЕТО ИМ ...ХА,ХА,ХААААААААА...АЙДЕ НЕМА НУЖДА !!!!!!!!!!!!!...ТАЯ ..Е СУПЕР НЕКАДЪРНА И ПРОСТА....СКРИЙТЕ Я И НЕ НИ Я ДАВАЙТЕ ДА НИ ДРЪНКА ПРОСТОТИИ..!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мими Виткова е много права. Не може и не бива всички работещи в системата на здравеопазването да живеят слепешката, защото това нанася неповторими беди.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От интервюто с медицинската сестра се видя, че тя се притеснява единствено от това какво би станало, ако пациентката умре при тях, без да е регистрирана. Затова тя предпочете да я остави да умре пред рецепцията....е, сега със сигурност може да е спокойна.
23
3
 
9
 
! Отговори
Аларма преди 2 години
Точно другарката Виткова създаде тази анархия в бърза помощ ,когато с проф.Миланов отделиха бърза помощ от окръжните болници в провинцията.До тогава те работеха на пироговския принцип с шеф екип и възможностза консултации със всички специалисти в болницата.Тогава СДС и БСП се обединиха .Защото трябваше едни пари да се усвоят за центровете и ситроените- линейки.Сега дава акъла подобре да се скрие и да мълчи!Всичко ще се оправи когато в България има цена на труда по часове ,както е по света .
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа не уе!!!То май не само у Враца е така!!!Трябват спешни мерки!!!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една сестра, завършила преди1990г. ще реагира много по-отговорно. Завършилите тогава бяха знаещи, можещи и много добре обучени. Трудно се вземат адекватни действия от завършващи студенти с купени дипломи.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 2000г здравната система е брутална, безогледна и по най-недостоен начин шантажира, обещава, заплашва. Добрите, съвестнстните лекари и среден медицински работници вдигнаха ръце инапуснаха, защото им писна да бъдат шокирани, злепоставяни, плашени от прости началници.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не бе видеото , никой нищо нямаша да разбере Всеки път като видите проблем някъде , вадете телефона и снимайте ---------'-------Така е. Но не всички злодейства могат да бъдат заснети и не всички жертви на злодеяния могат да извадят телефони и да снимат, по различни причини. Това трябва ли да прави страданията им по-малко валидни? Или престъпленията лишени от валидност.
18
1
 
21
 
! Отговори
По времето преди 2 години
когато тази другарка беше министър на здравеопазването, болниците и поликлиниките станаха ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА. Да не се прави на света вода ненапита! Преди да сложите минус - прочетете за това!
17
0
 
3
 
! Отговори
РАЗБИРАЧ преди 2 години
СЕЛЯ$НИИ
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** то що не направи организацията и процедурите дорде бе министър *** ?? Сеги се правиш на умна
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Камерите са от Бог, те показват само истината!
14
2
 
9
 
! Отговори
17 преди 2 години
Ти да мълчиш 18 ! Колегите ти / от които светила на медицината/ за малко да ме уморят. Миомектомия роботика, ХТЛ тоталис / находка рак на маточната шийка/, дисекция на лимфни възли, лимфоцеле, абцес, лапароскопска евакуация- за 8 месеца-4 операции, 1.5 месеца антибиотици, лъче и химиотерапия, 8 000 лева, болки, страдания, пътеки, рязане на парче. Питам те нормално лекуващият те професор след радикална операция да ти гледа дрена без да ти погледне оперативната рана нито веднъж ?
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Комунистическата бабичка", която беше и министър, не е спряла да брани интересите на хората и да критикува наложената здравна система. Чест и прави, че като министър категорично отказа да внедри модела, от който всички ревем днес. Системата на здравеопазването е създадена и функционире в нарушение на Конституцията! Тази система обслужва само медицинската индустрия. Тя убива хората - буквално и преносно!
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на соца фдлшеритв бяха със знания на практикуващи доктори, дрОгари лепиларки. Сегашнитв нямат нищо общо със докторите от соца. Единстяеното общо са сградите и месторождението. Сегашните доктори са търговци, четящи листовките на лекарствата да се образоват. Абсолютна некадърност.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като във вица " Като знам, какъв инженер съм, така ми се ходи на доктор" или нещо подобно. Във Враца направиха ремонт на филиала към МУ-София и има добри условия за обучение на мед. сестри, както и преподаватели. Малко са кандидатите за студенти и приема е тест по Етика и диплома. Няма вече качествени медицински кадри - да мислят, разсъждават бързо и реагират адекватно в критични за здравето ситуации. ЕГН-то ли е по-важно или да извикаш спешния екип при умиращ човек ? Няма здравеопазване и образ
10
0
 
15
 
! Отговори
Паметлив преди 2 години
Госпожа Виткова също бе здравен министър по едно време....
9
11
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
НАСЛЕДСТВОТОТО СОЦИАЛИЗМА - КАДРОВИ ДЕФИЦИТ, КОРУПЦИЯ, ПРОСТОТИЯ.